Na forumu se u nekoliko navrata spominjalo društvo Joga u svakodnevnom životu - JUSŽ (na primer
ovde i
ovde), pa sam u tim slučajevima razmišljao da li da napišem nešto o najnovijim dešavanjima u tom društvu ili ne. Dvoumio sam se zato što ono što imam da napišem nije baš pohvalno, pa bi ljudi mogli pomisliti da pišem iz loših motiva, iako je moj motiv da upozorim ljude, ili bar skrenem pažnju na "drugu stranu priče". Prevagnulo je da ipak napišem, jer ja ipak znam da moji motivi nisu loši, kao što znam da ne pišem pod nekakvim afektom ili "sveže uznemiren" - odavno sam čuo vesti, a tek sada javljam.
Naime, JUSŽ ogranak u Srbiji (sa centrom u Novom Sadu i "vežbaonicama" u Beogradu, Somboru i još ponegde) se najvećim delom raspao usled optužbi za seksualno zlostavljanje. Optužbe stižu iz raznih (mahom centralnoevropskih) zemalja, a optužen je sam osnivač pokreta. Čelni ljudi "srpskog odeljka" su istupili, a slični potresi su se desili u Australiji, Austriji, Hrvatskoj, Sloveniji, a verovatno i dalje. Kako su pojedinci iz Novog Sada bili izuzetno uticajni u celoj organizaciji, stiče se utisak da je njihovo odstupanje imalo najjači odjek među svim ostalim JUSŽ "odeljcima", i čak izazvalo lančanu reakciju raspuštanja mnogih centara po Evropi i Australiji. Članovi koji su ostali u JUSŽ tvrde da je optužba lažna i fabrikovana upravo od strane "novosadske grupe", koja je time zloupotrebila svoj ogroman uticaj u organizaciji.
Cela stvar, s obzirom na ozbiljnost optužbi, nije mogla da ostane "interna", već je dospela u novine u Austriji (
članak i
prevod) i Sloveniji (
članak i
prevod).
Pozdrav!