Taoizam > Nastanak i razvoj

Yin-Yang simbol

(1/3) > >>

Acko:
Imam jedno tehničko pitanje, nadam se da će neko znati da mi odgovori:

naime, na nekom sam forumu jednom pročitao da izvorni yin-yang simbol nije predstavljen crnom i bijelom bojom, već crvenom i bijelom ili, ako se dobro sjećam, čak zlatnom i bijelom?

Šta je tačan odgovor?

Fazlija:
Meni su pricali mudraci koji znaju taoizam (Indijci taoizam zovu kineska tantra) da je izvorni naziv yin-yanga na kineskom Shien - Chi ili Duh-Sila (svijest-energija). To je posve isto kao Shiva-Shakti u indijskoj tantri, pa su isti i simboli. Bijelo ili zlatno za Shein (Shiva, Duh, Svijest), a crveno za Chi (Shakti, Silu, Energiju). To su navodno izvorne boje... Sve ostale temeljne filozofske postavke izmedju indijske tantre i kineskog taoizma su slicne ili gotovo jednake. Samo sto Indijci koriste znakove svastike ili sestokrake zvijezde da opisu yantru, a Kinezi taoisticki znak yin-yang. Sva ta simbolika ima slicno znacenje da je Duh duh Sile, a Sila je sila Duha... Medju njima ustvari nema sustinske razlike. Duh je apsolutno djelatan, a Sila je apsolutno svjesna. Kada se sjedine u Jedno (Anuttara) nestaju sve razlike... a Tao, Brahma ili Nirvana koja tada nastaje je stanje izvan domasaja misli i rijeci... :medit

panda:

--- Citat: Acko  Oktobar 05, 2011, 10:02:31 ---Imam jedno tehničko pitanje, nadam se da će neko znati da mi odgovori:

naime, na nekom sam forumu jednom pročitao da izvorni yin-yang simbol nije predstavljen crnom i bijelom bojom, već crvenom i bijelom ili, ako se dobro sjećam, čak zlatnom i bijelom?

Šta je tačan odgovor?

--- Kraj citata ---

Ne znam potpun odgovor, ali istrazivao sam malo od kad si postavio pitanje.
Sam simbol je relativno mlad, nastao u 14. veku i izgledao je ovako:ranije je prikazivan simbolicki kao zmaj i tigar. Simbol se vezuje za dan i noc, tj. izlazak i zalazak Sunca.

U vezi boja, ne znam tacan odgovor, ali je veoma cudan izbor crvene za yin, jer crvena oznacava vatru, tako da je to verovatno jedan od razloga zasto crvena nije opstala, kao protiv teza yang principu.

panda:

--- Citat: Fazlija  Oktobar 13, 2011, 15:12:55 ---Meni su pricali mudraci koji znaju taoizam (Indijci taoizam zovu kineska tantra) da je izvorni naziv yin-yanga na kineskom Shien - Chi ili Duh-Sila (svijest-energija). To je posve isto kao Shiva-Shakti u indijskoj tantri, pa su isti i simboli. Bijelo ili zlatno za Shein (Shiva, Duh, Svijest), a crveno za Chi (Shakti, Silu, Energiju). To su navodno izvorne boje... Sve ostale temeljne filozofske postavke izmedju indijske tantre i kineskog taoizma su slicne ili gotovo jednake. Samo sto Indijci koriste znakove svastike ili sestokrake zvijezde da opisu yantru, a Kinezi taoisticki znak yin-yang. Sva ta simbolika ima slicno znacenje da je Duh duh Sile, a Sila je sila Duha... Medju njima ustvari nema sustinske razlike. Duh je apsolutno djelatan, a Sila je apsolutno svjesna. Kada se sjedine u Jedno (Anuttara) nestaju sve razlike... a Tao, Brahma ili Nirvana koja tada nastaje je stanje izvan domasaja misli i rijeci... :medit

--- Kraj citata ---
Ne mogu da komentarisem izjave mudraca oko principa, jer ne poznajem dovoljno indijske sisteme.
Medjutim mogu reci da su yin i yang  odvojen princip od jing (dzing)-chi-shen principa.

Acko:
*Fazlija: Nisam znao da su tantra i taoizam tako slični.

*Panda: Da se primijetit da se, da tako kažem, razumiješ u taoizam. Moj je utisak, možda pogrešan, da je ta filozofija manje istraživana na zapadu nego tantra i budizam - ne znam, možda je to zato što je Indija ipak uvijek bila nekako bliža i dostupnija nego Kina?!

 Samo bih te još pitao gdje si naučio sve to o taoizmu? Samostalno si istraživao, ili si ipak bio dio neke grupe ili nečeg sličnog?

Hvala.  :andjali

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju