Evo da malo da napišem malo o mojoj praksi u mom lokalnom Zen Centru pošto me zamolio Seti. Linija učitelja potiče od
Roshi Philip Kapleau koji je poslje drugog svjedskog rata služio u američkoj vojsci kao sudski prevodilac u Njemačkoj i poslje toga i u Japanu. U toku te posjete Japanu se zainteresovo za Zen. 1965 godine, poslje 13 godina treninga, njegov učitelj mu je dozvolio da i on uči druge. Poslje toga je otišao u Ameriku i poceo da piše knjige i uči sviju koji su htjeli da znaju više o Budizmu. Više detalja ima u wikiju, pa da nedužim.
Jedna od stvari koje je Roshi Kapleau promjenio bila je izbacio većinu Japanskih kulturnih običaja. To nije bilo lako jer je morao biti veoma pažljiv da , kako ovdje kažu, "ne izbaci bebu sa prljavom vodom". U isto vrjeme je počeo da prevodi "chants" (ne znam koju našu rječ da koristim ovdje) sa japanskog na engleski. To se nije svidjelo njegovom učitelju i oko toga se nisu nikad složili. Roshi Kapleau je znao da bi se Budizam proširio po zapadu mora da se prilagodi tom društvu, isto kao što se prilagodio kad je iz Kine prešao u Japan a prije toga is Indije u Kinu. Znači ne sjedimo na podu, ne jedemo sa štapicima i "chants" koje su se mogle prevesti recitujemo na engleskom. Bitno je da razumiješ ono što recituješ.
Kapleau-ov učitelj, Haku'un Yasutani, je dobio Inka od obe škole zen-a u Japanu (Soto i Rinzai). Njegov pristup širenju Darme je bio isključiv fokus na Upāsaka (imamo li rječ za to?) i studiranje svih načina meditacije koje možemo naći kroz te dve škole.
Što se tiče svakodnevnih aktivnosti u centru imamo jutarnju meditaciju (1 sat) i recitovanje od ponedaljka do petka. Utorak i četvrtak i večernje sjedenje (1.5 sati). Nedelja je 1 sat sjedenja, 1 sat Teisho (Prezentacije Dharme od učitelja), 45 minuta rada oko centra, ručak i druženje. U toku godine se održava namanje 4-6 Sesshin-a trajanja od 3 do 7 dana kao i razne ceremonije (Jukai, Budin rodjendan i prosvjetljenje, itd).
Evo I par
slika.