Autor Tema: Ja san se opet izgubija  (Pročitano 2495 puta)

Ex01

• Punopravni član
  • Pol: Muškarac
Ja san se opet izgubija
« poslato: Oktobar 11, 2011, 03:36:48 »
Ipak san otisa do budistickog centra u Splitu, nova kadampa budizam.. vise onako da promeditiram jednom u grupi i da vidim malo druge ljude koji imaju slicne interese (prosvjetljenje, jelte..) i tako, malo dhamma talk-a.

Tip koji vodi meditacije mi je preporucija knjigu od Geshe Kelsang Gyatso - tantra mahamudre i reka mi da slobodno ignoriran religiozne stvari i procitam malo o meditaciji na prazninu.
na dosta su zanimljiv nacin diskutirali o tome kako je um odvojen od tjela i kako je tjelo isto ka i auto samo koncept, i da nema tjela unutar tjela.
takodjer se zanimljivo objasnjava meditacija na pojam "ja" kojega se takodjer trazi, ali ga se nemoze pronaci.

osim ovoga imaju meditaciju u kojoj umom promatraju um. E sad... Kao ideja je promatrat "ono" sta dozivljava sve situacije koje nam se dogadjaju. E sad vezano za ovo ja imam par pitanja.

1. Ako podjemo od toga da sve proizlazi iz naseg uma i ne postoji nezavisno od naseg uma tada mozemo rec da su i "san" i "java" jednako ili realni ili nerealni. Sad oni dalje (citao sam malo i taj dio s religijama) zapravo preuzimaju identitet nekog bozanstva i od tu malo po malo rascjepljuju svoj ego. Ako je situacija da sve proizlazi iz uma i da za vidit pravu realnost treba kultivirat odredjeni stupanj prakse i promatrat malo sam um po sebi i sve sta izlazi iz njega, jeli to znaci da se ekipa koja preuzima identitet nekog bozanstva samo prebacuje s jedne iluzije na drugu iluziju posto je ultimativna stvarnost dosta drugacija od onog sta oni uce u pocetku.

2. Kazu da se kao promatra iz podrucja srca, ali kad god ja idem "promatrat um" i kao vizualizirat neku situaciju meni na pamet padne kako je to samo jos jedna zamka mozga tj da tako mogu vizualizirat i veliko sjajno svjetlo za pocetak dok mi se um ne smiri a onda nastavit promatrat um. Takodjer, ja ne osjecam "oko srca" nikakve posebnije stvari nego "oko glave". Koliko je kljucno da ja vizualiziram "um" kod srca umjesto kod mozga?

3. Jeli mi mudro dolazit s vremena na vrijeme pricat s ekipom o nekim vlastitim vidjenjima bar dok ne uspijem doc do Theravada samostana.

dosta mi je zanimljiva ova meditacija "tihog promatraca" di samo postoji promatranje onoga sta um dozivljava, ali mene nekako sve to vodi na dah, tj kada se idem koncentrirat na um, primjeti se disanje i to uglavnom bude jedino na sta je um fokusiran. Tip koji vodi meditaciju mi je reka da zaboravim na dah, ali kad to pocmem radit izgleda mi kao da se gusim. Jeli mozda imam problem opcenito s disanjem, imam sumlju da ga cijelo vrijeme kontroliram.

i ako cemo da iz uma proizlaze sve stvari, jeli to u neku ruku znaci i da je meditacija samo tu za smirit um koji skace lijevo desno a onda promotrit situacije u zivotu, tj da nema nekog fiksnog "5min sad pa 10 min poslje" nego smiri um dok se ne osjeca smirenim a tad kontemplacija na ne sebstvo, patnju i prolaznost npr.

malo pomoci  :srce

Vladimir Simović

• Iskusni član
Odg: Ja san se opet izgubija
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 11, 2011, 10:18:23 »
Samo nemoj mnogo da lutas. Nadji tehniku koja tebi odgovara, za koju intuitivno osecas da je prava stvar (ne tehnika za koju kazu da je najbolja) i drzi se nje. Cak i bez pitanja i analize, stvari ce doci same na svoje mesto kad prestanes da trazis odgovor spolja  :ok
Na kraju je samo tišina

Ex01

• Punopravni član
  • Pol: Muškarac
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 11, 2011, 14:20:41 »
e al daj vlado ovo je ozbiljna stvar :kez: . mislin,...
Ako cemo da sve proizlazi iz uma, jeli to znaci da je svejedno di cu ja vizualizirat da je "moj um", bija on u srcu, u glavi ili u peti noge jer ionako je sve to lazno (ili stvarno) ovisi kako gledas.

ako cemo gledat da sve sta izlazi iz mog uma nije pusta iluzija onda san.. a recimo na koraku broj jedan.
ako cemo gledat da je sve iluzija onda ne vidim poantu vizualiziranja nicega.
kao, "mozda puno razmisljas o nebitnim stvarima, samo ih napravi" ali nije ni u tome poanta, volija bi znat jeli istina ovo do cega su mene zaključci doveli ili nije.

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 11, 2011, 18:11:24 »
Ja sam ozbiljan  :D I Buda kaze da od uma sve krece...ima tamo negde u dhammapadi da ne trazim sad kako tacno glasi...ali um pokrece sve stvari. Da li su san i java stvarni ili lazni?! Ocigledno da postoji neka svesnost, neko znanje o snu i javi pa ne vidim zasto bi to kategorisali kao lazno?! To su samo dva razlicita stanja uma...meni licno nije interesantno samo stanje koliko mi je interesantno ono sto vidi ta dva stanja....ali i to moje interesovanje krece iz uma...pa se opet vracamo na pocetak. Zasto je vizualizacija dobra? Pomaze ti da koncentrises to na cemu radis...a radis na umu. Cime radis na umu? Pa samim umom. I eto nas opet na pocetku.

Za samu materijalnu egzistenciju, za pojavne stvari sve je vezano za um. Ja i ti se sada dopisujemo na materijalnom nivou. Mozemo filozofirati o iluziji tog mog JA i tvog JA ali ostaje cinjenica da se ja i ti sada dopisujemo. Ali ako jasno shvatis sta je zapravo iluzija....onda ne moramo ni filozofirati  :D Ono sto je bitno, to je kakav ces ideal postaviti ispred sebe tim umom....vezbas meditaciju da bi koncentrisao taj um i da bi mu dao neki pravac. Da li ces teziti razvitku svesnosti u zivotu, moralnim nacelima...ili prosvetljenju (mada zapravo to ne mogu odvojiti jedno od drugog), to je licna stvar. I sta je istina?! U tebi je...istina dolazi onda kada si spreman da je shvatis a dok se taj trenutak ne desi....stvari ce se menjati...doduse i kada uvidis istinu, stvari ce se menjati. Istinu mora otkriti svako za sebe.

I na kraju se vracam prethodnom mom postu. Samo vezbaj i ulazi u sebe sto dublje....cak i kada ti se pojavi neko pitanje, dobro posmatraj to pitanje pre nego ga postavis javno...jer nekada se desava da dok posmatras to pitanje dodje odgovor sam od sebe a nekada se desi da uvidis i da to pitanje nije tako bitno.
Na kraju je samo tišina