Budizam

Hinduizam => Ostalo => Temu započeo: Fazlija Septembar 26, 2015, 13:32:56

Naslov: Ayurveda
Poruka od: Fazlija Septembar 26, 2015, 13:32:56
Ayurveda - Art of Being (https://www.youtube.com/watch?v=X7tW6NRxYNw) je odlican dokumentarac koji nas vodi kroz pravila i pristupe lijecenju drvene indijske znanosti ayurvede (znanja o dugom zivotu) kroz prikaz rada Brahmanande Swamigala i drugih vodecih (uglavnom juzno) indijskih ayurvedskih lijecnika. Osim tradicionalne farmakologije, zasnovane na biljkama, kovinama i mineralima, dokumentarac prikazuje i druge nacine ayurvedskog lijecenja kao sto su kupke, uljne masaze, marma-terapija (indijski oblik akupunkture) i sl.


Mozda je najdojmljivija scena cijelog filma ona u kojoj Brahmananda Swamigal uzima elementarnu tekucu zivu za vrijeme svojeg popodnevnog caja. Naravno, elementarna ziva je vrlo otrovna, ali u ovom slucaju je uzeta s preljevom ayurvedskog biljnog soka i kao takva je postala neotrovna. U takvom obliku se uzima kao snazan prociscac tijela. Swamigal nam u svojoj ordinaciji nakratko pokazuje i elemntarnu zivu na sobnoj temperaturi, sto je takodjer potuno neobjasnjiva pojava za suvremenu znanost.
Naslov: Odg: Ayurveda
Poruka od: Sati Septembar 27, 2015, 11:29:19
Zanimljivo mi ovo da i Indijci imaju svoj oblik akupunkture.
Čime bodu? I jesu mesta ista kao i kod Kineza?
Naslov: Odg: Ayurveda
Poruka od: Fazlija Septembar 27, 2015, 15:08:16
Ne bodu, nego pritiscu prstima na marma-tocke. Uzme covjek kozu, stisne je i iskljuci joj zadnje noge. Onda je opet stisne, ukljuci joj zadnji pogon  :ok  Pogledaj, isplati se, jako dobar film!
Naslov: Odg: Ayurveda
Poruka od: Fazlija Novembar 27, 2015, 23:28:52
Najgledanija HTV emisija Na rubu pameti donosi prilog o našim domaćim ayurveđanima (https://www.youtube.com/watch?v=X-yqhLZ7iP8)...
Naslov: Odg: Ayurveda
Poruka od: Fazlija April 24, 2016, 12:03:30
Jos malo o Ayurvedi kod Krese Misaka - AYURVEDA I AUTOIMUNOLOSKE BOLESTI (https://www.youtube.com/watch?v=aKlqJZ2S7UM)