Autor Tema: Šta sa tradicijom?  (Pročitano 2572 puta)

oblica

• .
  • Član
Šta sa tradicijom?
« poslato: Februar 24, 2011, 23:17:28 »
Želeo bih da sada pročitam jedan odlomak iz Krišnamurtija koji se odnosi na tradiciju. On kaže:
"Prenošenje prošlosti u sadašnjost, prevođenje pokreta sadašnjosti terminima prošlosti razara živu lepotu
sadašnjosti. Nema ničega svetog u vezi sa tradicijom, ma koliko stara ili moderna bila. Um u sebi nosi sećanja
na juče, i to je tradicija, plašeći se da ih pusti od sebe, jer ne može da se suoči sa bilo čim novim. Tradicija
postaje naša sigurnost, a kada je um u siguranosti on trune. Treba krenuti na put neopterećen, radosno, bez
ikakvog napora, nikada i ne zastavši kod bilo kog hrama, spomenika ma kom heroju, socijalnom ili religioznom,
sam sa lepotom i ljubavlju."
Međutim, vaše prisustvo ovde je očigledni dokaz nastavljanja tradicije koja se proteže tokom više od 2500
godina. Imajući na umu ovaj Krišnamurtijev citat, pitam se nije li moguće da čovek bude uhvaćen u formu i
tako promaši cilj koju je imao pred sobom. Drugim rečima, kako da čovek izbegne da bude uhvaćen u formu?

Ađan Sumedho: Pa, to je slično kao kad vozite kola. Moguće je odbaciti konvenciju vezanu za kola i reći:
"Neću da je slepo sledim, jer je to forma iz prošlosti. Zato ću ići peške čak do Njujorka." Ili: "Izmisliću
sopstvena kola, jer ne želim bilo koga da kopiram."

Stvar nije toliko u vozilu koje će se koristi, već u tome da se stigne do Njujorka. Bilo da idemo lagano ili brzo,
treba da koristimo ono što nam je na raspolaganju, kakvo god vozilo našli u blizini. Ukoliko nema nijednog,
izmislimo ga ili jednostavno hodajmo. Moramo dati sve od sebe. Ali ako naiđemo na neko vozilo, zašto ga ne
bismo iskoristili - pogotovo ako ono još uvek funkcioniše?

Dakle, isto je i sa tradicijom. Ona nije... vezivanje. Isto se tako možemo vezati za ideju da nam tradicija nije
potrebna, što je samo još jedno mišljenje ili stanovište. Citati kao ovaj koji ste pročitali mogu biti inspirativni,
ali nisu uvek praktični, jer čovek tako može formirati samo još jedno novo mišljenje, da je tradicija pogrešna ili
štetna.

Problem, kao što vidite, nije u tradiciji, nego u vezivanju. Ovo telo je konvencionalni oblik koji dolazi iz
prošlosti. Jezik koji upotrebljavamo, svet i društvo u kojem živimo su sve konvencionalni oblici stvoreni u
prošlosti. Mi živimo u konvencionalnom svetu. Stvar nije u vezivanju za konvencije, nego u njihovom znalačkom
korišćenju. Jezik možemo upotrebiti za ogovaranje, laganje, kao i za naklapanje, možemo postati jezički
čistunci ili verbalno agresivni. Važno je razumeti da je jezik sredstvo komunikacije. Kada komuniciram sa vama,
nastojim da budem što je moguće direktiniji i jasniji. To je veština. Ali, da mi je jezik odsečen, onda bih morao
naučiti da živim bez govora – to je sve. Ne bi to bila velika šteta, ali ipak bi bilo malo nezgodno – za neke
stvari; za mnoge druge moglo bi biti veoma dobro.

Religijske tradicije su samo konvencije koje se mogu, ali i ne moraju upotrebljavati, u zavisnosti od mesta i
vremena. Ako znamo kako da upotrebljavamo tradiciju, onda smo u boljem položaju od onoga ko to ne zna, ko
smatra da je tradicija samo gubljenje vremena. Možemo otići u hrišćansku crkvu, teravadski manastir ili u
sinagogu, puni poštovanja, i razumeti konvenciju koja nas okružuje, bez obeležavanja toga kao lošeg ili dobrog.
Nije na nama da o tome odlučujemo. Sve su religije zasnovane na činjenju dobra, na uzdržavanju od zla. I zato
ako se neko veže za njih, on onda postaje vezan. Ako se religija posmatra samo kao konvencija, onda se može
naučiti kako da se ona ispravno koristi. To je splav koji nas prenosi preko.

Razgovor sa Ađan Sumedhom

http://www.yu-budizam.com/texts/sumedho.html
« Poslednja izmena: Februar 24, 2011, 23:23:21 kojica »

Aparigraha

• Iskusni član
Odg: Šta sa tradicijom?
« Odgovor #1 poslato: Februar 26, 2011, 10:36:48 »
Postoji jedna vrlo mudra misao:

Komunikacija je upravo ono sto nije receno.

Eto razloga za nevezivanje za ono sto je receno.
Mozda se bas tu krije objasnjenje same tradicije - da se ona nalazi negde izmedju ucinjenog, recenog (jezik koji koristimo zapravo dolazi iz proslosti, o cemu govori ađan Sumedho) i onoga sto to tek treba da postane (znalacko koriscenje konvencija) .
Ne, gospodine! Nisam prosvetljen. Ali sam prilično eliminisan! (Ananda Mangala Mahanayakathera)
ekaggata jit

unicus

• Punopravni član
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #2 poslato: Mart 03, 2011, 10:18:00 »
Za mene je tradicija (folklor) uvijek imala negativnu konotaciju. Najveći dio ljudi živi ponašajući se prema nekakvim pravilima koja su stvorena tradicijom. Nema tu ničega svježeg, novog, potrebnog, čak bih rekao da zna i kočiti razvoj pojedinca. To je ono prvo što mi pada na pamet kada se spomene tradicija. Međutim, imajući u vidu ovo naprijed napisano, točno je i opravdano iskoristiti tradiciju kao nekakvo vozilo koje će nas na bolji način dovesti do onoga za čime tragamo. Ova usporedba da je bolje sa vozilom doći u New York nego pješke baš onako sjajno opisuje značenje tradicije ako je znamo iskoristiti u pravome smislu... :gari:

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #3 poslato: Mart 03, 2011, 10:47:57 »
dobro Sumedo je isao na dugo i siroko. Npr tradicija koju on opisuje obuzima i sferu stvari koje svakodnevno koristimo - cak i internet. Koristiti sve prednosti ali ne se vezati za to.
S druge strane tu je Bantu tradicija npr u Juznoj Africi gdje momke mlade vode u "grmlje" obrezati i tako ih iniciraju u "odrasle osobe"

Koliko je obrezivanje vazno zajednici - mnogo
Koliko je potrebno? U danasnje vrijeme malo.
E sad, treba imat pravi razum i pravo razmisljanje pa procjeniti koliko je sta korisno koliko nije.

oblica

• .
  • Član
« Odgovor #4 poslato: Mart 07, 2011, 06:55:44 »
Pita

Gledala devojčica mamu kako pravi pitu i videla kako njena mama savija krajeve pite. Pita je devojčica:

- Zašto savijaš krajeve te pite?
- Videla sam to od svoje mame – odgovori mama.

Devojčica ode do babe da vidi kako ona pravi pitu. U trenutku kad je baba savila krajeve pite, pita je devojčica:

- Videla sam to od svoje mame – odgovori baba.

Devojčica ode do prababe da vidi kako ona pravi pitu. U trenutku kad je prababa savila krajeve pite, pita je devojčica:

- Pa mala mi ova tepsija – odgovori prababa.

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #5 poslato: Mart 07, 2011, 10:39:02 »
Znaci kako je govorio Prosvjetljeni.
Samo jer svi govore da je tako ne mora bit tako. Probaj pa vidi.