Autor Tema: PADAJ SILO I NEPRAVDO -- teme o socio-ekonomskom oslobodjenju  (Pročitano 51882 puta)

Acko

• Punopravni član
  • Pol: Muškarac
Odg: PADAJ SILO I NEPRAVDO -- teme o socio-ekonomskom oslobodjenju
« Odgovor #150 poslato: Avgust 23, 2014, 20:39:33 »
Ispravka za naziv trećeg po redu sajta koji sam postovao, sad vidjeh da sam pogriješio... Treba:

www.informationclearinghouse.info

:buda

Fazlija

• Član
« Odgovor #151 poslato: Jul 05, 2015, 21:29:30 »
Krenulo u Grckoj, zapoceo proces rusenja kapitalizma u Evropi. :ok

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #152 poslato: Jul 06, 2015, 07:06:06 »
Ko će koga, to ćemo tek videti.
Za sada su, koliko ja mogu da vidim, srušili sami sebe :kez2:

Fazlija

• Član
« Odgovor #153 poslato: Jul 06, 2015, 20:50:23 »
Pod dojmom si kapitalistickih medija... Sada su tek napravili prvi korak u skidanju s droge. Naravno da ce njihovi dojucerasnji opskribljivaci droge tvrditi da su tek sada u problemu i da je rjesenje da uzmu jos malo pod povoljnijim uvjetima.

Prije nekoliko godina je Ekvador ucinio bas to. Njihov sadasnji predsjednik Rafael Correa je rekao upravo istu stvar - necu da vam platim! Wall Street je rekao, pa srusit cemo vam kreditni rejting. Nitko vam vise nece htjeti dati kredite. Correa je odgovorio da oni to tocno i zele, jer niti ne namjeravaju uzimati nove kredite?! S Wall Street-a su im odgovorili da ce im se tada obezvrijediti drzavne obveznice. Correa je porucio da je to upravo ono sto oni zele - vecina je duga u drzavnim obveznicama i oni bas zele da im se obezvrijede drzavne obveznice... Momci s Wall Street-a vise nista nisu pitali, znali su sta slijedi. Vrijednost ekvadorskih drzavnih obveznica je pala na 10% vrijednosti, a s njom i vrijednost tog duga. Vjerovnici su imali bezvrijedne ekvadorske drzavne obveznice. Correa im je rekao da je to jedino sto ce ikada dobiti. Oni vise nece uplacivati pare.

Ekvador je zatim ponudio da ih otkupi za 15% jer ionako nitko vise u svijetu nije zainteresiran da ih kupi... Zato sada evropski mediji trube da su Grkljani oborili sami sebe... mos' misliti! Ako budu dovoljno pametni i ustraju, nista im ne mogu...

Pocelo je i u Evropi! :ok

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #154 poslato: Jul 07, 2015, 07:40:03 »
Iz tvojih usta u Budine uši  :kez:

Ali moja skepsa ipak ne jenjava.
Liče mi suviše na nas 90-tih, kad smo jedini bili u pravu, a ceo svet u krivu, inatili se i busali u junačke grudi.
pa ostali sami na braniku odbrane međunarodnog prava, a borbe protiv svetskog imperijalizma i mrske koka kole  :kez2:
Šta je bilo posle nebrojeno postignutih pobeda znamo  :tuga

Fazlija

• Član
« Odgovor #155 poslato: Jul 07, 2015, 18:25:53 »
A joj... kako mozes to usporedjivati s nasim neofasistima iz devedesetih?!

To je kao da izjednacavas radnike u strajku i Arkana?! Nasi neofasisti su se devedesetih borili za etnicko ciscenje i stvaranje totalitarnih nacionalistickih rezima. A grcka se vlada bori za zastitu svojeg naroda od pljacke medjunarodnog kapitala...

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #156 poslato: Jul 07, 2015, 19:20:57 »
Ne izjednačavam ništa. Niti presuđujem ko je u pravu,a ko nije.

Jedino hoću da kažem da će naj**** baš kao i mi svojevremeno, sve vičući da su moral i pravda na njihovoj strani.

I dok se t odešava, u prilozima koje gledam na TV sami Grci govore o deci koja gladna idu u školu, penzionerima koji ne mogu da dignu svoju penziju, te tako ni da kupe lekove itd.

A kad će otvoriti banke, videćemo. Sve u svemu, mislim da im se ne piše dobro.  :tuga
A mi ovako sa strane možemo da im dajemo moralnu podršku, kao što su i nama mnogi 90-tih.
Ništa ih nije koštalo. Ali nas bogami jeste, debelo.  :sesir

Fazlija

• Član
« Odgovor #157 poslato: Jul 10, 2015, 01:12:24 »
Kada se robovi krenu oslobadjati ne ide sve glatko i lako, a niti njihovi donedavni gospodari im ne pohrle pomagati u tome. Povijesno NE Grcke MMF-u je epohalan dogadjaj za Evropu, potpuno usporediv s jugoslavenskim NE staljinizmu. Kao sto je Titovo NE Staljinu oznacilo svojevrstan pocetak krize komunizma (slijedile pobune u Madjarskoj, Cehoslovackoj, Poljskoj, i konacan pad Berlinskog zida), tako je ovo najava dolaska vala progresivnog socijalizma u Evropu (iz Juzne Amerike).

U antologijskom dokumentarcu The Take (preuzimanje tvornica od strane radnika) kanadske antikapitalisticke autorice Naomi Klein, koji smo vec preporucivali na ovoj temi, jedan anonimni Argentinac kaze: Argentina je buducnost svijeta, ono sto mi prolazimo sada (izjava od prije 10-15 godina) ceka i vas. Citaj, kriza kapitalizma i pocetak promjene. Ta se promjena pocela dogadjati u Grckoj, a uskoro ce je slijediti Portugal, Spanjolska i druge zemlje izlozene krizi u koju ih gura kapitalizam.

Nemojte ocekivati da ce mediji u kompradorskim pseudo-kapitalistickim banana drzavicama kao sto su Srbija i Hrvatska davati svojem narodu objektivnu sliku dogadjaja u Grckoj. O dogadjajima na Islandu ili u Baskiji da i ne govorimo. Vijest s tih strana se potpuno blokiraju. Republika Agrokor (ups, oprostite, htjedoh reci rep.Hrvatska) zeli da njezino stanovnistvo sretno gleda turske sapunice, a ne da razmislja o krizi i radikalnim mjerama izlaska iz nje. Zato filtrirani mediji sada objavljuju samo izjave protivnika promjena u Grckoj.

Jedan beznacajni politicki klaun koji trenutno vodi grcki PASOK-a, socijal-demokratsku stranku koja je potpuno pometena na izborima, a koja je preko 40 godina bila jedna od dvaju vodecih politickih snaga, sada daje izjave protiv politike nove vlade i HRT ga prenosi gotovo svako vece. To je lik kojem grcki narod nije dao niti toliko povjerenja da predje izborni prag. Takve likove prenosi drzavna televizija Republike Agrokor svojim potrosacima. Dok u njezino ime drzavom upravlja isti takav hrvatski socijal-demokratski kalun poznat po svojim izjavama da pobornik liberalnog kapitalizma?! Nase kompradorske pseudo-elite jos ne shvacaju da im se sprema Grcka i potpuna politicka marginalizacija.

I meni je potpuno jasno da vecina ljudi sve to prati vrlo povrsno. Jednako kao sto je jedna anketa poznatog njemackog tabloida Der Bild s konca 80'tih provedena u (tadasnjoj) Zapadnoj Njemackoj pokazala da preko 85% zapadnih Njemaca misli da bi se dvije Njemacke jednom trebale ujediniti, dok je u isto vrijeme jednak broj ispitanika na pitanje "kada bi se to moglo dogoditi" zaokruzio odgovor "ne za mojeg zivota" - a Zid je pao za manje od 2 godine - tako shvacam da niti mi sada nemamo bas jasnu sliku sto se sprema. Pa ipak, usporedjivati socijalne promjene koje se valjaju u Evropi i svijetu s nasim nazadnjackim nacionalistickim ludovanjem iz devedesetih (?!) to je meni (kao ovlastenom strucnjaku za hinduizam na ovom forumu) isto kao izjednacavati Buddhu sa... Srila Prabhupadom, u najmanju ruku...  :dsmeh

Fazlija

• Član
« Odgovor #158 poslato: Jul 11, 2015, 11:08:08 »
Evo cjelovecernjeg dokumentarnog filma koji govori o grckoj krizi i ekvadorskom poucku o izlasku iz krize:

https://www.youtube.com/watch?v=HZc6oD0WfW8

Film je par godina star, i stvari su se izmijenile utoliko sto je u Grckoj dosla na vlast stranka koja je pocela provoditi zahtjeve naroda. Vidjet cemo koliko ce biti odlucni i uspjesni, ali film govori o modelu koji je utemeljen u odbijanju placanja duga i ulaganju u razvoj vlastite zemlje.

« Poslednja izmena: Jul 11, 2015, 11:50:07 Fazlija »

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #159 poslato: Jul 15, 2015, 10:00:19 »
Samo mi jedno nije jasno. Uzmeš pare i posle kažeš, neću da vratim.
Baš originalno  :kez2:

Fazlija

• Član
« Odgovor #160 poslato: Jul 15, 2015, 22:09:30 »
Kapitalisti odu u neku siromasnu zemlju. Ponude im pare koje ustvari ne postoje. Nemaju podlogu ni u cemu. Recimo, sami natiskamo neke sarene papirice i kazemo da je to novac. Onda za taj novac odemo u njihovu zemlju i sve pokupujemo. Dademo im jos gomilu tih papirica i proglasimo da su nam duzni. Trebaju cijelu svoju zemlju staviti u sluzbu otplate duga tih novaca koji nikada nisu postojali. I tako oni rade za nas, a mi im dajemo kreditni rejting i pozajmljujemo jos papirica kada im god zatreba jer nemaju da nam vrate niti ono od prije...

Onda jednog lijepog dana oni kazu - necemo da vracamo vise... Onda mi njih zovemo na pregovore u Bruxelles i radimo pritisak... ako su glupi ko Grcka pristanu uzeti jos nasih papirica. Ako su pametni ko Ekvador, kazu jednostavno - necemo da vam platimo... Vas vam dug vise ne vrijedi nista. Tako to funkcionira.

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #161 poslato: Jul 18, 2015, 14:58:44 »
Aha.
A što i mi ne naštampamo tih papirića, pa mi njima pozajmimo? Čisto radi nekog balansa  ;))
Mis'im ako to već tako jednostavno ide, što da ne?  :kez2:

Ili smo mi ipak nešto kupili za te papiriće. recimo naftu, gas, medicinsku opremu, automobile, naoružanje, naučne knjige i časopise itd?

I vidim malo revidirao Cipras...
Ili je potkupljeni izdajnik ili je video na kraju puta nešto što nas dvojica ne vidimo?  :tuga

Fazlija

• Član
« Odgovor #162 poslato: Jul 21, 2015, 21:39:15 »
Evo najbolje ti je pogledati slucaj kredita u svicarskom franku... Glavna stvar na koju banke nikako ne mogu dokazati jeste da su doista kupile svicarske franke i onda ih dali ljudima tj. pustili u opticaj kroz te kredite. Naravno da nisu...

Izdali su lokalne valute i imaginarno odlucile da je to kredit u... zlatu (kojega nisu nikada imali), svicarskom franku (kojega nisu imali), kukuruzu, traktorskim gumama... Vezale su vrijednost jedne robe (jedne valute), uz neku drugu robu (drugu valutu), i sada kako raste ili pada ta druga roba (koja god bila), tako raste ili pada vrijednost kredita.

Da je vlada normalna, kao u Ekvadoru ili na Islandu, ukinula bi takav kredit koji nikada nije nije postojao. Cipras da je pametan, trebao je pregovarati kao Tito sa Staljinom. Nepopustljivo. Grcka ima dosta jake zlatne rezerve. Mogli su uvesti drahmu kao lokalnu valutu i vezati je za zlato, cak i u slucaju da im sluzbena valuta ostane euro. Onda jos uvesti gomilu lokalnih valuta koje bi se koristile na Kreti, Pireju, Solunu... a vezati ih za stabilnu drahmu. Dobili bi gomile alternativnih valuta uz euro koje bi hranile lokalnu ekonomiju, a dugove je sredisnja vlada mogla vracati u euru (koji bi se tada mnogo manje koristio u Grckoj i njegov manjak ne bi toliko pogadjao lokalnu ekonomiju). Kada zafali eura, jednostavno kazu - necu da platim! A u isto vrijeme ljudi placu primaju i placaju racune u 4-5 lokalnih valuta... koje nisu vezane za euro.

E to da su napravili, vidio bi panike u Deutschlandu. Tada bi se stvar pocela raspadati, jer bi to mogao nakon Grcke napraviti bilo tko od ovih malih kolonijalnih njemackih banana drzavica... iz kojih Njemacka izvlaci dobit i financira svoj razvoj. Ali ocito Cipras nije bio dorastao zadatku.

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #163 poslato: Jul 22, 2015, 07:25:19 »
Eh da si mu ranije javio...  :kez2:
Ali ko mu je kriv. Da je budista, čitao bi ovaj forum i sve bi mu bilo jasno :D

To za švajcarce ne znam za ta vezivanja za traktorske gume. Ono što su u Srbiji banke radile je d asu menjale kamatu kako njima odgovara u toku otplate kredita, što je obično razbojništvo. Ali to je nešto drugo. Moja početna teza je da 1. ako uzmeš kredit, moraš i da ga vratiš. 2. Ako uzimaš kredit, pročitaj ugovor, pa ako nađeš traktorske gume u njemu, ne potpisuj, već traži neku drugu banku. Ali i to sa švajcarcima, koliko se sećam, ljudi su se opet kockali. Što su uopšte uzimali kredite u švajcarcima, a ne u eurima? Pa zato što je kamata bila znatno manja. Sasvim jednostavno. Ali posle došla kvaka 22  :D

I na kraju jedan budistički ekonomski savet, ako nameravaš da digneš kredit. Uzimaj kredit jedino u valuti u kojoj zarađuješ. Sve ostalo je lutrija, pogotovo kod dugorošnih kredita. A na lutriji, jedan dobije a njih milion izgubi. I tako svake nedelje. I nikome da sine da odustanu od solidarnog poreza za naivne.

Fazlija

• Član
« Odgovor #164 poslato: Jul 22, 2015, 20:49:11 »
Ma sta znaju Grci o budizmu... od kad su im propala ona silna ulaganja u Gandhari... slabo oni to s tim kreditima?!