Budizam > Zajedničke teme

Budizam i astrologija

<< < (2/4) > >>

Sati:
To sto je uskladu sa obicajima toga doba Budin otac (mozda) pozvao astrologa da predvidi sudbinu deteta nije nimalo doprinelo Budinom probudjenju, niti putu do tog probudjenja. Tako da, legendo, mani se corava posla sa bajalicama, da ne bi gubio vreme bez veze  :kez2:

JovanDamaskin:
Istorija je pokazala da su sve ideologije, religije i nauke relativne i prolazne, samo je astrologija vecna. Sada kada su programi za izradu natalnih karti masovno dostupni na internetu tek joj sledi lepa buducnost...

Zanima me zasto je to tako? Da li se mozda radi o (jonizujucem) kosmickom zracenju koje dolazi iz pravca odredjenih sazvezdja, i koje po svojoj prirodi ima sposobnost da izmeni cak i DNK? Planete ga zahvataju svojim magnetnim poljima i na taj nacin same postaju radioaktivne...

Idejne postavke zodijaka su neobicne i neocekivane, stoga iznenadjuje koliko su one primenljive na ovaj nas svet.

Acko:

--- Citat: Fazlija  Novembar 13, 2015, 23:28:46 ---Meni se cini da astrologija i nije bas posve beznacajna u buddhizmu. Zar nisu bas astorlozi prvi shvatili da ce mali Buddha imati jako lijepu karijeru? Zar se nisu svi vazni dogadjaji u Buddhinom zivotu odigrali bas na dane kada su odredjena nebeska tijela bila u posebnim polozajima, danima u mjesecu i sl.


Astrologija sigurno ne moze dovesti do oslobodjenja, pa ne cudi da ju je Buddha zabranio redovnicima kao nizu vjestinu, ali... zar treba potpuno odbaciti vjestinu plesa, pjevanja, kozmetike i mnoge slicne prakticne vjestine samo zato sto nisu primjerene za redovnike i redovnice?!

--- Kraj citata ---

Da li su se zaista ti važni događaji u Budinom životu odigrali na neke astrološki posebne dane, ili je sve samo plod mašte onih koji su o tome naknadno pisali? Čak i da se jesu desili na te posebne dane, kakvo bi to dublje značenje moglo da ima?

I da li je astrologija praktična vještina, da li zaista ima neku praktičnu primjenu?

Fazlija:
Ja mislim da ima, kao i prognoza vremena. Korisno je kada ti predvide da ce biti kise, cak i ako omanu ponekad. Vremenska prognoza nece dovesti nikoga do du'ovnog oslobodjenja, ali moze dati pokoji koristan savjet. U du'ovnom smislu je, naravno, potpuno beskorisna. Mada bi... nas Prvi patrijarh, balkanski Marpa Prevodilac, sigurno unaprijedio svoje prevoditeljske sposobnosti kada bi poslusao pokoji savjet astrologa.  :kez2:

Sati:
Više verujem vremenskoj prognozi na RTS-u nego astrologiji  :kez2:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju