Disclaimer: Možda se neko bude lako uvredio zbog ovoga što ću reći, ali ako se dovoljno dugo bavi budizmom, znaće da nisam ja za to kriv. ;)
Mislim da mnogi ljudi odbijaju ideju reinkarnacije iz razloga koji su uglavnom uslovljeni našim zapadnjačkim iskustvima sa religijama (iako je otvoreno pitanje koliko je budizam uopšte religija, meni više liči na psihologiju). Na Zapadu je brak religije i politike daleko prisniji nego na Istoku - Vizantijski "brak" svetovne i duhovne vlasti oličen u caru i patrijarhu, postojala je katolička "Papska država", Islam i dan danas govori da je neodvojiv od države... Tako su se zapadne religije toliko izgubile u politici da od duhovnosti ništa nije ni ostalo, vec se sve svelo na manipulaciju ljudima, kroz istoriju ih tretirajući kao decu - kao što roditelj nagrađuje kolačem i preti/kažnjava batinama, tako i crkva nagrađuje rajem i preti paklom (večni plamen i slično). I mi smo navikli da na religiju gledamo kao na neku antičku "pedagogiju za odrasle" (andragogija bi bio naziv, ali su ovi ljude tretirali kao decu) i da dosta toga tumačimo na taj način - kao praktičnu laž.
Tako i sa reinkarnacijom. Eto još jednog obećanja života posle smrti nama naviklim na razne priče za decu i dočekaćemo celu stvar "na šut".
Ali, neke bi moglo iznenaditi da na Istoku na reinkarnaciju zapravo i ne gledaju kao na "obećanje života posle smrti", već kao na pretnju "životom posle smrti". Zar nije nekakav konačni trijumf u budizmu izlazak iz točka samsare? Prekid te iste reinkarnacije? Da li je onda moguće da je reinkarnacija obećanje - zar nije pretnja, kad je već cilj prekinuti je jednom za svagda?
Romantika
Ko je šta bio u prošlom životu? Uglavnom su svi muškarci bili Napoleoni, sve žene bile Kleopatre, niko nije bio anonimni zemljoradnik, niti je iko bio drugog pola nego što je sad. Dakle, ljudi imaju neko romantično poimanje reinkarnacije, ali to mislim u malo širem smislu. Nije romantika samo kad se dvoje novozaljubljenih zapitaju da li su se znali u prethodnom životu, kao i priča oko Napolenona i Kleopatre, već opasnost leži i u tome ako volimo da mislimo da smo u prošlom životu bili budisti, pa nas i sad to iskustvo vuče u tom smeru - iako smo možda prethodni put bili u čovečjem obliku pre nekoliko hiljada godina, pre nego što se Buda uopšte rodio. Dakle, i u tom grmu možda leži neki romantični zec, ali ovome ću se još vratiti, pa nemojte ovo shvatiti kao definitivni zaključak.
Dakle, postoji nekakav romantični doživljaj cele stvari, koji takođe može odbiti mnoge ljude. Za to opet nije kriv koncept reinkarnacije.
Tibet
Tibetanski budizam je od cele priče napravio nacionalnu lutriju traženjem reinkarnacija raznih lama i tome slično. Kako su tamo svetovna i duhovna vlast jedno te isto, cela stvar je debelo ispolitizovana.
Ima sigurno još mnogo razloga, ovo su samo neki, mislim da su relativno česti.
Pre nego što nastavim samo da napomenem da ideja reinkarnacije nije samo budistička, niti isključivo istočna. U hrišćanstvu je postojala reinkarnacija sve dok je nisu ukinuli na petom vaseljenskom saboru (videti Origen). Grci su je zvali metempsihoza (Platon, Pitagora), možda su je preuzeli od Egipćana. Dakle, to je i na Zapadu bilo dosta prisutno, dok nisu odlučili da je politički nepodobno, te je izbačeno iz hrišćanstva.
Po mom mišljenju reinkarnacija je jedino što može da objasni razlike među ljudima.
Kada sam čitao Bhagavad Gitu, i kada je Ardžuna pitao Krišnu šta biva sa onima koji su se "trudili u jogi", a nisu postigli "oslobođenje", Krišna mu odgovori da će se taj neko roditi u porodici "mudrih jogina", a ja pomislim - slaba mi je to utešna nagrada! Al' tad bejah mlad i lud, i nisam shvatao koliko porodica determiniše osobu. Ne samo da li si se rodio u Somaliji, Švedskoj ili Srbiji, već pogotovo baš to u kojoj si se porodici rodio u toj Srbiji. U porodici koja ceni znanje, rad trud i slično, ili u porodici koja ceni Grand Paradu, a roditelji ni ne znaju da je roditelj uloga, a ne "neplanirana biološka posledica". Reinkarnacija prosto konstatuje da je porodica u kojoj smo se rodili posledica prošlih života.
Isto tako, i naše interesovanje za Istok može biti (a ubeđen sam da jeste) posledica prethodnih života. Iako smo možda posledji put bili u ljudskom obliku hiljadu godina pre nego što se Buda rodio, nije slučajno što nas privlači učenje o prestanku patnje. Ne treba ovde dodavati niša romantično, da se ne pretvorimo u Napoleona.
Umorih se od pisanja, ali poenta je da je meni ideja reinkarnacije jedna od najprirodnijih na koje sam naišao, daleko prihvatljivija od ideja Amitabe "Pure Land" sekte i njihovih opisa nekakvog raja koji je verovatno ostatak paganizma u koji se budizam utopio, itd, itd... Meni reinkarnacija objašnjava mnogo toga, a prirodnije mi da je prihvatim nego neki raj
, bezgrešno začeće
i sl. I to pored činjenice da mi više deluje kao pretnja nego obećanje, tj. da ponovno rođenje baš i nije nešto čemu se treba radovati...