Autor Tema: Pozdrav  (Pročitano 3298 puta)

skanlab.ki

• Novi član
  • *
  • Pol: Muškarac
Pozdrav
« poslato: Jun 30, 2010, 11:30:10 »
Pozdrav i svako dobro vam zelim. Već određeno vrijeme isčitavam postove i skidam knjige sa sajta. Htio bih zamoliti za neki savjet, pošto nastojim raditi vipassanu. Zanima me šta bi bilo najbolje praktikovati za sami početak. Koja je najbolja meditativna tehnika kad se tek uvodim u vipasanu, ili možda savjetujete neku drugu tehniku za početak. Hvala :)

uneasy

• Novi član
  • *
Odg: Pozdrav
« Odgovor #1 poslato: Jun 30, 2010, 15:41:04 »
Pozdrav, svako dobro i puno uspeha u meditativnoj praksi želim.
Što se tiče započinjanja iste, meni su se najviše dopali saveti budističkog monaha Šravasti Dhammike koji se mogu naći na buddhistv.com
Evo prve od šest epizoda.
http://www.buddhistv.com/video/526/Uvod-u-meditaciju-1-Uvodne-napomene
Sjedeći mirno ništa ne čineći proljeće dolazi i trava raste....

skanlab.ki

• Novi član
  • *
« Odgovor #2 poslato: Jul 25, 2010, 20:07:20 »
Hvala, bilo je od velike pomoci. Zanima me postoji li kakva budisticka grupa ili okupljanje u Sarajevu ili neko koga poznajete, da bih se mogao povezati?

sai unuk

• Novi član
  • *
« Odgovor #3 poslato: Avgust 03, 2010, 10:43:56 »
Hvala, bilo je od velike pomoci. Zanima me postoji li kakva budisticka grupa ili okupljanje u Sarajevu ili neko koga poznajete, da bih se mogao povezati?

Ja živim u Sarajevu. Koliko sam načuo u Sarajevu postoji neka grupa Mahayana tradicije ali nisam upoznao nikoga od njih mada imam neke smjernice za kontakte. Možemo ih zajedno potražiti. U svakom slučaju zanima me budizam, meditacija, razmjena iskustava... Trenutno nisam u gradu ali javim se kad se vratim.
Što se tiče Vipassane mislim da bi ti najbolje bilo proći desetodnevni kurs na kojem bi naučio tehniku. Koliko znam u Srbiji to neko i organizuje, ali će ti drugi ljudi na ovom forumu znati reći više o tome.
Pozdrav.

unicus

• Punopravni član
« Odgovor #4 poslato: Avgust 07, 2010, 08:58:44 »
Zanimljivo je to da ni u cijeloj Hrvatskoj (koliko znam) nema organiziranih theravada budista. Vezano uz tečaj koji je bio u Novome Sadu, nije li to bilo 5 dana? Uostalom, da je i jedno popodne, puno znači ako upoznaš nekoga tko ide istim putem, zar ne? Eto, možda naredne godine nekoliko nas koji smo sa malo šireg područja odlučimo onako zajedno na tečaj meditacije koji će se navodno ponovo organizirati u Novom sadu ili Beogradu? Samo se nadm da nije na engleskom jeziku, odnosno da se prevodi, ukoliko tečaj vodi stranac  :kolut

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #5 poslato: Avgust 07, 2010, 09:47:31 »
Da to jeste zanimljivo, jer koliko vidim u Hrvatskoj ima više organizovanih mahayana grupa.
Što se tiče kursa meditacije naredne godine, verovatno će ga voditi Ađan Đajanto, naš stari poznanik, koji je već tri puta bio u Srbiji. U svakom slučaju, biće informacija ovde kad dođe vreme.
I naravno, sve se prevodi, tako da ste više nego dobrodošli.  :ok
« Poslednja izmena: Avgust 07, 2010, 10:10:37 Sati »

unicus

• Punopravni član
« Odgovor #6 poslato: Avgust 08, 2010, 14:46:09 »
Hvala ako smo dobrodošli  :alal .. slijedeće godine..U Hrvatskoj ima zaista nekoliko mahayana grupa i znam da imaju ovog ljeta neka druženja u Orebiću.. ali theravada je za sada rijedak pojam..nažalost