Evo da se, nakon povrtaka iz posjete Tibetu tj. sjeveru Crne Gore, javim na ovu temu i bačim svoj skromni komentar:
da, u Crnoj Gori se na nedavno završenom popisu (čak) 118 ljudi izjasnilo kao budisti - iz moje petočlane familije čak dvoje, sestra i ja.
To možda nije brojka koja može da parira nekim ostalim konfesijama, no ono što je meni važno jeste sledeće: naime, 118 ljudi nam je i više nego dovoljno da, recimo, oformimo neku organizaciju, udruženje, šta god... po ugledu na prijatelje iz ostalih republika - Srednji Put mi prvi pada na pamet. Ja ću, svakako, pokušati da dođem do što većeg broja tih ljudi, planirao sam da preko mejl liste pošaljem jedan mejl da vidimo ima li tu koga, ako ne tu je caffe-del-montenegro, najveći cg forum (na koji, doduše, skoro nikad ne ulazim, ali znam da je jedan mali dio foruma bio posvećen istoku i istočnim učenjima)... Treba tu, svakako, uložiti malo truda, no mislim da bi to bila stvarno odlična ideja.
Mogli bismo, recimo, da organizujemo međurepublička druženja na nekoj od crnogorskih vrleti i bespuća (osjećećete se kao na Tibetu, garantovano
), ili na nekoj od mnogobrojnih plaža, ili ljeti u Podgorici, jednom od najtoplijih evropskih gradova, da vježbamo sabranost na +45 itd. itd.
Raspisah se ja pošteno, preostaje mi da se bacim na rad i, ako da Buda, možda ispane nešto od svega ovoga, mislim da bi to bilo odlično.
Vedro.