Stara Slovenska vera > Nastanak i razvoj

Zoran Čica: narodna predaja o vilama

(1/1)

Fazlija:
Zagrebacki etnolog Zoran Cica proucava narodnu predaju o vilama, pojavu koja je bila rasirena u narodnoj predaji kao oblik narodnog predkrscanskog kulta slavenske duhovnosti. Ova pojava je prisutna sve do druge polovice 16.stoljeca, kada gotovo posve iscezava pod utjecajem katolicke protu-reformacije i ciscenja svih elemenate ne-katolickih oblika duhovnosti. U tom se razdoblju balkanske vile i vilenice poistovjecuju s vjesticama i nestaju u vihoru progona koje provodi Sveta inkvizicija. Vise o tome pogledajte iz nekoliko zanimljivih priloga:
 
Vile, vilenice i vilenjaci - HTV, Trenutak spoznaje
 
http://www.youtube.com/watch?v=eCGUHXVyuSM&feature=related
 
Po njegovoj knjizi Vilenica i vilenjak je napravljena i kazalisna predstava u kojoj i sam nastupa kao narator price o Dalmatinskim vilama i vilenicama:
 
 Andjeli Sudjerca - etnologov govor
 
 
 
 
 
 
 
 

Fazlija:
Evo jos malo... Zoran nastupa na HTV i brani cast ne-krscanskih duhovnih pravaca. Povezuje i razotkriva obrasce progona vjestica, s danasnjim obrascima sotoniziranja istocnih du'ovnosti od strane te iste Crkve koja je unistila i narodno vjerovanje u vile:
 
Vještice, vilenice, vile - HTV, Pola ure kulture

Fazlija:
Evo sto kaze sam narod na terenu:
 
Vile, vještice i ostalo...
 
Ovaj je prilog o Inkviziciji u Sibeniku, ali iz ranijeg razdoblja nego sto je utvrdio Zoran da je krenuo pravi progon vjestica u Hrvatskoj. Mozda su zato navedene vjestice kaznjene "samo" zigosanjem i progonom, a ne spaljivanjem:
 
Vještice u Šibeniku 1443. godine

Fazlija:
HTV emisija Na rubu znanosti posvecena vilama, vilenjacima, vukodlacima i ostalim narodnim predajama.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju