Autor Tema: Sistem rada  (Pročitano 4177 puta)

Sati

  • Administrator
  • Član
  • *****
  • Poruke: 4092
  • Karma: +546/-1
  • Pol: Muškarac
Sistem rada
« poslato: Mart 15, 2010, 13:50:27 »
BUDINO UČENJE U PALI KANONU

Pali kanon grupa nudi priliku za zajedničko upoznavanje govora (sutta) sadržanih u budističkom Pali kanonu. Ovaj korpus tekstova je najraniji do danas sačuvani zapis Budinog učenja i osnova je na kojoj počiva theravada, škola budizma dominantna u jugoistočnoj Aziji. Ti govori su, kao autentične Budine reči, vekovima prenošeni usmeno, da bi u I veku pre n.e. bili zapisani na palmovim listovima na Šri Lanki. Inače, Kanon sadrži obilje materijala o različitim aspektima duhovnog puta, od praktičnih do filozofskih, i neophodno je bolje ga upoznati kako bismo na pravi način razumeli poruku o kojoj govori Buda, ali i savremeni budistički učitelji. Najveću kolekciju prevoda iz Kanona na naš jezik moguće je naći na http://www.yu-budizam.com/tipitaka. Mnogi od govora koje će grupa analizirati su tamo već prevedeni, a oni koji nisu biće postavljani kako budu dolazili na red.

Pošto je Kanon ogroman korpus tekstova, Pali kanon grupa će se za sada fokusirati na Govore srednje dužine (Mađđhima nikaya), drugu grupu govora unutar Sutta pitake, jednog od tri dela celokupnog Pali kanona. Po opštoj oceni, u njima je na najcelovitiji i vrlo produbljen način izloženo Učenje (Dhamma), onako kako ga je Buda predstavljao svojim zaređenim i nezaređenim učenicima. U radu, grupa će pratiti redosled kojim je išao i Bhikkhu Bodhi tokom svog kursa posvećenog Mađđhima nikayi, s tim što će neke od sutta biti preskočene. Plan tog kursa može se snimiti odavde (http://www.bodhimonastery.net/courses/MN/MN_syllabus.pdf), a oni ambiciozniji audio zapise pojedinačnih Bhikkhu Bodhijevih predavanja poređanih hronološki mogu preuzeti ovde (http://www.bodhimonastery.net/courses/MN/MN_course.html)

Sistem rada Grupe
U početku, grupa će obrađivati po jednu suttu nedeljno. Ukoliko se pokaže neophodnim, taj tempo se može prilagoditi mogućnostima većine članova.

Za svaku suttu će biti određen po jedan član grupe kao glavni obrađivač, koji će tokom nedelje predviđene za taj govor na posebno otvorenoj stranici napisati njegov kratak sadržaj i glavne ideje koje se obrađuju. Naravno, da će svaki član grupe takođe pročitati taj govor i početnom tekstu obrađivača eventualno dodati ono što je ispušteno ili dopuniti već napisano. Takođe, svoje komentare, pitanja ili nedoumice u vezi sa suttom može izneti u dnu stranice klikom na dugme "Add Comment", gde se onda može nastaviti diskusija ostalih članova. Na kraju, ako smatra potrebnim, obrađivač može na osnovu svih iznetih komentara i diskusije, napraviti neku vrstu konačnog teksta grupe za tu suttu, pre nego što se pređe na sledeću.

Pristup grupe ovom radu nije samo filološko, filozofsko ili istorijsko istraživanje budizma i njegovog kanona, već pre svega pokušaj svakog člana da boljim razumevanjem Učenja, njegovim osvetljavanjem sa različitih strana, i sebi i ostalim članovima grupe ukaže na što plodniju primenu Učenja u svakodnevnom životu, makoliko ona limitirana bila. Jer jedino življenjem Učenje dobija svoj puni smisao. Kao inspiracija za ovaj praktični deo, može poslužiti beleška uz svaku suttu pod naslovom „Praksa“, u knjizi Sharde Rogell Pressing Out Pure Honey, koja se može naći ovde: http://www.dharma.org/bcbs/Pages/documents/PressingOutPureHoney.pdf a i biće prevedena za one koji ne znaju engleski.