Autor Tema: Terminologija  (Pročitano 3287 puta)

Sejmyo

• Iskusni član
  • Pol: Muškarac
Terminologija
« poslato: Decembar 14, 2011, 21:45:54 »

Pošto sam već dugo vremena u zemlji Engleskog jezika izgubio sam nešto od našeg vokabulara pa mi je potrebna pomoć kod prevoda nekih rječi sa kojima se susrećem u prevodu Surangama Sutre. Neki od njih su svakodnevni a neki su malo egzotični.

Almsbowl/Begging bowl
Almsround
Exegesis
Syllogism
Venerable Master
Householder

Razne zamjenice koje se koriste umjesto Bude kao na primjer - Thus Come One, World Honoured One (ima ih još pa ću ih navesti kad se sjetim) , dalke nešto u tom stilu što bi zvučalo bolje na našem jeziku.

Toliko za početak dok ne naletim na još koju.
« Poslednja izmena: Decembar 14, 2011, 22:07:00 Sejmyo »
Veliko je pitanje života i smrti
Život brzo teče
Vrjeme nikog ne čeka
Budi se! Budi se!
Ne gubi ni moment!

Sati

• Administrator
  • Član
  • Pol: Muškarac
Odg: Terminologija
« Odgovor #1 poslato: Decembar 15, 2011, 09:18:50 »
Evo mojih predloga:

Almsbowl/Begging bowl = prosjačka zdela / posuda za prošenje hrane
Almsround = prošenje hrane (jedno vreme sam prevodio sa "sakupljanje hrane", jer kod nas prošenje ima negativnu konotaciju, ali sam se sada ipak vratio na to.

Exegesis = ovo i mi imamo, egzegeza (izlaganje, objašnjenje, tumačenje (nekog spisa); naročito, u teološkom smislu: izlaganje i tumačenje Biblije)

Syllogism = silogizam (u logici, posredni zaključak, zaključak iz dva suda ili iz više sudova, npr. "Metali su elementi", "Gvožđe je metal", zaljučak: "Gvožđe je elemenat".)

Venerable Master = poštovani Učitelj

Householder = nezaređeni sledbenik, laik

Razne zamjenice koje se koriste umjesto Bude kao na primjer - Thus Come One = ovde ima razmimoilaženja šta Tathāgata doslovno znači (Onaj koji je tako došao ili Onaj koji je tako otišao), ali pošto mi se nijedno baš nešto ne sviđa, ja bih sada to preveo kao Onaj koji je došao do istine.

World Honoured One
= Svetlost sveta (recimo, tako nešto)

:)