@Kondanja
Šta je tačno "preterano uživanje"? Kad je preterano? Na koji način te to koči?
Zamišljam scenario u kome bi dvoje koji su u braku ili vezi upražnjavali seks koliko im se prohte, s tim da su oboje zadovoljni učestalošću, kvalitetom i slično. Ginekolozi i urolozi bi mogli reći da li preteruju na način da počinju da uništavaju svoje telo, a za psihijatra posla ni ne vidim ako su oboje zadovoljni stanjem stvari. Možda se može govoriti o preranom zasićenju? Jer ipak svako uživanje bledi sa prečestim ponavljanjem.
Gde je tu loša karma ja ne vidim, što je možda samo posledica mog nedovoljnog poznavanja budizma - meni samom ovo što sam do sada napisao deluje nekako naivno i neupućeno. Nadam se da nije problem da mi se pojasni, ako ne treba previše kucanja u tastaturu za tako nešto. Inače, ako seksualna aktivnost prosto skreće pažnju sa bitnijih stvari - pa zar uzdržavanje ne skreće još više?
Moj primer sa hranom je unos hrane koji je nedovoljan da mi naškodi (u smislu gojenja i slično) a sasvim dovoljan da posluži kao izgovor da ne radim asane. Nije to neki poremećaj ishrane, već me samo moja podsvest podseća da sam lenj. Sva loša karma je (rekao bih) u propuštenim asanama i eventualnom prelasku toga u naviku ako se stalno ponavlja...
Nešto sam razmišljao o ovoj temi i setio se nečega, pa možda ne bi bilo loše da razmišljam naglas ovde...
...I tako sam ja gledao izvesnu emisiju na hrvatskoj televiziji (nekakav talk show) i pojave se (između ostalih i) dvojica od kojih obojica pričaju i o duhovnosti i o seksu (valjda je to bila tema). I prvi praktikuje jogu i govori kako se treba uzdržavati i od seksa i od hrane i valjda i od sna u nekoj meri, a drugi ima nekakav multi-brak - nekoliko muškaraca i žena u jednom braku (ima ih negde oko 7-8, ako se dobro sećam). I ovaj koji praktikuje jogu sedi tako sav bled, neispavan i gladan i priča kako je svo to uzdržavanje dobro za duh, a ovaj drugi nasmejan od uveta do uveta govori o tome koliko je seks dobar i koliko ga treba praktikovati, kako u njihovom multibraku menjaju partnere i ko zna šta sve ne (iako je u mladosti imao neke periode posta, apstinencije i tome slično), čak i kako je to zgodno što uvek ima neko da čuva decu u tom multibraku dok su ostali negde na putu (ne znam kako su deca registrovana pred zakonom).
Svelo se na to da ja tako gledam tu dvojicu i imam šta da vidim: jedan iscrpljen i iznemogao od nekog svog praktikovanja joge, drugi u punoj snazi, vitak, nasmejan, duhovit od nekog svog pratikovanja multibraka utemeljenog u nekakvoj njegovoj životnoj filozofiji inspirisanoj Indijom... Umesto da crno-belo zaključim da je joga loša, a grupni brak sjajan, ja zaključim da prvi verovatno u svom pokušaju da praktikuje jogu nešto radi pogrešno, a drugi je našao ono što je tražio u životu. Prvi je govorio kako se seksualna energija zaludno troši ako se oslobađa na uobičajeni način i kako joga ima metode da se seksualna energija bolje iskoristi - sve to zvuči logično i odlično čak, ali nekako ne bih rekao da osoba koja to uspešno radi izgleda bledo, malaksalo, neispavano i jednostavno isceđeno. Ovaj drugi tu energiju troši li troši na standardni način, i čovek prosto blista.
I izvedem opet onaj stari zaključak da je cela stvar svodi na ono što već znamo - da je poenta duhovnosti zapravo rad na onome što trenutno vidimo kao potrebno za menjati na sopstvenu dobrobit. A šta je to konretno, zavisi od osobe do osobe - koliko ljudi toliko puteva, Bude su davale samo smernice, a nije svaki recept za svakoga. A koliko nam je naša praksa na dobrobit - tu smo sami sudije. Kao što je ovde negde naveo Sati - ti si sve ono sa čime treba da radiš.
Ovo je bilo neko moje razmišljanje naglas, nadam se da nije previše offtopic, a ako i nije nešto korisno, možda je nekome bilo zanimljivo pročitati.