Stara Slovenska vera > Nastanak i razvoj
Na samom izvoru
Aparigraha:
Gubitak bilo cega nikada nije toliko tragican, jer ni ne znamo u potpunosti sta smo zapravo i koliko izgubili. Navodno je u folkloru sadrzana maternja melodija o kojoj je govorio Momcilo Nastasijevic. Andric tvrdi u Razgovoru sa Gojom da se u bajkama nalazi prava istorija covecanstva i njen smisao, a one su deo folklora, deo naroda, deo nasih predaka, pa otud i jedan deo nas samih. To su neotkrivene tajne.
Ivan:
Nisam nešto impresioniran starom slavenskom religijom, ali ovo je zanimljivo štivo za sve koje zanima vjera starih Slavena, sveta knjiga slavenskih neopoganskih sljedbi, iako neki istraživači misle da se radi o krivotvorini:
http://www.tolkien.rs/publikacije/VelesovaKnjiga.pdf
Tada nas je otac Or predvodio, Kij je vodio Ruse, Šćek je vodio svoje pleme a Hrvat svoje Hrvate ... A pošto smo mi unuci bogova odvojiše se Hrvat i Šćek od drugih, a mi naselismo karpatske gore. Tamo bejahu drugi gradovi izgrađeni i imasmo saplemenike druge i bogatstvo veliko. Tada nas neprijatelji napadoše i mi se sklonismo do grada Kijeva i Golunja i tamo se naselismo. Ognje svoje palismo do Svarge i žrtve prinosismo za blagodarnost bogovima.
Fazlija:
Pronadjene staroslavenske vile u karpatskim sumama...
Даха-Браха - Karpatskyi rap
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju