Budizam > Theravada

Budizam ABC

<< < (3/3)

Bodhisattva Mahadeva:

--- Citat: Sati  Mart 15, 2010, 14:50:47 ---6. Nema božanskog Tvorca
... onima koji su hteli da ga saslušaju ukazao je da ne postoji bog...  Slušajući Budino učenje, ljudi često pitaju: ako nema boga, ko je onda stvorio svet?
--- Kraj citata ---


Ako smijem primjetiti, Buddha nije ukazao da Bog ne postoji, a niti da postoji. On je po tom pitanju jednostavno - sutio.


Jednako tako i za pitanje o postanku svijeta, tj. je li on vjecan ili prolazan, stvoren ili nestvoren i sl. Ova i nekolicinu slicnih metafizickih pitanja Buddha je svrstao u skupinu onih na koje se ne moze dati jasan i nedvosmislen odgovor tj. u skupinu tema o kojima ne mozemo govoriti/misliti niti da jesu (postoje), niti da nisu (ne postoje), niti da i-jesu-i-nisu (i postoje i ne postoje), niti da niti-jesu-niti-nisu (niti postoje, niti ne postoje).


U odnosu na to, obicno se stvore 3 skupine tumacenja, po kojima jedni tvrde da je Buddha poricao postojanje Boga, drugi da nije, a treci da je pitanje Boga izvan domasaja uma i da se time ne treba baviti. Moje osobno misljenje je da je Buddha ustvari zagovarao ovaj treci stav tj. da je beskorisno o tome misliti i govoriti, jer je odgovor nedostizan umu i rijeci. Kao sto je nedostizan i pojam Nirvane, koja nesumljivo postoji i nesumljivo je dostizna, ali se ne moze niti opisati rijecima, niti misliti umom sve dok se osobno ne iskusi u meditativnom uvidu.


Mislim da je s buddhistickog stajalista tvrditi da Bog ne postoji jednako krivo, kao i tvrditi da postoji. Po meni je to vrlo ne-buddhisticki stav, ili barem nije Buddhin stav  :kez: ako smijem primjetiti, i Buddha ga vrlo vjerovatno ne bi podrzao u svoje vrijeme.Sati:
Ma smeš, legendo, kako ne bi smeo. Ovo je demokratski, a ne talibanski budizam  :kez2:
Dakle, poštovani Brahmavamso zabrljao načisto  ;))

Ali naslov tog dela je "6. Nema božanskog Tvorca", tako da poštovani hoće da kaže da smo siročići i da je Big Daddy naša fikcija :zeleni:
I to jeste u skladu sa Budinim učenjem.

I ne slažem se s tobom da je Buda šutio po pitanju boga i bogova. Ma on ih je čak i ismevao :)

Bodhisattva Mahadeva:
Da slazem se, bio bih cak sklon tvrdnji da postovani Brahmavamso pokazuje ozbiljna teoloska zastranjenja...  :kez: Molim te javi u sume i prasume Tajlanda da ga Sumska skola podvrgne ozbiljnoj provjeri metafizicko-ontoloske podobnosti...  :kez2:Sati:
Pošto vidim da imamo nekoliko novopridošlih na ovaj forum, pa da olakšam njihovo snalaženje u bespućima theravada budzima  ;))
dajem link za prvu orijentaciju

Pitanja i odgovori

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju