Saṃsāra > Slobodnim stilom

za čisto uživanje

(1/48) > >>

Sati:
http://justpaste.it/3ky

e pa, uživajte  :bravo:

Sati:
Photo Dharma

http://www.photodharma.net/index.htm

 :D

Sati:
SUDBINA SE BIRA

Padao je sneg (zimi je to jedna jako normalna pojava!). Vreme je bilo tiho i spokojno…nije bilo vetra, a bele paperjaste pahuljice lagano su lebdele u svom čudnovatom plesu, postepeno se približavajući ka zemlji.

Dve pahuljice, leteći jedna pored druge, rešiše da započnu razgovor. Od straha da se ne izgube iz vida, uhvatiše se za ruke i jedna od njih veselo progovori:

- “Kako je lepo leteti i uživati u letu!”

- “Mi ne letimo, mi prosto padamo.” – tužnim glasom odgovori druga.

- “Uskoro ćemo se sresti sa zemljom i pretvoriti se u beli paperjasti pokrivač!” – nastavi veselim tonom prva.

- “Ne! Mi letimo u susret smrti, a na zemlji će nas samo gaziti.” – prigovori druga.

- “Postaćemo potočić i krenuti ka moru. Živećemo večno!” – uzvrati radosno prva pahuljica.

- “Ne, već ćemo se istopiti i iščeznuti zauvek.” – zaključi druga.

Tu dve pahuljice završiše svoj razgovor i odvojiše svoje ruke.
…i svaka od njih poleti baš ka onoj sudbini koju je sama sebi izabrala.


Sati:
Divne slike ovde  :D

http://www.chinch-gryniewicz.com/index.html

Bodhisattva Mahadeva:


Jednočinka Ćitra velikog indijskog pjesnika, nobelovca Rabindranatha Tagorea, izvodila se u Zagrebu već 1915. godine. Ipak, u obliku knjige na hrvatskom jeziku nije nikad objavljena.
Priča je to o kraljevni Ćitri, odgojenoj kao da je kraljević, budući da njen otac nije imao sina. Na pragu mladosti kada se u njoj pobude žudnje, Ćitra se uz pomoć bogova pretvara u ljepoticu i zbliži se s junakom Arđunom. Njena je ljepota prolazna i ona to dobro zna, ali i promišlja o odnosu tjelesne i duhovne ljepote.
Majstor pera i veliki indijski lirik i u ovom nam svojem djelu, uz prekrasne pjesničke slike donosi i neka temeljna razmišljanja koja nadilaze pojedinačnost i razmatraju općenita živonta načela. U lirski dotjeranom prijevodu Špire Janovića i uz popratne oglede Snježane Grković Janović, ova je opsegom nevelika, ali svojim značajem i idejama koje zastupa veličanstvena jednočinka izuzetno poticajno štivo koje će vas privremeno izdvojiti iz svakodnevice i odvesti u jedan sasvim drugačiji svijet. Idejama koje zastupa, Ćitra je intelektualno iskustvo, ali ljepotom prijevoda svakako i izuzetan estetski doživljaj.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju