Budizam > Budistički prevodi

Prevod knjige "Good Kamma! Bad Kamma! What Exactly is Kamma?"

(1/2) > >>

EvolucijaSvesti:
Samo da najavim da sutra krećem sa prevođenjem jedne od novijih knjiga S. Dhammike:


"Good Kamma! Bad Kamma! What Exactly is Kamma?"


http://www.bhantedhammika.net/what-exactly-is-kammaKnjiga je interesantna, nije dugačka.


Javiću se kad je završim, a i pre toga.

EvolucijaSvesti:
 :to


Evo predgovora:


Predgovor


Ako ste stavili reč “karma” u Amazon Books na internetu rezultat će pokazati izvan svake sumnje da je to vruća tema. Postoji više od 100 knjiga sa reči karma u njihovim naslovima, većinom od njih navodno objašnjava šta je karma. A sudeći prema ovim naslovima kamma se ugodno uklapa sa astrologijom, Bogo-svesnošću, dobrim seksom, tarot čitanjem, razvojem  duše i mnogo čime osim toga, i to je drevna mudrost, moć, nauka, kosmička sila i način isceljivanja vaše prošlosti i budućnosti. Nekoliko naslova koji su skrenuli moju pažnju bili su “Dobra karma razvoda: Izbegnite parnicu”, “Pretvorite negativne emocije u pozitivne akcije”, i “Nastavite sa ostatkom vašeg života”, i “Vodič Radnika Svetlosti za svakodnevnu Karmu: karmička štednja i kredit” serija knjiga. Budistički autori su takođe napisali mnogo knjiga o kammi, jedna od najnovijih je bila “Delovanja Kamme” Pa-uka Sayadawa. Na početku svoje knjige autor navodi: "Delovanje kamme i njen rezultat su toliko duboki i teško ih je videti da samo Budino znanje o Kammi i rezultatima može to jasno da vidi: Njegovi učenici ne poseduju to znanje, pa čak ni Arahanti. "Očito ne obazirući se ovaj autor nastavlja objašnjavati kammu u 362 stranica prepunog više od 30 grafikona i dijagrama, gotovo hiljadu beleški i 46 stranica završnih beleški. On se oslanja na Tipiṭaku, ali daleko više na komentare, pod-komentare i dela, kao što su Visudhimagga i Abhidhammatthasaṅgaha.

Knjiga koju sada držite u ruci ima drugačiji pristup. Bavi se kammom i srodnim učenjima o preporađanju isključivo kako ih je objasnio Siddhattha Gotama, u istoriji poznat kao Buddha i osnivač religije nazvane Budizam. U vekovina nakon Buddhe njegova učenja podložu tumačenju od strane raznih mislilaca i naučnika; oni su tumačena i proširena, označena i razvijena. U tom procesu dublja značenja su ponekad izvučena iz njih kako bi se nejasne tačke pojasnile. No, često ta tumačenja zaklonjaju ili iskrivljuju Buddhina izvorna učenja, a ponekad dovode do neopravdanih zaključaka. To je posebno važi za kammu i ponovno rađanje.

Danas, informacije u većini knjiga o kammi i preporađanju budističkih pisaca su zapravo objedinjene ideje koje je Buddha poučavao zajedno s onima koje su se razvile nekoliko vekova nakon njegove smrti. I sve je predstavljeno kao da su reči samog Bude. To bi bilo jednako citiranju Akvinskog ili Kierkegaarda i pripisivati to Isusu. Često ono što se predstavlja kao Buddhina nauka o kammi i preporađanju su zapravo ideje od Milindapañhe pisane možda 400 ili 500 godina nakon Buddhe, od Buddhaghosa koji su živeli oko 900 godina nakon njega ili Anuruddhe, autora Abhidhammatthasaṅgahe, koji je živeo oko 1400 godina nakon njega. To ne znači da su te kasnije ideje nužno pogrešne. Neki od njih pomažu da se razjasne stvari koje je Buddha rekao ili da ih odvedu do svojih logičkih zaključaka. No, svi su produkt naučnog nagađanja i pretpostavljanja, a ono što je Buddha podučavao je ishod njegovog iskustva buđenja. Stoga ova knjiga će sagledati kammu i preporađanje na temelju kako su ova učenja predstavljena u Pali Tipiṭaki, najstarijem i najvećem autentičnom zapisu o Buddhinom učenju.

Mali brojevi u tekstu odnose se na beleške na kraju knjige. Veći podebljani brojevi se odnose na Buddhine rasprave u Dodatku I koji dodatno objašnjavaju tekst. Dodatak II je članak napisan nedugo nakon cunamija u Indijskom okeanu 2004. i pokušava objasniti tu tragediju iz budističke perspektive. Ovaj članak privukao dosta pažnje te je naširoko umnožavan ili deljen  na internetu i tako sam mislio da je vredno da ga unesem i ovde.

Želeo bih se zahvaliti Anandajoti Bhikkhu koji je pročitao rukopis i napravio mnoge ispravke i korisne sugestije. Kao i uvek, bio je velikodušan sa svojim vremenom, uređujući kako zna i ume, bez nužnog slaganja sa svime što sam napisao.


 
Već pripremam u PDF-u dizajn kao što je u ostalim knjigama na vašem sajtu.


 :buda

Acko:
Srećan rad!

 :buda

Sati:
Pridružujem se dobrim željama i čestitkama  :ok

Bodhisattva Mahadeva:

--- Citat: EvolucijaSvesti  Decembar 29, 2014, 01:51:26 ---Samo da najavim da sutra krećem sa prevođenjem jedne od novijih knjiga S. Dhammike: "Good Kamma! Bad Kamma! What Exactly is Kamma?"

--- Kraj citata ---

Svaka cast!

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju