Hinduizam > Ostalo

Suncarenje (suncana yoga)

<< < (3/4) > >>

Aparigraha:

--- Citat: Sati  Maj 30, 2011, 17:25:09 ---
Mislim da nije presudno vreme ustajanja, već šta rade posle toga  :kez:--- Kraj citata ---


Mudro, nema sta  :ok 
Pozdrav  :bye

Fazlija:
Da, to je opcenito indijski obicaj da se ustaje izmedju 4h i 5h ujutro bez obzira na sunce, pa ne vjerujem niti da buddhisti tu bitno odstupaju. U Ananda Marzi zvono zvoni obicno u pola pet ujutro, pa strka u kupatilo pod 'ladnu vodu i u 5:00 pocinje pjesma... ori se kirtan.
Samo ne razumijem kako Hira kaze da je najbolje ustajati sat nakon izlaska sunca, ako samo 45 min. nakon izlaska mozes da gledas u sunce?! Onda bi njegovi sljedbenici prespavali sigurne minute za gledanje u sunce?!
Treba tu razlikovati zoru i izlazak sunca. Zora je kada se pocne daniti. Kada prvo svjetlo pocinje razbijati mrak. Obicno se istocni obzor osvijetli, dok je zapadni jos potpuno crn. To je samo svjetlo koje dolazi posredno od sunca koje se jos uvijek nalazi ispod obzora. Tako zora ustvari traje obicno tih 45 min. prije samog izlaska sunca. Onda tek samo sunce pocinje da se pomalja iznad obzora. To je tek izlazak sunca.
Isto tako i kod sumraka. Ponekad kada je cist zapadni obzor (npr. na cijelom Jadranu koji se proteze zapadno od obale) moze se lijepo gledati zalazak sunca sve do zadnjeg trena kada sunce nestane u moru, ali ne nastupi odmah noc. Sumrak jos traje nekih 30-45 minuta dok ima tog odbijajuceg svjetla koje jos dopire od sunca koje je vec ispod zapadnog obzora.

Fazlija:

--- Citat: Sati  Maj 30, 2011, 17:25:09 ---Nego zapričasmo se, a ja vidim da je meni radno vreme već isteklo.
Ovaj Fazlija me samo zagovara ovde  :zeleni:
--- Kraj citata ---
Eto, tako ti je kada radis u kapitalistickom preduzecu pa te drze bezevez na poslu do 5h, a ti hvatas krivine i pises po forumima po' radnog vremena. Produktivnost nista... boli te briga. Motivacija na minimumu. Ne pomaze ni' gledanje kroz prozor bez obzira bilo sunca ili ne bilo?!
 
A ja lijepo u sopstvenom socijalistickom preduzecu radim ko' co'ek od 9h do 3h. Dodjem kuci, jedem lijepo, pa odmaram zasluzeno ko pravi samoupravni neimar, i u 5h vec debelo zavaljen u krevetu piskaram na laptopu, il' gledam kakve poucne filmove na TVju ili videotu...

Aparigraha:
Mozda u suncarenju lezi odgovor na to zasto je tako tesko decicu naterati da jedu?  :ces Mi odrasli smo nauceni na jelo? Zato HRM kaze da se moze ziveti od prane. Kao sto smo nauceni jesti, tako se od toga mozemo i oduciti. Ako ne razmisljam o hrani, mogu danima da ne jedem nista (i da opet nemam manjak kilograma :zeleni: ) .

Ex01:
ma zeznuta je ta hrana. Ne pojedem nista cjeli dan sve 5.
Sljedeci dan odlucim umjereno jest cijeli dan i sve ode kvragu. Nakon prvog obroka (oko podne) samo se otvori apetit i moga bi do sutra jest. Nekad gledam to djubre sta stavljan u sebe i znan da ce mi za 5 minuta opet bit za jest.


kad uspijem dan dobro zapocet (hladan tus, razgibavanje i neki lagani posao) taj dan ide glatko.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju