Autor Tema: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti  (Pročitano 10936 puta)

abusaef

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 13
 • Karma: +3/-0
 • Pol: Muškarac
Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« poslato: Oktobar 01, 2012, 09:58:59 »
Budizam, više Đainizam sam proučavao u knjizi „Religije svijeta“ (no morao sam vratiti knjigu brzo  :) ). Pa eto radi boljeg razumijevanja trebam malo diskusije sa Budistima.
Kršćanin sam no smatram da večina religija govori o istome i da je dobro naučiti bar nešto i iod drugih. Baza je moja religija, a otale mi samo pomažu da nešto brže i bolje razumijem.
Uglavnom, zanima me da li se slažete sa mojim razmišljenjem oko sličnosti naših religija?
Oboje težimo glavnom cilju – pročišćenju duše! Mi to zovemo Rajem, a Vi nemate naziv za to – no pričate o mjestu gdje su duše oslobođene karme i kruga rađanja i umiranja.
Put do tamo je također isti, različiti su nazivi. Tako oboje smatramo da ovaj život nije sve, već da postoji i život poslije.
Život poslije mi kršćani nazivamo čistilište (katolici i pravoslavci, protestanti ne), a Budisti govore o reinkarnacijama. Za mene je to ista stvar, jer moramo nešto napraviti da bi se očistili naše duše. Kod nas to nije dovoljno detaljno opisano, spominje se samo čistilište gdje mi na neki način čistimo dušu od grijeha (karme). Kod Vas je to znači ponovno i ponovno rađanje do prosvjetljenja.
Isto tako i pojam karme kod Vas se opisuje kao nešto loše bez obzira da li karma bila dobra ili loša. Karma je ono što nas i dalje drži u krugu rađanja i umiranja (ono što nas drži  u čistilištu). Karma je ono što mi opisujemo kao navezanost, neumjerenost i ovisnost o nečem materijalnom – nešto što nam je postalo toliko bitno da nas odvaja od Boga – postaje čak i idol koji mijenja Boga. Nešto smo mi zovemo grijeh odnosno ono što nas zarobljava.
Također i sustav vrijednosti (moral) nam je jako sličan. Ne ubij, ne laži ... s time da Vi imate i ono što mi nemamo a to je ne koristiti alkohol i drogu koja nam muti um (kod nas je to možda umaskirano u grijehu neumjerenost)
Najveća razlika je što mi smatramo da postoji stvoritelj, Bog, dok Vi smatrate da mi ljudi postajemo Božanska bića onog trenutka kada se očistimo od grijeha – karme.
Da li se slažete samnom?
« Poslednja izmena: Oktobar 01, 2012, 10:02:46 abusaef »

abusaef

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 13
 • Karma: +3/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #1 poslato: Oktobar 01, 2012, 15:49:45 »
I ova razlika što sam spomenuo je opet u djelovima ista. Vi tvrdite da postoje čiste ili prosvjetlene duše koje su na neki način božanske. I kod nas poznajemo takve duše u vidu svetaca. Recimo kod Islama takve duše zovu anđelima ili barem u nekom dijelu (i kod kršćana su anđeli nematerijalna stvorenja, ali ipak mislim da ih malo drugađije doživljavamo - osim ako i naši sveci nisu postali anđeli).


Pojam patnje mi je za sada misterij. Pokušavam shvatiti što je patnja za Budizam, jer koliko sam shvatio Budi je ona bila na prvom mjestu (njeno uklanjanje) ako nisam nešto krivo shvatio?


 :nov

Sati

 • Administrator
 • Član
 • *****
 • Poruke: 4002
 • Karma: +538/-1
 • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #2 poslato: Oktobar 01, 2012, 20:27:00 »
ima i sličnosti. ima i razlika.
Koliko ja razumem, polazište je isto, učvršćivanje u moralu kroz dobra dela i reči,
ali iza toga dolazi do razilaženja u praksi, jer Buda govori o pročišćenju uma kroz meditaciju,
a odbija postojanje bilo kakve večne duše koja nastavlja da postoji posle smrti.

 :)

Sejmyo

 • Iskusni član
 • ****
 • Poruke: 325
 • Karma: +176/-1
 • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #3 poslato: Oktobar 02, 2012, 00:06:21 »
Samo brzinski pošto nemam puno vremena.


Cilj Budinog traganja je uvjek bio oslobođenje od nezadovoljstva (ili patnje, strepnje, muke) ovog života. Sada u ovom momentu, ne poslje smrti ili u nekoj nepostojećoj budućnosti. U budističkoj kosmologiji postoji pakao i raj (i par drugih sfera postojanja) ali za razliku od abrahamskih religija ni jedna sfera postojanja nije trajna. Dakle, i ako završiš u raju prije ili kasnije i ta egzistencija će da prestane i završićeš u jednoj od drugih sfera. Isto važi i za pakao. Egzistencija u ovim sferama traje veoma dugo vremena, koja se može činiti vječnom, iako možeš tu da provedeš hiljade i stotine hiljada ili milione godina na kraju i to prođe. Dakle jedno od osnovnih učenja budizma je da ništa nije trajno. Taj zakon važi i za boga i ostala nebeska bića i sva ostala bića nebitno od toga gdje se nalaze (pakao itd).


Grjeh kao takav ne postoji u budizmu. Pogotovo iskonski grjeh. Umjesto njega Buda nas uči da su sva bića već iz samog početka prosvjetljena i sjaje mudrošću i vrlinom. Karma nije grjeh. Karma su naša djela. Dakle isto kao kad posadiš sjeme paprike plod biljke koja izraste biće paprika, tako kad posadiš dobra djela plod će biti pozitivne okolnosti u tvom životu i obratno.


Nadam se da je ovo malo pojasnilo razliku.  :)
Veliko je pitanje života i smrti
Život brzo teče
Vrjeme nikog ne čeka
Budi se! Budi se!
Ne gubi ni moment!

abusaef

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 13
 • Karma: +3/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 02, 2012, 09:15:22 »
Aha znači karma je ipak nešto drugo od grijeha? Znači li to da je dobra karma dobro, jer koliko sam pročitao Buda je govorio da se moramo osloboditi svake karme jer nas ona veže u krug neprestanog rađanja - nema prosvjetljenja - ako to nije Đainizam (nisam proučio dobro  :tuga )?
Iskreno imalo bi mi smisla da je dobra karma dobro - a ne nešto što nas veže za niže oblike života.


A vezano uz patnju - u kom smislu oslobođenje i to što prije?
Recimo danas sam saznao da sam teško bolestan - patim. Što mi je lijek toj patnji? Ako meditiram na što se oslanjam?
I sada me zbunilo ovo oko nestalnosti - kako se netko tko je pročišćen, prosvijetljen može ponovno "zaprljati" i otići iz raja na neku nižu razinu?
Recimo u kršćanstvu postoji ta prića o Luciferu (Sotoni) koji je anđeo - gotovo jednak Bogu (razlika je što je i on stvoren kao i sve - osim samog Boga koji je biće), ali je htio biti više od Boga pa je ispao iz Raja - figurativno govoreći. Ali teško mi je vjerovati da to može prosvijetljenja duša učiniti, da joj se to može dogoditi - djeca su drugo (čista, ali ne prosvijetljenja pa se zato svi mi zaprljamo prije ili kasnije).
« Poslednja izmena: Oktobar 02, 2012, 09:17:51 abusaef »

Vladimir Simović

 • Iskusni član
 • ****
 • Poruke: 257
 • Karma: +91/-1
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 02, 2012, 09:43:32 »
Abusaef, dobro ti ide  :ok  Pitao si za patnju?! Patnju mozes posmatrati u uzem i u sirem smislu. U uzem smislu, odnosi se na mentalni stav tj. odnos prema necemu. Dao si primer bolesti...u tom smislu, sama bolest nije patnja. Bolest dolazi i odlazi. Vezanost (mentalni sklop) za fizicko telo na kome se javlja bolest jeste patnja. U sirem smislu, patnja je rodjenje-smrt u fizickom obliku. U uzem smislu, oslobadjanje od patnje jeste prestanak vezivanja za ono sto je prolazno. U tom smislu se koristi meditacija gde je oslanjanje na samu svest. Hriscanin ce uciniti isto ali oslanjajuci se na Boga - visa, superiornija, trajnija instanca. U sirem smislu, oslobadjanje od patnje je prestanak radjanja tj. gasenje vatre ili ti nirvana. Nirvana nije gasenje zivota vec zivot izvan fizickog oblika, bez radjanja i umiranja, bez individualnosti. Hriscanstvo govori o vecnom zivotu kroz Hrista.
Nemoj da te zbuni meditacija. Hriscani cine isto kroz tihovanje. Forma je manje ili vise slicna ili razlicita ali je sustina ista. Ovde govorimo o formi ali ako udjes u sustinu, razgovor nece biti potreban. Pre ili kasnije, citava duhovna praksa se svede na samoposmatranje i oslanjanje na nesto unutar svakog pojedinca. Da li ce to biti svest ili Bog, nebitno je, rezultat je isti: prociscenje, umirenje, prepustenost, jednostavnost....
Na kraju je samo tišina

abusaef

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 13
 • Karma: +3/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 02, 2012, 11:33:32 »

Vladimire, slično razmišljamo o ovom stvarima.


Da li mogu reći da je proces rađanja i umiranja, iz kojega želimo izaći, zapravo vezan za naš sadašnji život, sadašnji trenutak, a ne samo na cijeli proces rađanja i umiranja?


Baš ovu nedjelju na misi je naš svećenik govorio o jednoj Isusovoj izjavi (Ako te oko tvoje ili ruka sablažnjava, iščupaj ga i odsijeci je, jer bolje ti je bez oka i ruke otići u život ...). I onda je svećenik to opisao kao kušnju koju imamo i stotinu puta dnevno ponekada ... na tu patnju zbog materijalnoga, odnosno navezanosti na to.


BTW
Imate li meditacije tu na forumu ili negdje na webu? Volio bi malo proučiti meditacije. Ono malo što sam pročitao u knjizi mi je bilo jako zanimljivo.

Sejmyo

 • Iskusni član
 • ****
 • Poruke: 325
 • Karma: +176/-1
 • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 02, 2012, 15:22:43 »
Citat
I sada me zbunilo ovo oko nestalnosti - kako se netko tko je pročišćen, prosvijetljen može ponovno "zaprljati" i otići iz raja na neku nižu razinu? Recimo u kršćanstvu postoji ta prića o Luciferu (Sotoni) koji je anđeo - gotovo jednak Bogu (razlika je što je i on stvoren kao i sve - osim samog Boga koji je biće), ali je htio biti više od Boga pa je ispao iz Raja - figurativno govoreći. Ali teško mi je vjerovati da to može prosvijetljenja duša učiniti, da joj se to može dogoditi - djeca su drugo (čista, ali ne prosvijetljenja pa se zato svi mi zaprljamo prije ili kasnije).


Ja mislim da je zabuna u tome što misliš da u raj idu prosvjetljena bića. U budizmu svih 6 domena postojanja (pakao, domen gladnih duhova, domen životinja, domen ljudi, domen titana i domen nebeskih bića) su dio kruga života (postojanja) i nisu trajni. Izlazak iz tog kruga je nirvana i prosvjetljenje.
Veliko je pitanje života i smrti
Život brzo teče
Vrjeme nikog ne čeka
Budi se! Budi se!
Ne gubi ni moment!

Vladimir Simović

 • Iskusni član
 • ****
 • Poruke: 257
 • Karma: +91/-1
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 02, 2012, 15:29:57 »
Covek generalno posmatrano ima jednu teznju ka necemu savrsenijem. Moze se reci da oseca jednu nedovoljnost. Zapravo, pali rec "dukkha" se obicno prevodi kao "patnja" ali precizniji prevod te reci bi bio "nedovoljnost". Covek oseca/uocava tu nedovoljnost i tezi necemu savrsenijem. Neko put napretka uocava u intelektualnom razvoju, neko u fizickom, neko u duhovnom...pak, neki svestraniji ljudi se razvijaju u sva tri pravca i mozda u nekim drugim. Od onih ostvarenih mozemo cuti tj. procitati reci: "Vise nista nije ostalo, sve je ucinjeno" ili slicno. Ostvaren vise ne tezi savrsenstvu....zbog cega?!!!  :D  Neki kazu: "Stvari su takve kakve jesu". To nas dovodi na sadasnji momenat....zbog nedovoljnosti um razvije ideju o necem savrsenijem i tezi tome...sto je dobro jer ta teznja sacinjava neki napredak. Religija je puna parabola i nekih, nazovi obecanjima o savrsenstvu nakon ostvarenja nekih uslova iz same prakse te religije. Ali ako smo iskreni prema sebi, sta mi zapravo znamo?! Mi verujemo na osnovu nekog iskustva ali sta znamo?! Da li mi stvarno znamo sta je nakon toga?! Jedino sto stvarno znamo to je ovo ovde, ovo sada....ako si stvarno sada i ovde, sta se radja a sta umire?! Da li se nesto radja ili umire?!


Isusova izjava o isecanju udova je takodje jedna parabola koja ukazuje na to da forma nije sve. Upozorava na teznju tela i uma da se vezuje za formu...na znacaj prebacivanja paznje sa forme na njenu sustinu.


Sto se tice meditacije, najbolje bi bilo da te Sati uputi posto je upuceniji gde je sta na sajtu i forumu.
« Poslednja izmena: Oktobar 02, 2012, 15:44:16 Vladimir Simović »
Na kraju je samo tišina

abusaef

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 13
 • Karma: +3/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 02, 2012, 15:56:38 »
Ja mislim da je zabuna u tome što misliš da u raj idu prosvjetljena bića. U budizmu svih 6 domena postojanja (pakao, domen gladnih duhova, domen životinja, domen ljudi, domen titana i domen nebeskih bića) su dio kruga života (postojanja) i nisu trajni. Izlazak iz tog kruga je nirvana i prosvjetljenje.
Ok, nisam išao u dubinu jer ima površno znanje o Budizmu. Vidio sam onaj krug života gdje se spominju tih 6 domena (zar nije 5, a 6 ima po nekoj grani Budizma ili kakvu već podjelu imate) i Buda van kruga koji pokazuje u nebo. Ja sam mislio na te duše koje su izašle iz kruga života - pojam Raj se vidim u Budizmu spominje za nešto drugo pa je tu zabuna.
Mislio sam na Raj kako pojam za krajnje mjesto - od tamo se ne ispada da tako kažem?

abusaef

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 13
 • Karma: +3/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 02, 2012, 16:17:36 »
Vladimire, mi zapravo ne znamo ništa  :namiguje: !
Imamo velike učitelje koji su svoje živote posvetili upravo odgovoru na ta pitanja - tko smo i zašto smo. Upravo zato mi je interesantno proučavanje religija, jer vidim isto u njima. Ok neke detalje koji su različiti smatram krivim tumačenjem (zar nema podjela unutar svih religija).
Tek kada sam shvatio (relativno, malo više od osnova) svoje kršćanstvo, mogu vidjeti sličnosti u drugima - i lakše zapravo prihvatiti druge. Na žalost ego je veliki problem, svako drugačije mišljenje osjećaš kao napad - evo tek sada se ja osobno polako oslobađam toga (te loše karme).


Recimo meni je jako bio interesantan onaj intervju sa Howard Stormom (imate na youtube). Čovjek je bio ateist, pa postao protestantski svećenik - nakon što je prešivio kliničku smrt i razgovarao sa Isusom (naravno sve je to navodno i tko zna što je doživio). Međutim on govori o čistilištu (protestanti to ne priznaju), ali on govori i o drugim svjetovima i životima gdje je on osobno mogao otići ali je vračen u svoj sadašnji svijet gdje je postao svećenik (to je recimo nešto kao reinkarnacija). A postao je protestant jer je tako odgajan - kaže da mu je Bog rekao da sam izabere što će biti - nije mu On savjetovao što je najbolje ... no dobro da ne duljim, pogledajte filmić  :)

Vladimir Simović

 • Iskusni član
 • ****
 • Poruke: 257
 • Karma: +91/-1
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #11 poslato: Oktobar 02, 2012, 16:32:26 »
Lepo  :)
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

 • Iskusni član
 • ****
 • Poruke: 257
 • Karma: +91/-1
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #12 poslato: Oktobar 02, 2012, 19:21:37 »
Ovo sam davno gledao ali nekako mi je ostalo u secanju da cesto pravi paralelu izmedju budizma i hriscanstva....u svakom slucaju, vredi saslusati...to je prvi deo a ima ih 12 :) 


Diamond Sutra 101 - Lecture 01 of 12 by Monk Hyungak
Na kraju je samo tišina

Sati

 • Administrator
 • Član
 • *****
 • Poruke: 4002
 • Karma: +538/-1
 • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #13 poslato: Oktobar 02, 2012, 19:46:17 »
Ako te zanima meditacija, imaš ovde 4 audio fajla vođenih meditacija, pa možeš da probaš.
Praksa

I naravno ima gomila tekstova koji objašnjavaju smisao i cilj meditacije

abusaef

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 13
 • Karma: +3/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i Kršćanstvo - sličnosti
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 03, 2012, 16:49:26 »
Ah šteta za video - nisam jak sa Eng. Nešto sam pohvatao ali kada je počeo čitati to prvo poglavlje iz Diamond sutre nisam ga razumio - a kaže da je to ključ ... Ali već sam shvatio nešto o praznini u Budizmu - praznini prema tim ovisnostima o materijalnom - lijepo je to objasnio... možda s vremenom uspijem pohvatati više.Može samo u kratko ono što mi još nije najjasnije, pa da ne duljim sa ovom temom:
1. Karma - da li je dobra karma dobra? Možeš li sa dobrom karmom doživjeti nirvanu i prosvjetljenje ili moraš biti bez ikakve karme?
2. Sfere unutar kruga života su promjenjive (ideš iz jedne u drugu - nije trajno stanje) - no kada izađeđeš iz tog kruga da li ulaziš u prostor/sferu gdje si trajno? Znači da li su prosvijetljene duše prosvijetljene zauvijek? Po meni bi trebale biti ...
3. Sejmyo je napisao nešto što mi isto nije jasno - da su sva bića već iz samog početka prosvijetljenja. Zar nije prosvijetljenje ono do čega dolaziš tokom života???
Citat
Grjeh kao takav ne postoji u budizmu. Pogotovo iskonski grjeh. Umjesto njega Buda nas uči da su sva bića već iz samog početka prosvjetljena i sjaje mudrošću i vrlinom. Karma nije grjeh. Karma su naša djela. Dakle isto kao kad posadiš sjeme paprike plod biljke koja izraste biće paprika, tako kad posadiš dobra djela plod će biti pozitivne okolnosti u tvom životu i obratno.

Ljudi se rađaju čisti, ali se upravo zato i zaprljaju jer nisu prosvijeljeni pa ne razumiju što rade. Jednom je jedan svećenik rekao da Bog nije stvorio zlo - zlo je samo izokrenuto dobro. Na zlo mi ljudi nasjedamo zbog slabost, neznanja, straha ... - od tuda i pojam istočni grijeh kod nas - rodimo se čisti i bez grijeha, ali smo ranjenji grijehom jer ga ne prepoznajemo - prevari nas materija i začas smo vezani za nešto materijalno bez obzira kako nas roditelji ili tko već ući - loša karma nam je suđena bar u maloj količini  :) .
No jel to loše? Kako ćemo se prosvijetliti ako nam je super u materijanom životu? Može li se nirvana postići bez patnje???


Hvala Sati na linkovima!


« Poslednja izmena: Oktobar 03, 2012, 17:01:59 abusaef »