Skorašnje poruke

Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Zajedničke teme / Odg: Budističke grupe na brdovitom Balkanu
« Poslednja poruka Fazlija poslato Mart 24, 2019, 21:09:06 »
Hej ljudi, konacno sam uhvatio vremena i obisao [/size]meditacijski chan centar u Hrvatskoj[/color][/size], na Zumberackom gorju pored Zagreba. Stvarno izgleda svemirski, i vrhunski je uredjen. Sve zgrade su od drveta (na slici slice kao da su od lima, ali nisu), ekoloska gradnja (drvo, kamena vuna), dizalice topline, podno grijanje... ono, sam vrh![/size]Centar prima 30-40 polaznika, meditacijska dvorana je oko 130 m2. Izvode se zavrsni radovi, jos nema namjestaja, uredjuje se hortikultura, treba jos pribiti par letava... a centar se otvara za oko 2 mjeseca za Buddhin dodjendan.Preporucio bih svima da posjete ovaj jedinstven centar. Po standardu, to je najbolje sto jugoslavenski budizam trenutno pruza  Theravadski samostani u Srbiji i Sloveniji su cista improvizacija u usporedbi s ovim. Tajvanski sponzori su nesumnjivo odrijesili kesu
22
Zajedničke teme / Odg: Budističke grupe na brdovitom Balkanu
« Poslednja poruka Sati poslato Mart 06, 2019, 08:42:00 »
Slika je pogrešna. To nije taj Thanissaro Bhikkhu, Amerikanac. Već njegov imenjak iz Tajlanda  :naocare:
23
Vađrayana / Odg: Monahinje
« Poslednja poruka Sati poslato Mart 06, 2019, 08:40:54 »
Ovo treba pročitati svakako, ako već ne nameravamo krenuti u Himalaje.  :kez:
Hvala, prijatelju  :andjali
24
Zajedničke teme / Odg: Budističke grupe na brdovitom Balkanu
« Poslednja poruka Fazlija poslato Mart 05, 2019, 21:41:57 »
KURS VIPASSANA MEDITACIJE U MAJU
Naš prvi ovogodišnji, vrlo zanimljiv gost je Thanissaro Bhikkhu. Evo nekoliko informacija o njemu.
Rođen je u Tajlandu i monah je od 1998. godine. Velika inspiracija i vodič u praktikovanju Dhamme bio mu je jedan od najvećih tajlandskih budističkih učitelja Buddhadasa Bhikkhu. Monah Thanissaro je veoma otvoren za različite budističke tradicije, te je tako zimsko tromesečno povlačenje 2004. proveo u korejskom zen manastiru i upoznao se sa njihovom praksom. Takođe je 2007. od velikig budističkog učitelja Thich Nhat Hanha, koji pripada vijetnamskoj zen tradiciji, primio obuku i blagoslov da postane učitelj Dhamme. Od tada vrlo često putuje i podučava u Indiji, na Šri Lanki, Sjedinjenim Državama, Kanadi, Italiji, Vijetnamu, Laosu, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj... Počev od 2012. redovno piše članke o budizmu za tajlandske novine "Khom Chad Luek", a za rubriku "Putujući po svetu samo sa prosjačkom zdelom". Trenutno boravi u manastiru Dhammapala u Švajcarskoj, koji pripada Ađahn Čaovoj tajlandskoj šumskoj tradiciji.

Ako želite da nam se pridružite na kursu meditacije koji će 1-7. maja voditi Thanissaro Bhikkhu, idite na naš sajt: http://srednjiput.rs/kursevi/
25
Mahayana / Odg: Japanski učitelji Zena
« Poslednja poruka Fazlija poslato Februar 23, 2019, 08:37:16 »
Odustani od svojeg "ja", i cvijece na putu, i zvijezde na nebu ce ti pokazivati put.

Ryokan, japanski zen ucitelj
26
Vađrayana / Odg: Nyingma predaja na nasem tlu...
« Poslednja poruka Bodhisattva Mahadeva poslato Februar 21, 2019, 15:38:53 »

Clanak o Mihajlu Pazaninu, voditelju Shechena - OVDJE

27
O forumu / Odg: Predlozi i primedbe vezani za rad foruma
« Poslednja poruka Bodhisattva Mahadeva poslato Februar 21, 2019, 09:51:22 »
Evo opet:

Forbidden

You don't have permission to access /zajednicke-teme/ on this server.

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.Mozda me to samo izbacuje na temi Zajednicke teme... Mozes li provjeriti da li je neki bug, ali stalno kada pisem na toj temi, izbaci me i dade ovu obavijest?!
28
Vađrayana / Odg: Monahinje
« Poslednja poruka Bodhisattva Mahadeva poslato Februar 21, 2019, 09:30:34 »Špilja u snijegu biografija je Tenzin Palmo, odnosno Diane Perry koja je postala budistička legenda i borac za pravo žena da postignu duhovno prosvjetljenje.Diane Perry je u dvadesetoj godini, u težnji da ispuni prazninu u vlastitom životu, ušla u indijski samostan kao jedina žena među stotinama redovnika – i započela bitku protiv predrasuda koje su tisućama godina isključivale žene iz duhovnog života i prosvjetljenja. Trinaest godina kasnije povukla se u zabačenu špilju na visini od 4000 m u Himalaji, odsječenu od svijeta planinama i snijegom. Tamo je dvanaest godina prakticirala intenzivnu budističku meditaciju. Suočila se s nezamislivom hladnoćom, divljim zvijerima, gotovo je umrla od gladi i rušenja lavina; uzgajala je vlastitu hranu i spavala u tradicionalnoj drvenoj meditacijskoj kutiji širine 75 cm – ni na trenutak nije legla. Njezin je cilj bio postići prosvjetljenje u tijelu žene.

VIDEO


Godine 1988. Tenzin Palmo izašla je iz špilje sa čvrstom odlukom da u sjevernoj Indiji izgradi ženski samostan i tako oživi duhovnu tradiciju togdenma – elitnih yogini. Danas putuje diljem svijeta prikupljajući sredstva za izgradnju samostana i školovanje redovnica, susrećući se s duhovnim vođama poput pape i Desmonda Tutua. Dio sredstava od autorskih prava ove knjige namijenjen je dovršenju izgradnje samostana.
29
O forumu / Odg: Predlozi i primedbe vezani za rad foruma
« Poslednja poruka Bodhisattva Mahadeva poslato Februar 21, 2019, 09:16:50 »
Hm... valjda se nesto posemerilo. Ali zadnje 2 veceri nisam mogao ni na stranicu Osrednjeg puta. Htio sam prenijeti vijesti da su otvorene prijave na Goenkin seminar u Sloveniji, kao i prenijeti vijest o 3 ovogodisnja povlacenja u Srbiji... ali, niti me je pustalo na web stranicu da prekopiram link, niti sam ovdje mogao ista pisati.

Mozda je navecer neko zagusenje na serveru... :tuga
30
Zajedničke teme / Odg: Filmovi o budizmu
« Poslednja poruka Bodhisattva Mahadeva poslato Februar 21, 2019, 09:09:59 »
HRT zna izabrati dobre dokumentarce iz svjetske produkcije (ili vlastite... oni dokumentarci o hrvatskim kraljevima ili Dubrovackoj republici su im sam svjetski vrh) pa tu i tamo pustiti narodu na Balkanu. Sto se tice budizma, ovaj njemacki dokumentarac i onaj francuski o grckom budizmu u Gandhari su medju najboljima koje sam ikad gledao na temu budizma.
Stranice: 1 2 [3] 4 5 ... 10