Budizam > Budistički prevodi

Iskustva sa kursa meditacije

(1/2) > >>

Sati:
Godwin Samararatne

ŠTA MOŽEMO DA POKUŠAMO DA URADIMO TOKOM KURSA MEDITACIJE

(preveo Dušan Lovre)

Trebalo bi da budemo zaista srećni što smo u mogućnosti da provedemo nekoliko dana sa duhovnim prijateljima na ovom divnom mestu. Takođe, trebalo bi da osećamo zahvalnost što imamo ovu mogućnost. Voleo bih da predložim nekoliko stvari koje bismo mogli pokušati da uradimo u narednim danima.

Pokušaćemo da razvijemo određene duhovne kvalitete, odrećene veštine koje će nam pomoći na duhovnom putu.

EKSPERIMENTISANJE NA VEDAR NAČIN
Pokušaćemo da eksperimentišemo sa našom meditacijom na jedan vrlo vedar način. Ovo je jedna od stvari koju uvek volim da naglasim. Učimo da gledamo na meditaciju kao na nešto u čemu možemo da uživamo, kako bismo je zavoleli. Uprkos tome, takođe želim da naglasim da treba naučiti da budemo otvoreni ka svim neprijatnim iskustvima, fizičkom i mentalnom bolu. Normalno je da ne volimo neprijatna iskustva. Ne volimo da posmatramo mračnu stranu u sebi. Želeo bih da predložim da se u toku ovih nekoliko dana potrudimo i dopustimo neprijatnim osećanjima da se jave, bez potiskivanja, bez pokušaja da ih se otarasimo, bez poricanja – ne treba da se osećamo loše zbog njih. Ako se pojave, naučimo da se sprijateljimo sa njima i da ih vidimo kao priliku za učenje.

PAŽNJA
Još jedan kvalitet koji treba razviti je praktikovanje pažnje, biti priseban, budan. U vezi sa ovim želim da predložim da pokušamo da vidimo koliko dugo možemo održati kontinuitet pažnje, biti prisutni iz trenutka u trenutak, što je duže moguće. Nije bitno da li sedite u ovoj sobi ili ste negde napolju. Tada možemo naučiti da vidimo meditaciju kao deo života. Meditacija jeste način života. Meditacija je umetnost življenja.

DOBRONAMERNOST
Dobronamernost je još jedan duhovni kvalitet koji bi trebalo da razvijemo. Evo nas ovde, u divnom okruženju sa duhovnim prijateljima. Kako možemo da se povežemo, da razvijemo osećajnost jedni prema drugima? Buda je rekao kako je pomaganje drugima pomaganje sebi, a pomaganje sebi – pomaganje drugima. Tako da je zaista lepo razviti ovu osobinu. Dok pokušavate da pomognete sebi, vi pomažete drugima i vremenom ćete uvideti da nema razlike između vas i drugih.

Sada bih želeo da prođem kroz raspored i da se osvrnem na još neke veštine koje možemo razviti.

BUĐENJE
Kao što znate, buđenje je u 4:45 ujutro. Vaša praksa bi trebalo da počne kada se probudite. Nije isto kao kada se budite kod kuće. Daću vam primer – kada idete u toalet, neko je već tamo. Kako ćete se poneti prema toj situaciji? Možete pogledati u svoj um i videti da li postoji patnja ili ćete sagledati situaciju i nećete patiti zbog nje. U nošenju sa ovakvim situacijama učimo da razvijemo još jedan bitan kvalitet – strpljenje. Naučićemo da čekamo. Možda će biti još situacija, još izazova sa kojima ćete se morati suočiti kada se probudite. To je ono što želim da naglasim – posmatrajte ove izazove i sutacije kao poučna iskustva. Meditacija treba da počne baš tu.

GRUPNA MEDITACIJA I DORUČAK
Sastajemo se ovde u 5 ujutro za grupnu meditaciju – to je predivan deo dana za meditiranje.

Onda ćemo doručkovati. Jedenje može biti vrlo važna meditacija. Imamo odličnu mogućnost da razvijemo pažnju i sabranost dok jedemo. Možemo posmatrati šta nam se dopada, šta nam se ne dopada, kakve sudove o hrani pravimo. Treba obratiti pažnju na tri aspekta jedenja: žvakanje, gutanje i ukus. Želim da otkrijete u kom trenutku zaista osetite ukus hrane koju jedete. Takođe, hajde da probamo da procenimo koliko hrane nam je dovoljno, kako bismo izbegli prejedanje ili da jedemo premalo, učeći da nađemo srednji put u odnosu prema hrani.

Još jedan stvar koju možemo raditi sutra na doručku je praktikovanje dobronamernosti dok jedemo. Nemojmo misliti samo na sebe, budimo svesni drugih, razmišljajmo kako im možemo pomoći, budimo svesni njihovih potreba. Možemo ovo raditi svaki put kada jedemo u grupi. Nije li to divno?

MEDITIRANJE UZ RAD
Nakon doručka praktikovaćemo nešto što se zove meditiranje uz rad. To podrazumeva da kada radimo, radimo prisebno, svesno i da imamo kompletnu, punu pažnju na onome što radimo. Važno je uvideti da rad nije nešto odvojeno od meditacije.

Važan aspekt meditiranja uz rad je razvijanje određenih kvaliteta dok radimo. Možete li videti meditiranje uz rad kao priliku za razvijanje saosećanja i dobronamernosti? Ako kuvate hranu, možete li videti to kuvanje kao aktivnost koja razvija dobronamernost prema meditantima koji će jesti hranu? Hajde da kuvam dobronamerno! Ovo može biti stav koji ćemo razviti meditiranjem uz rad. Ako čistite sobu, osetite da je čistite kako bi bila sveža i lepa za druge meditante, kako bi im bilo što udobnije. Molim vas da shvatite meditiranje uz rad kao primenjeno saosećanje, praktikujući dobronamernost u svemu što radite.

GRUPNA MEDITACIJA
Onda je na redu grupna meditacija. Tokom grupne meditacije vežbaćemo tri položaja: sedenje, stajanje i hodanje. Videćemo koliko dugo možemo da održimo sabranost dok prelazimo iz jednog u drugi položaj.

INDIVIDUALNA MEDITACIJA NAPOLJU
Nakon toga na red dolazi individualna meditacija napolju. Jedan aspekt ove meditacije je učenje da provedemo neko vreme sami sa sobom. Ovde ima zaista lepih mesta, pa vas molim da nađete neko gde možete biti potpuno sami. I onda kada se osamite, vidite kako se odnosite prema sebi. Vidite da li se nakon nekog vremena možda osećate usamljeno, ili vam je možda dosadno da budete sami. Zanimljivo je da ne možemo provesti određeno vreme u osami bez osećanja usamljenosti i dosade. Kao da se ne dopadamo sebi samima! Ovo nam pokazuje da su neke stvari koji radimo svojevrsno bekstvo od nas samih. Hajde onda da sutra naučimo da ne bežimo od sebe, već da budemo sa sobom, a ako se osetimo usamljeno ili nam je dosadno, da naučimo da se ne prepuštamo tim osećanjima, već da prosto prođemo kroz njih. Tako ćemo stvoriti vezu sa nama samima i naučiti da budemo sami sebi najbolji prijatelji, da budemo kompletni.

Takođe ćemo naučiti da razvijemo osećajnost prema prirodi. Bio sam vrlo srećan kada sam po dolasku ovde ugledao Mesec. Mogao sam videti zvezde na nebu. Mogao sam čuti insekte oko nas. Video sam prelepo drveće, prelepo cveće. Sve ove stvari čine me veoma srećnim. Mislim da smo u modernom svetu izgubili ovu osećajnost prema prirodi, izgubili smo način komuniciranja sa prirodom. Tako da vam preporučujem da razvijete ovaj veoma bitan kvalitet, da razvijete osećajnost prema prirodi i da uvidite da u suštini nema razlike između vas i prirode; naučite da budete deo prirode, da vidite stvari veoma jasno, da ih čujete jasno i glasno. U toku kursa ću predložiti još stvari koje možemo raditi tokom individualne meditacije napolju.

RUČAK, ODMOR I UPOZNAVANJE
Nakon toga je ručak. A posle ručka biće prilike za odmor. Kako se budimo veoma rano, trebaće nam odmor i trebalo bi da naučimo da se prijateljski odnosimo prema svom telu. Nakon odmora imaćemo još jednom individualnu meditaciju napolju. Tokom ova dva puta individualne meditacije, ujutro i posle podne, voleo bih da se upoznam sa svakim od vas. Stavićemo negde parče papira kako biste mogli da upišete svoje ime. Voleo bih da upoznam recimo četiri osobe ujutro i četiri posle podne. Molim vas da dođete do mene; možemo pričati o bilo kojim teškoćama sa kojima se susrećete pri meditiranju. Takođe, ako imate nekih ličnih problema, voleo bih da popričamo o njima i da iskoristimo meditaciju kako bismo vam pomogli.

JOGA
Sledi joga. Možete videti da postoji veza između joge i meditacije. Vežbanjem joge učimo da budemo svesni tela. Veoma je važno napraviti vezu sa telom, naučiti da se odnosimo prijateljski i sa nežnošću prema telu. Još jedan važan aspekt joge je da naučimo da se opustimo. Kada naučite da se opustite, biće vam mnogo lakše da meditirate – opuštanjem tela, opuštate um. Moguće je da osećate tenzije i neprijatnosti u položaju u kom sedite dok meditirate; određene joga vežbe će vam pomoći da ih se rešite. Srećni ste što imate vrlo dobrog joga učitelja ovde.

UŽINA I VEČERNJE AKTIVNOSTI
Posle joge sledi grupna meditacija. A nakon grupne meditacije, vreme je za užinu. Više volim da koristim taj izraz „užina“, nego „večera“. Mislim da je većina vas navikla na večeru, pa ćete sutra, kada umesto večere budete imali samo užinu, imati jedno zanimljivo i poučno iskustvo!

Nakon užine ćemo sesti nakratko, a nakon toga sledi diskusija. Posle diskusije ćemo malo pevati i završiti dan sa meditacijom prijateljske ljubavi.

Kako sutra ustajemo veoma rano, do 21 čas bi trebalo da smo u krevetu.

PRAKTIKOVANJE TIŠINE
Još jedna važna stvar kojom ćemo se baviti je praktikovanje tišine. U Dhammi se to zove plemenita tišina. Razvijamo veoma plemeniti kvalitet – ćutanje. Govor i pričanje uopšte je vrlo jaka navika. Uvidećete vezu između tišine i pažnje. Tišina nam omogućuje da budemo sami sa sobom, sa svojim umom i telom, sve vreme ili najveći deo vremena.

Postavlja se pitanje: kako možemo biti tihi, ćutati, i u isto vreme praktikovati dobronamernost? Ovde želim da napomenem da se i dok ćutimo možemo povezati sa drugim ljudima. Generalno, mi znamo da komuniciramo samo rečima. Tokom ovog kursa naučićemo da komuniciramo sa drugima u tišini. Jedan od načina da postignemo ovo je da budemo svesni ljudi oko nas. Drugi je da se osmehujemo ljudima oko nas. Ovo su načini povezivanja sa drugim ljidima. I kada pogledate oko sebe, kada posmatrate ljude, možda ćete videti priliku da pomognete nekome u potpunoj tišini. Voleo bih da razvijete ovaj kvalitet komunikacije u tišini, bez reči, i vidite da li je moguće povezati se sa nekim na dubljem nivou, kroz neverbalnu komunikaciju.

VEŽBA SA VRATIMA
Želim da vam skrenem pažnju da ovde postoje vrlo zanimljiva vrata. Morate biti veoma pažljivi kada ih otvarate i zatvarate, kako ne biste pravili buku. Ovo nam pomaže da razvijemo pažnju i da naučimo da razvijemo osećajnost prema drugim ljudima. Tako pravimo vezu sa drugim ljudima. Dozvolite da otvorim i zatvorim vrata vrlo polako, kako drugi ne bi bili uznemireni time što radim. Vidite kako jedan jednostavan akt, puko otvaranje i zatvaranje vrata, može razviti duhovne kvalitete.

U knjižici o prijateljskoj ljubavi ima jedna veoma zanimljiva priča. Buda se obraćao monasima, rekavši im da ako mogu da praktikuju prijateljski ljubav makar za toliko vremena koliko treba da se pucne prstima, da su dostojni da budu monasi. Pucketanje prstima traje tek delić sekunde. Ova priča pokazuje da čak i u tom deliću sekunde možete osećati prijateljsku ljubav. Zato vaše praktikovanje prijateljske ljubavi i dobronamernosti u naizgled malim aktivnostima ima veoma pozitivan uticaj.

Želeo bih sad da napravim pauzu. Ako imate bilo kakva pitanja ili želite detaljnije objašnjenje bilo čega o čemu smo pričali, sada je prilika.

 :andjali

Fazlija:
Bio bih sklon dodati jos jednu stvar koja mi se cini jako vaznom na seminaru. To je razgovor sa uciteljima koji vode seminar. Taj dio je vrlo vazan, pogotovo za pocetnike. Kroz to se dobiva prilika pricati o nacinu izvodjenja meditacije, iskustvima i poteskocama. Kroz usmene preporuke ucitelji daju mnogo dublje upute nego sto ih daju javno na predavanjima. Zato mi se cini jako  vaznim da se osim redovnog programa obavezno odlazi na osobne razgovore s uciteljima.
 :joga: :buda

Sati:
Slažem se.
Jedino što nismo svi isti, pa se neki valjda stide, ili već ne znam šta, da se prijave za individualan intervju.
Zanimljivo mi je da oni koji jednom odu, hoće opet. Dopadne im se  :D

Fazlija:
Mislim da je na zen seminarima razgovor s uciteljem obavezan dio programa. Trebali bi smo to i mi da uvedemo, da ima da odes na ispovijed pod obavezno...  :kez:

Sati:
E to. ISPOVEST!  :kez:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju