Autor Tema: Leva i desna hemisfera mozga i Nirvana  (Pročitano 4229 puta)

milan_kenshi

• Punopravni član
  • Pol: Muškarac
Leva i desna hemisfera mozga i Nirvana
« poslato: Januar 03, 2012, 18:06:24 »
Zdravo svima,

pretpostavljam da je većina ljudi upoznata sa TED sajtom (www.ted.com). Ko nije, čisto da ukratko objasnim da se radi o svojevrsnoj konferenciji koja ima za cilj da prezentuje radikalno nove ideje i nova sazanja iz svih oblasti. Neka od predavanja koja su tamo predstavljena su zaista postigla ogromnu gledanost na internetu.  Ako odete na sajt možete da sortirate predavanja po oblastima, ali i po interesantnim kriterijumima tipa "najfascinantnije", "najhrabrije", "najubedljivije"...  i tako dalje. Sajt je vrlo poznat i uzima se za ozbiljno u akademskim krugovima, ja iz razonode pogledam po neko predavanje s vremena na vreme.
  Ima tu par predavanja koje mislim da bi bila zanimljiva ljudima koji se bave meditacijom i budizmom.

Jill Bolte Taylor's stroke of insight
http://www.ted.com/talks/jill_bolte_taylor_s_powerful_stroke_of_insight.html

Jill Taylor je naučnik, neurolog, koja je imala tu nesreću da i sama doživi moždani udar (šlog). Međutim, obzirom da se ona upravo bavi istraživanjima moždanih funkcija, imala je retku priliku da izvrši posmatranje iz prve ruke. Na početku predavanja, ona nam objašnjava funkcije dve hemisfere našeg moza. Desna hemisfera, kako ona kaže, je sva u tome šta se trenutno događa, ovde i sada. Leva hemisfera, sa druge strane, radi analizu iskustva, uklapa u prethodno znanje i planira budućnost.
Tog jutra, zbog izliva krvi u mozak njena leva moždana hemisfera je počela da prestaje da funkcioniše. Ostalo je samo "ovde i sada". Njeno lično iskustvo kako to konkretno izgleda neverovatno liči na ... pa, prosudite sami.

(samo da napomenem da kad pokrenete video možete uključiti i prevod na srpski, tj. titlove )
« Poslednja izmena: Januar 03, 2012, 18:20:16 milan_kenshi »

Sati

• Administrator
  • Član
Odg: Leva i desna hemisfera mozga i Nirvana
« Odgovor #1 poslato: Januar 03, 2012, 22:21:24 »
Gledao sam taj video. Zaista zanimljivo kako neko opisuje svoj moždani udar i postepeno otkazivanje funkcija, promenu percepcije... I još da se izvuče i dobije priliku da nam to sve ispriča  :)

milan_kenshi

• Punopravni član
« Odgovor #2 poslato: Januar 04, 2012, 12:51:16 »

Još jedno predavanje sa TED-a koje sadrži nešto od naučnih istraživanja meditacije - video sam da je ovaj link već objavljen prošle godine na forumu, ali ga ponavljam ovde u kontekstu razmatranja uloge leve i desne hemisfere mozga:

Matthieu Ricardhttp://www.ted.com/talks/matthieu_ricard_on_the_habits_of_happiness.html
Pred kraj ovog predavanja, Matthieu Ricard, nekada biohemičar a sada budistički monah, pokazuje grafik na kome se vidi razlika u aktivnosti mozga kod monaha i kod kontrolne grupe od 150 osoba. Pominjao je da je taj rezultat podnet na objavljivanje časopisu Nature, ali na žalost nisam uspeo da ga pronađem - izgleda da nije prošao recenziju iz nekog razloga.
Jedino što mi ovde nije jasno, jeste da ispada da je moždana aktivnost kod monaha jača u levom prefrontalnom korteksu, nešto što mi ne deluje da je u potpunom skladu sa slikom koju je predstavljala Jill Taylor. No, uzimam u obzir da je naše razumevanje funkcija različitih delova ljudskog mozga još uvek vrlo slabo. Ono što mislim da je svakako dobra stvar jeste da su i naučnici počeli ozbiljno da rade na istraživanju meditacije - u dodatku je screenshot sa grafikom broja objavljenih istraživačkih radova sa ključnom reči "meditacija" (izvor je sajt Mendeley). Preko 1,000 radova na tu temu, ali ono što je indikativno to je veliki porast interesovanja u poslednjih deset godina.

fortytwo

• Punopravni član
  • paper is the new internet
« Odgovor #3 poslato: Januar 04, 2012, 15:48:16 »
Citat
veliki porast interesovanja u poslednjih deset godina.
Ovo me podsetilo na sledeći tekst koji sam davno pročitao, koji govori o nagloj prisutnosti meditacije kod psihologa/psihijatara:
http://users.rider.edu/~suler/zenstory/thisthing.html
Odlomak (tekst je pisan 1998. godine):
I'm wondering how many people here are clinicians, psychotherapists? (almost the whole audience raises hands). How many are meditators? (again, almost everyone). If, say ten years ago, we had asked a group of clinicians whether they were meditators, we probably see very few hands raised.
Death is as close as our breath. - Ajahn Chah

panonac

• Iskusni član
Odg: Leva i desna hemisfera mozga i Nirvana - Meditacija i promene u mozgu
« Odgovor #4 poslato: April 20, 2012, 21:06:08 »
Ja sam o ovome citao ranije, mozda i na forumu pa se izvinjavam ako ponavljam temu. Ipak ce biti interesantno za one koji niusu procitali.

Januara 2011. objavljeni su rezultati istrazivanja lekara iz Massachusetts General Hospital-a o promenama u sivoj masi mozga posle osmonedeljne svakodnevne meditacije. Da ne bih prepricavo evo linka sa prevedenim tekstom:

http://www.lekarinfo.com/psihologija/meditacija-menja-strukturu-mozga-za-8-nedelja

a ovo je original (bio sam malo nepoverljiv pa sam potrazio izvor :))

http://www.massgeneral.org/about/pressrelease.aspx?id=1329

:b

put je dug, vremena je malo

milan_kenshi

• Punopravni član
« Odgovor #5 poslato: Februar 17, 2013, 21:54:40 »
Zdravo svima,
  evo jos jednog simpaticnog predavanja sa TED-a relevantog za ovaj forum:

Using examples from vacations to colonoscopies, Nobel laureate and founder of behavioral economics Daniel Kahneman reveals how our "experiencing selves" and our "remembering selves" perceive happiness differently. This new insight has profound implications for economics, public policy -- and our own self-awareness.
http://www.ted.com/talks/daniel_kahneman_the_riddle_of_experience_vs_memory.html