E ovo je jedna od onih stvari koja se nikako ne može preko foruma razrešiti (imam neki utisak da bi se kondanja složio sa mnom). Ima mnogo istine u tome da kavgu dobija onaj koji je traži, ali ipak i da je naše opšte samopouzdanje nekako vezano i za naš "fizički aspekt". Ali nekako mi ipak danas živimo u svetu u kome nas retko ko može sprečiti u nečemu toljagom (ako za to imamo pravo po svim društvenim normama), a svakako i dalje važi da ko od mača živi, od mača i umire, tj. imali smo mnogo mafije na ovim postorima podlednjih deceniju dve, ali, ako bolje pogledamo, većina njih nije doživela današnji dan.
Dakle, za samopouzdanje će verovatno biti bitan naš fizički aspekt tj. telo (visina, građa, snaga) sve dok ga imamo (a ne vidim kako možemo bez njega), ali danas mislim da je najbitniji "asset" - britak jezik. Mislim da društvo prelazi iz fizičkog u verbalno, sa toljage na jezik. Ko nasrne fizički na nekoga, može da očekuje solidnu osudu javnosti (iako to zavisi od sredine i tu sad dolazi do izražaja to što sam rekao da je forum ovde posebno ograničen), ali kada neko ima britak jezik da doskoči nekome, pa još uz dozu humora - dobio je duel.
Izuzeci ipak postoje i upravo sam se setio kako se jednom prilikom mladić od nepunih 30 iživljavao nad čovekom od oko 45 (unosio se u lice, vikao, vređao) a osim njih dvojice u busu još jedan putnik, šofer i ja. Niko nije smogao hrabrosti da se suprotstavi, samo sam čekao da dođe moja stanica i da živ izađem odatle. Odvratan osećaj nemoći, ali ni da znam nekakav džudo ne bi mi pomoglo protiv tog lika (mlad, nabildovan).
Uglavnom, kako sada vidim stvari, da mogu da biram da li bih imao snagu Aleksandra Kareljina ili jezik Saše Barona Koena (aka Ali G, Borat, Bruno), definitivno bih išao na "Jak się masz" opciju!