Budizam > Mahayana

Kvalitetan izbor knjiga:

(1/1)

Fazlija:
Zelio bih ukazati na nekoliko kvalitetnih domacih prijevoda kvalitetnih knjiga o mahayanskoj filozofiji:

Hajime Nakamura:
vodeci japanski strucnjak za podrucje buddhizma i urednik prvog cjelovitog prijevoda Tipitake na japanski jezik

Misljenja istocnih naroda I dio
http://www.demetra.hr/biblioteke.php?knjiga=227

Fjodor Scerbatski:
vodeci ruski buddholog 20. stoljeca, napisao je nekoliko svjetski poznatih naslova o mahayanskoj filozofiji

Koncepcija buddhisticke nirvane (prikaz ucenja Nagarjune i skole Madhyamaka)
http://www.demetra.hr/biblioteke.php?knjiga=73

Buddhisticka logika I i II dio (prikaz skole Yogacara i logickog sustava Dignage)
http://www.demetra.hr/biblioteke.php?knjiga=143
http://www.demetra.hr/biblioteke.php?knjiga=160

panda:
Dijamantska sutra   
 http://www.ivantic.net/Ostale_knjiige/Dijamantska%20sutra.pdf

Diamond Sutra, engleski prevod.
http://www.diamond-sutra.com/diamond_sutra_translation.html

Bodhisattva Mahadeva:
Knjiga "20 dana na Tibetu" prije svega jest pogleda na Tibet okom fotografa. Lišena suvišnih komentara, uz tek usputne naznake Silvestra Kolbasa, njihova autora, o vremenu, mjestu i motivu koji ga je naveo da pojedini kadar zabilježi i uz poneku nešto osobniju opasku, knjiga pruža prvenstveno vizualni užitak.

Uvodni tekst Dubravke Manole na sedam stranica uvodi čitatelja na diskretan način u tematiku koja ga očekuje u glavnom dijelu knjige, priprema ga na susret s neobičnim vizurama, živopisnim licima i prizorima od kojih neki pobuđuju osjetilnu otvorenost za okruženje, a neki pak strahopoštovanje i uviranje u vlastite misli, zadubljivanje u meditaciju i izdvojenost.Minimalistički komentari uz fotografije izdvojeni uvijek na zasebnu stranicu, pružaju čitatelju/gledatelju priliku da fotografiju doživi bez ikakva ometanja, bez ikakva savjeta o smjeru razmišljanja u koji bi ga prizor trebao voditi. Pogled na komentar, pak, otkriva dijelom autorovo tumačenje, ako ga ima, ili njegovo čuđenje, nedoumicu, ushićenje krajolikom, arhitekturom i ljudima koji ga okružuju i čitatelju pruža moguće alternativno čitanje fotografije.

Pristup Silvestra Kolbasa urodio je rezultatom kakav rijetko imamo prilike vidjeti. Nema tu senzacionalizma, površnog gledanja i podilaženja publici. Ako je autor ičemu “podilazio”, onda je to bio njegov visok estetski kriterij.

Priča o Tibetu je osobna, ispričana kroz 108 fotografija velikog formata, uobličena u bogato opremljenu knjigu od 240 stranica. Čitatelja će ona k sebi pozivati uvijek iznova, da pogleda možda samo jednu fotografiju, jedan detalj, da pokuša iz prikaza dokučiti veličanstvenost Mount Everesta ili Kailaša, da osjeti budistički pojam praznine u prizoru divljih konja u daljini koji kao da lebde u beskraju na pozadini od pjeska…

Knjiga je nastala tijekom putovanja 2006. godine. Namjera je putnika bila da posjete najsvetija mjesta tibetskog buddhizma, osobito jezero Manasarovar i planinu Kailaš, jedno od najsvetijih mjesta u Aziji uopće, jednako sveto buddhistima, hinduistima i đinistima. Taj su svoj naum putnici ostvarili.

Ova knjiga pokazuje da su ostvarili i mnogo više.

Navigacija

[0] Indeks poruka

Idi na punu verziju