Ah šteta za video - nisam jak sa Eng. Nešto sam pohvatao ali kada je počeo čitati to prvo poglavlje iz Diamond sutre nisam ga razumio - a kaže da je to ključ ... Ali već sam shvatio nešto o praznini u Budizmu - praznini prema tim ovisnostima o materijalnom - lijepo je to objasnio... možda s vremenom uspijem pohvatati više.
Može samo u kratko ono što mi još nije najjasnije, pa da ne duljim sa ovom temom:1. Karma - da li je dobra karma dobra? Možeš li sa dobrom karmom doživjeti nirvanu i prosvjetljenje ili moraš biti bez ikakve karme?
2. Sfere unutar kruga života su promjenjive (ideš iz jedne u drugu - nije trajno stanje) - no kada izađeđeš iz tog kruga da li ulaziš u prostor/sferu gdje si trajno? Znači da li su prosvijetljene duše prosvijetljene zauvijek? Po meni bi trebale biti ...
3. Sejmyo je napisao nešto što mi isto nije jasno - da su sva bića već iz samog početka prosvijetljenja. Zar nije prosvijetljenje ono do čega dolaziš tokom života???
Grjeh kao takav ne postoji u budizmu. Pogotovo iskonski grjeh. Umjesto njega Buda nas uči da su sva bića već iz samog početka prosvjetljena i sjaje mudrošću i vrlinom. Karma nije grjeh. Karma su naša djela. Dakle isto kao kad posadiš sjeme paprike plod biljke koja izraste biće paprika, tako kad posadiš dobra djela plod će biti pozitivne okolnosti u tvom životu i obratno.
Ljudi se rađaju čisti, ali se upravo zato i zaprljaju jer nisu prosvijeljeni pa ne razumiju što rade. Jednom je jedan svećenik rekao da Bog nije stvorio zlo - zlo je samo izokrenuto dobro. Na zlo mi ljudi nasjedamo zbog slabost, neznanja, straha ... - od tuda i pojam istočni grijeh kod nas - rodimo se čisti i bez grijeha, ali smo ranjenji grijehom jer ga ne prepoznajemo - prevari nas materija i začas smo vezani za nešto materijalno bez obzira kako nas roditelji ili tko već ući - loša karma nam je suđena bar u maloj količini
.
No jel to loše? Kako ćemo se prosvijetliti ako nam je super u materijanom životu? Može li se nirvana postići bez patnje???
Hvala Sati na linkovima!