Ako misliš na njegovu knjigu Veština življenja, str. 112-113, mislim da ga nisi najbolje razumeo, jer koliko ja vidim, on ne toleriše pušenje, već objašnjava realan metod laganog odvikavanja od pušenje:
"Potreba za sabranošću pažnje kombinovana sa snagom volje uočljiva je i u slučaju strasnog pušača, koji i nesvesno pali cigaretu jednu za drugom. Jednom sam radio sa čovekom koji je ponekad oko sebe imao po tri cigarete upaljene u isto vreme -- jedna se dimila na pepeljari na polici za knjige, druga na uglu njegovog stola, a treću je zapravo pušio. I dok je prekomerno pušenje opasnost za zdravlje, ono ipak pušaču priušti izvesno zadovoljstvo, ali nesvesno pušenje je potpuni gubitak, jer donosi maksimalno oštećivanje zdravlja uz minimum zadovoljstva.
Poenta u svemu ovome je da ako ipak pušite, činite to svesno, a ne kao nesvesnu naviku. Svaku cigaretu koju popušite morate da platite, ne toliko novčano, koliko zdravljem i skraćenjem života, ali za to dobijate vrlo malo zauzvrat ako je pušite odsutna uma dok nešto radite ili razgovarate. Da biste je bolje iskoristili, morate pušiti kao čin sam za sebe, a ne kao polusvesni dodatak nekoj drugoj aktivnosti, nastojeći da imate punu svest o čulnom užitku koji vam to pričinjava, ali i o škodljivim posledicama koje ono ima na duge staze. Ako biste svoje pušenje mogli da održavate na jednom tako
idealnom nivou, sigurno je da ne biste pušili toliko mnogo.
Neki ljudi su uspeli da prestanu da puše, iznenada i potpuno, jer su shvatili koja je to opasnost po zdravlje, ali takvih je relativno malo. Dok je zdravstveni aspekt izuzetno važan, mi na problem pušenje gledao kao na centralnu tačku jedne vežbe u treningu volje. Kao i kod prekomernog jedenja, ako težište stavite na razvijanje volje, onda ga uključujete u svoj opšti program mentalnog razvoja.
Jedan način prilaska problemu smanjenja pušenja jeste da sebi zvanično obećate kako ćete svoju dnevnu količinu cigareta ograničiti na određeni broj -- možda tri četvrtine uobičajenog broja. Najbolje da to obećanje pribeležite. Tako, ako po navici pušite dvadeset cigareta dnevno, možete na parčetu papira zapisati odluku: "Obećavam sebi da ću pušenje ograničiti na petnaest cigareta na dan tokom narednog meseca." Držite taj papir u svom novčaniku ili torbi, gde ćete ga nalaziti s vremena na vreme; na taj način će on delovati kao pomoć u sabranosti pažnje. Možete takođe, svako veče, odrediti sutrašnje sledovanje cigareta i odvojiti ga u svoju torbu.
Možda ćete radije obećanje napraviti za nedelju dana umesto za mesec, pa ga onda obnavljati sledećih nedelja; tako, ako vam zatreba odmor od nekoliko dana, možete ga sebi priuštiti ne kršeći svoje obećanje. Na taj način cela stvar će vam biti manje tegobna. Važno je samodisciplinu učiniti dovoljno restriktivnom da biste imali željeni efekat snaženja sopstvene snage volje i slabljenja čulnih želja na koje ste se usredsredili. Ako ste odlučili da svoju dnevnu dozu cigareta smanjite sa dvadeset na devetnaest, biće to suviše lako da bi imalo ikakvu vrednost; na drugoj strani, ako ste se obavezali na samo četvrtinu uobičajene doze, moguće je da će vam to biti preteško, tako da ćete za nekoliko
dana dići ruke od svega...
Kod umerene sklonosti ka piću -- one koja se realno može rešiti putem
samodiscipline -- pristup bi trebalo da bude isti kao kod prekomernog uzimanja hrane ili
pušenja:
stvar je u postravljanju razumne granice samome sebi (ali one koju možemo da
poštuemo) i to na početku, da bismo tu disciplinu postepeno pojačavali."
Dakle, suprotno onoj poznatoj 68-škoj paroli, on samo kaže: budimo realni, ne tražimo nemoguće.
Već idimo korak po korak.