Autor Tema: Wu wei  (Pročitano 4647 puta)

panda

  • Punopravni član
  • ***
  • Poruke: 132
  • Karma: +43/-0
Wu wei
« poslato: Mart 29, 2010, 14:09:34 »
Veliki deo taoisticke misli je proistekao iz posmatranja i dubokog razmisljanja nad ponasanjem vode. Voda nema oblik, niti tezi tome da dobije oblik, ali zato prihvata bilo koji oblik posude u kojoj se nadje, i pored toga sto je meka i nema oblik moze da razori kamen.
U pokretu je dok ne ispuni neki basen, ali i onda isparava i priprema se za novi krug, stalno kruzi.

Wu wei znaci ne delovanje ili se ponekad prevodi kao delovanje bez otpor. To je princip koji pretpostavlja da sve funkcionise harmonicno, a da mi svojim neznanjem i pogresnim namerama i neuskladjenim delovanjem delujemo protiv harmonije, koja nas onda svojim prirodnim delovanjem prislino vraca u harmoniju. Da bi smo izbegli ovo treba da ne delujemo i da budemo slicni vodi, kada je vreme za akciju da tecemo, kada je vreme da cekemo da mirujemo kao voda. Pritom ne trazeci neki svoj oblik, vec prihvatajuci svaki oblik koji se pojavi. 
Pored toga jako je bitno znati i kad da delujemo, a kada da mirujemo, prateci opste tokove, kako bi delovali u periodima kada je to lako, a ne u periodima kada je to tesko.

Ovaj princip je siroko rasprostranjan u idejama i razmisljanjima Kineza.      

panda

  • Punopravni član
  • ***
  • Poruke: 132
  • Karma: +43/-0
Odg: Wu wei
« Odgovor #1 poslato: Mart 29, 2010, 14:09:57 »
Jednom je mesar kasapio vola za kralja. Prvo je rukom opipavao vola, zatim bi ga snazno pritisnuo, iskoracivsi napred savijajuci se u kolenu, vesto ga secuci satorom, pri cemu su se delovi vola odvajali uz specifican zvuk. Kralj odusevljeno prokomentarisa, "Izvrsno! Ovako izgleda primena tehnike."

Mesar je odlozio sataru i odgovorio, "Meni se svidja Put, koji je napredniji od tehnike, ali cu vam izloziti i nesto od tehnike."
"Kada sam prvi put poceo da kasapim volove, sve sto sam video je bio vo. Cak i posle tri godine nisam mogao da ga vidim u celini. Sada mu vise prilazim sa duhom, nego sto ga gledam ocima."
"Kada culno opazanje stane, onda je duh spreman da deluje. Prateci prirodnu gradju, odvajam mu zglobove, prateci glavne otvore u skladu sa njegovom formom. Nikad nisam isekao hrskavicu a kamoli vecu kost."
"Dobar mesar menja sataru jednom godisnje zbog ostenja, los jednom mesecno zbog lomljenja. Mene moja satara sluzi vec 19 godina i njome sam isekao hiljade volova, a njena je ostrica  ostra kao i prvog dana kad je naostrena."
"U zglobu postoji prostor izmedju kostiju, kad ostrica satare nama debljinu. I kad je ono sto nema nema debljinu, stavljeno u ono sto nije ispunjeno, onda ima puno mesta za pokretanje satare. Zato je moja satara i danas ostra."
"I pored toga, kad god dodjem do zgloba, vidim moguce probleme. Oprezan sam i mirnog pogleda, krecem se polako, lagano pritiskajuci i zglob se otvori. Tada stojim nad njim, gledajuci i uzivajuci u svome delu. Onda operem sataru i odlozim je."
Kralj uzviknu, "Sjajno! Cuvsi reci jednog mesara, nasao sam nacin da ocuvam zivot."