Budizam

Budizam => Zajedničke teme => Temu započeo: panonac Jul 11, 2011, 19:47:03

Naslov: Budizam u profanoj umetnosti
Poruka od: panonac Jul 11, 2011, 19:47:03
Mada ima vec puno tema u zajednickim temama, evo jos jedne.

Interesuje me da li i  koliko nalazite  elemente budizma u literaturi i filmovima koji nisu budisticki u smislu objasnjenja i prepricavanja Budinog zivota i ucenja.


Pre par godina mi je bila interesantna knjiga OTMENOST JEZA autorke Mjuriel Barberi u kojoj je i implicitno a u momentima i eksplicitno protkana veza sa zen budizmom. Kasnije sam procitao da autorka, inace francuskinja, sada zivi u Japanu. Knjiga je odlicna!!! Postoji film ali nije naisao na povoljne kritike. Nisam ga gledao.


Danas sam zavrsio citanje jedne jako zanimljive knjige PRAZNO OGLEDALO autora J. van de Veteringa koja ima podnaslov Dnevnik zen monaha. Autor je pedesetih godina proslog veka kao dvadesetogodisnjak proveo vise od godinu dana u zen manastiru u Kjotou i opisao je svoje iskustvo na vrlo zanimljiv i duhovit nacin. Interesantno je kasnije postao vrlo popularan pisac policijskih romana i novela a umro je 2008. Neke stvari su me iznenadile, kao na primer da je ucitelj u manastiru pusio. Toplo je preporucujem svima a narocito onima koji se spremaju za kurs meditacije ili imaju problema sa koncentracijom u toku meditacije.  :kafa:
Naslov: Odg: Budizam u profanoj umetnosti
Poruka od: Sati Jul 12, 2011, 09:18:58
A podsetio si me na tu knjigu Prazno ogledalo.
Meni se isto dopala. Volim (auto)biografije  :D