Autor Tema: Meditacija  (Pročitano 51254 puta)

Sati

• Administrator
  • Član
  • Pol: Muškarac
Odg: Meditacija
« Odgovor #45 poslato: Februar 16, 2011, 22:29:05 »
Početi razglabati u sebi:
"Zašto ja hoću da sedim celu noć, umesto da legnem? To je dobro da me malo prodrma. Ali možda je opasno po zdravlje. Ma nije, eno i onaj monah je to radio. Kad može on, mogu i ja. Ali ja nisam monah. Pa šta? Pa ništa, oni su ludi, a ja nisam. Ma to sedenje je super! Ma čitao sam da nije. Jeste! Nije! $#"$/("  :D

To naravno nije svesnost, već etiketiranje, uz malo zrno šizofrenije i karikiranja.

Kad sam rekao da budeš svestan motiva, mislio sam na osluškivanje, ne na (unutrašnji) govor. U umu ti iskrsne ideja: "Možda bi trebalo da sedim celu noć?" i ne kreneš odmah, po navici, da je vrednuješ, osporavaš, opravdavaš, dižeš u nebesa ili odguruješ, već je u tišini posmatraš i dopuštaš da ta ideja tebi govori ko je i šta je, a ne ti njoj. Da u tišini saslušaš šta ima da ti kaže, koju vrstu energije u tebi budi, koja osećanja i misli. Stpljivo je slušaš i ona će ti već sama reći odakle dolazi. I kad to znaš, onda odlučiš: "Da, to je dobra ideja, namera koja je pokreće je čista, želim da jačam svoju odlučnost, njeno praktikovanje će mi verovatno pomoći u tome. Pa zašto ne bih pokušao?"

I onda vežbaš i dalje otvoren za moguće promene priče i uvide koju ti ta praksa može doneti.
Tako nekako ja to vidim  :)

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #46 poslato: Februar 16, 2011, 22:40:22 »
Ugh, ovo se pretvara u privatnu seansu, al nemogu odolit da ne izguram do kraja temu.
kad pocmem tako mislit dogodi se da um jednostavno usuti o toj temi ili ga nesto drugo pocme zanimat.
Vjerovatno mi fali prakse da uvatim suptilnosti u svemu tome.
Oslobodenje od etiketiranja stvari ce doc meditacijom

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #47 poslato: Februar 16, 2011, 22:59:27 »
To i jeste meditacija za nas početnike. odvikavanje od automatskih, naviknutih reakcija.
I nema veze što ne uspeva odmah, a ni kasnije. Dokle god sedimo i pokušavamo, idemo što ti reče "protiv struje" uobičajenog.

Meni je to slika kao kad ideš pustom ulicom, sve ok, a onda odjednom naiđe prijatelj i krene da te zagrli. A ti se izmakneš korak nazad i bez reči ga posmatraš. On još jedan korak ka tebi: Jao što imam da ti pričam zanimljive stvari!, al ti opet korak unatrag i dalje ga s osmehom i bez reči posmatraš. Ne uplićeš se u njegovu priču, ne gutaš udicu koliko god on puta zabacivao. Čak uživaš u toj igri, "plesu", lovu. O kako je lepo videti i lovca i zamku i lovinu, a ne biti nijedno od toga  :)

Doduše, ako sretneš prijateljicu, pa krene da te zagrli, to je već malo komplikovanije.
Al ne mož celo gradivo savladati odjednom  :kez:

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #48 poslato: Februar 18, 2011, 12:12:04 »
Tusiranja (iz pocetka mlakom a onda hladnom vodom) jutrom su postala "rutina". 3 dana za redom vec bez problema. Nije toliki problem u nagovaranju na tusiranje, higijena bi trebala bit vazna svima koji zele s vanjskim svjetom imat kontakta, vec je problem u zatvaranju tople vode i onog osjecaja polu gušenja kad samo hladna voda (iz Jadra) krene u napad :D

pazite sta sam primjetija.
upališ tuš na mlako. Cak toliko da ti je malo ladno. Krenes se tusirat tako, i cijelo tusiranje se tusiras istom temperaturom. Tjelo pati. Hladno mu je, dršće.
Okreneš tuš skroz na hladno, niti trunke topline ne ostaviš. - Tjelo je u šoku ali nakon samo 1 minute (puna minuta hladne vode ne zvuci puno) toplinu cemo nac unutar svog tjela i tolerancija na hladnocu ce bit tu. Zapravo nece bit tu toliko tolerancija na hladnocu koliko cemo svatit kako je ego bezobrazno manipulirao s nama ima 2 sekunde mislima tipa "ajme umrit cu, stegnit ce mi se prsni kos, koji bog radim ovo je za idiote, smrznit ces se budalo". A odjednom toga nema. Ziv si. Ne da si ziv vec si i zdrav, nos koji je bio zacepljen curi, sinusi bole punih 5 sekunda prije nego sta te prestanu smetat za cjeli dan. Misicno tkivo se steze pa otpusta a masne naslage se lagano tope.

Cini mi se da je ista situacija sa osmosmjernim puten.
Samo prakticiranje budizma ili amo rec samo prakticiranje meditacije, bez praćenja osmosmjernog puta je kako tusiranje mlakom, skoro hladnom vodom. Konstantna frustracija jer prepoznajes svoj ego i njegove zelje, i vidis da tu postoji problem. Ali u isto vrijeme slusas taj ego kod drugih situacija koje te tjeraju da "drzis upaljenu toplu vodu".

osoba nece uc pod tus iz toplog kreveta i upalit hladnu i onda se tusirat 10 minuta, tako ni osoba nemoze izbacit sve svoje navike iz glave odma. Jednostavno bi bio šok za organizam koji nemora svatko izdrzat.
ali, dodje vrijeme kada se osjecamo malo sigurniji u nasoj praksi i mislim da bi tada trebalo ugasit sve ono sta nas drzi za nas ego (zarazni hobiji, slatkisi, trava, laganje, izvlacenje iz problema preusmjeravanjem krivnje itd) jer tek tada mi se dobiti cine velike.

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #49 poslato: Februar 18, 2011, 12:15:23 »
vrlo lepo, prijatelju  :bravo:

probaj da zadržiš u sebi taj uvid, mada neće biti lako  :)

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #50 poslato: Februar 18, 2011, 12:31:44 »
Ne mešajte prirodne potrebe fizičkog postojanja sa egom. Fizičko telo ima svoje granice dokle može funkcionisati i nema razloga da bude izloženo bilo kakvom siljenju da bi se nešto postiglo. Šta više, bilo kakvo prisiljavanje tela ili uma dolazi iz ega, ne iz stvarne duhovne potrebe. Nema se ni gde žuriti. Sve dolazi u svoje vreme. Kada jednom prestanete juriti za nečim, ono samo dodje. Zapravo, nemate ni šta juriti jer ste tu gde jeste i nemate gde stići ni šta postići sem onoga za šta ste vezani i čime ste uslovljeni. Uslovljen um nije slobodan um. Poštujte svoje telo i ono će vas duže služiti. Fizičko telo, vaš ego, vaše emocije i drugo...sve je to deo samsare. Ali vaše fizičko telo, vaš ego, vaše emocije i drugo...sve je to deo nirvane. Samo svesnost....biće sasvim dovoljno  :andjali

"NEZNANJE JE BLAGOSLOV"
Na kraju je samo tišina

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #51 poslato: Februar 18, 2011, 13:02:45 »
pa neznan bas po ovome sta ti kazes ja imam uvid samo u to da se moja ljenost prosiruje. s jedne strane nemam sta kao forsirat tjelo do nekih granica, s druge strane moram svjesno gledat situaciju.
cini mi se da ako ne idem protiv dosta stvari koje sam naucio u zadnjih 24 godine da je sve sta cu ja moc promatrat - moja ljenost.

moje fizicko tijelo je npr debelo. :D
Ja zasluzan. Jeli to sad znaci da bi ja morao na djetu, ili da ja nebi morao na djetu? Ili to znaci da ce tijelo samo smrsaviti ako dodje do nekih spoznaja.

mislim da nacin na koji ti prakticiras nije za sve ljude, kao sta mislim da je Alan Watts pogrijesio sta je svima rekao da su svi Bog. Kao okej, to je ispravna tvrdnja, jer svi smo mi tu a nismo, i svi bi bili tu da prestanemo hvatat neke nove stvari ali to je kao da djetetu objasnjavas neke stvari o zivotu prije nego sta je dijete razumilo govorit ili slusat.

a sta se tice tijela, postoje ljudi koji mogu odtrcat 100 metara u 9 sekundi. Moj je rekord 80 metara.
Mogu sebi rec ah to je ogranicenje mog fizickog tijela, ili mogu probat bit bolji, i skuzit da je fizicko tjelo ogranicavano egom zadnjih 20 godina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #52 poslato: Februar 18, 2011, 13:19:22 »
Nisam izlozio svoj nacin praktikovanja dhamme jer on nije bitan vec sam ukazao na sustinu  :)

Da li moras na dijetu ili ne? Ne radi se o moranju vec o tvojoj odluci, tvom mogucem izboru. Ako vec zelis da sisciplinujes sebe i resis se lenjosti, postoje vrlo fini nacini za to. Regulises svoje obroke, vreme ustajanja, uprostis svoj zivot sto je vise moguce, uvedes svakodnevni fizicki trening - sport po izboru, meditiras svakog dana u isto vreme....i to je to. Ali tusirati se hladnom vodom je siljenje fizickog tela. Kada osetis da ti je hladno nece se buniti tvoj ego da pustis toplu vodu nego priroda tvog fizickog tela. Naravno, ako ga ne poslusas ono ce se prilagoditi ali to nece biti prirodan put pun saosecanja, razumevanja i prihvatanja vec put nametanja volje sto zapravo jaca ego  :andjali
Na kraju je samo tišina

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #53 poslato: Februar 18, 2011, 13:25:16 »
Najbolji nacin da se nesto postigne je dati sve od sebe u tome a ne biti opterecen ishodom ulozenog truda. To je dhamma. Biti sada i ovde, biti svestan. Razumeti, prihvatiti, saosecati se. Pa opet razumeti, prihvatiti, saosecati se - iz momenta do momenta. Razvijati mudrost i saosecanje paralelno.
Na kraju je samo tišina

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #54 poslato: Februar 18, 2011, 13:33:43 »
vidim na sta ciljas ali ne mogu razumit kako je fizicki trening (npr trcanje, sklekovi) razlicit od tusiranja hladnom vodom?

Mislim, kad si gladan i kazes sebi "ja nisam gladan ja mogu izdrzat bla bla" mozda te glad prodje. tad znas da je ego reagira na osjetilne podrazaje mirise slike ili zvuk tave i ulja. Kad ti tjelo treba jest, moras jest htio ili ne.
Dosta se ljudi kupa u rijekama i morima u prvi mjesec ili jednostavno tjekom cijele godine.
Ne mogu nac razliku izmedju toga i trcanja na 100 metara npr.

mene moja debljina ni ne smeta, zapravo radim stvari koje su protiv mog jutarnjeg raspolozenja
ako je to lose, mozda je lose kao sta je lose bit ohol, a spominje se na par mjesta kako oholoscu ili zaviscu mozemo doc do prosvjetljenja ako nas usmjerava oholost na pravi put. (Ako moze buda mogu i ja, sjedit cu i smirit cu um i pratit cu disanje, nisam ja neki glupan)npr.

neznam, ljudi kroz zivot formiraju razlicita ega. ja trenutno ne razumim koja je razlika izmedju reguliranja obroka, vremena ustajanja i npr tusiranja hladnom vodom.

uzeo sam praksu malo drukciju iako mislim da je i tvoja ideja genijalna ali umjesto reguliranja kada se dizem, reguliram to da kad se probudim da ostanem budan. Tj ako prvi put oci otvorim u sedam dizem se u sedam, nema kunjanja.
Umjesto reguliranja obroka, jedem kad sam gladan ali jedem sam i fokusiram se na hranu gledajuci svako zvakanje mahinalno i osjecaj koji se javi u drobu nakon dva tri zalogaja. jucer sam jeo samo ujutro. Prekjucer ujutro malo a navecer oko 8 sam pojeo jos malo.
mozda je sve to ego, i zelja za kontrolom, ali ako uvedu "tradiciju" i regularnost u moj zivot - zar su bili losi potezi?

unicus

• Punopravni član
« Odgovor #55 poslato: Februar 18, 2011, 13:43:01 »
Poštovani Ex01..ako sam ja dobro razumio, želiš nam reći da je za tebe meditacija nešto što se treba "utrenirati" i da je na početku meditacija teška za um kao tuširanje hladnom vodom za tijelo? Vjerujem da si želio nekako usporediti ovo dvoje i da se ne radi o stvarnom tuširanju hladnom vodom, jer mislim da to tuširanje ne bi imalo smisla.. To mi je nekako asketski..prebolno..nepotrebno. Nimalo  mi ne djeluje na "srednji put", što bi budizam trebao biti, zar ne?  :mislilac  Imam osjećaj da bi ti pošto-poto želio se čim prije prosvijetliti. Možda treba malo usporiti baš u toj želji, prepoznati je..promatrati je.. možda tada dobiješ i neki uvid u sve ovo o čemu ovdje pišemo?

Vladimir Simović

• Iskusni član
« Odgovor #56 poslato: Februar 18, 2011, 13:52:21 »
Ne radi se o tome sta je ispravno a sta pogresno i u cemu je razlika a u cemu slicnost. Telo i um su jedno mada obicno funkcionisu razdvojeno kod ljudi. Tusiranje hladnom vodom jeste nacin kako mozes ujediniti telo i um ali je to nacin nametanja, forsiranja itd koji ne prija telu. Telo u kom se nalazis jeste tvoje telo. Tacno da neces dugo da ga koristis ali ono u ovom trenutku (samo u ovom trenutku) jeste TI. Zato ga treba postovati...jutarnji trening, redovnost u obroku, redovna meditacija i jednostavan zivot prija telu, ne forsira ga. Jaca mu imunitet. Takodje, takav sistem jaca i um. Stvar je tvog izbora - da ne mislis da je jedno dobro a drugo lose. Samo jedno jeste srednji put a drugo nije....jedno je mudrost a drugo nije. Da ne bi vise rasplinjavali misli i pomerali sopstveni um, neka ostane na ovome  :andjali
Na kraju je samo tišina

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #57 poslato: Februar 18, 2011, 14:10:03 »
shvacam tvoje vidjenje mindfulness, ali da prvo odgovorim unicusu

@unicus krivo si me razumio, zapravo, vjerovatno sam se ja krivo izrazia ako sam ja neshvacen.
moj veliki problem je ljenost, tj ne toliko ljenost koliko kad treba sjest i napravit nesto vazno, ja cu prvo otic radit manje vazne ali takodjer vazne stvari, izbjegavajuci radit nesto sta bi trebao u tom momentu.
koliko god vam zvucalo astetski ili bolno, volio bi da probate nakon tuširanja proliti vjedro vode preko glave barem dva puta i da promatrate situaciju koja usljedi.
ne gledajte to kao forsiranje sebe, ne gledajte to kao udovoljavanje zelji, gledajte to samo gledajuci to i oznacite to kao pre ekstremno ili pre ovako ili pre onako ali probajte prvo.

ja nemogu imat prosvjetljenje kao cilj kada neznam kako prosvjetljenje izgleda. ja samo zelim uvesti lagano jednu naviku ustajanja / tusiranja / dorucka / meditacije iako eto ovo zadnje (a najvaznije je) nisam napravio jutros jer sam nasao par isprika tipa stan mi je pun ljudi :/

jasno mi je da izgleda extremno, ali ja sam se tusirao i hladnom vodom prije nego sta sam dosao u svoj prvi kontakt s budizmom. slazem se, forsiranje je tjela.
ali kada odes u wc pod tus, nabijes vodu na vruce, istusiras se dok ti tijelo ne bude crveno (pitao sam okolo, ljudi se tusiraju dok im prsa ne pocrvene neki), kao sve je ugodno i toplo, izadjes iz wc-a nalozis vatru ili upalis klimu, ides vanka toplo se obuces. ja ovo ne vidim kao dobro, tijelu je hladno, naviklo se na toplinu. dodjes u nekog doma, klima gori na 30 stupnjeva, ljeti je klima na 15 a bila bi i na 5 da je moguce stavit. ako sam ja jedan ekstrem, ovo bi bio drugi ekstrem, a izmedju ova dva bi izabrao moj radje.

iako imam poznanika jos iz osnovne skole koji nije upucen u budizam uopce, ne zanima ga to, on je vise fokusiran sa svojim tjelom na probijanje tih nekih kako ih on naziva mentalnih barijera sta je moguce a sta ne napraviti. imao je ceste upale uha i sinusa, sada se kupa u rijeci i govori kako mu to nije dovoljni izazov, upalu nije imao zadnje 2 godine.

sve ovo je jako nebitno u sustini ali mislim da je ovo ona situacija di svi gledamo sadasnjst kroz osobne naocale, koje su zamagljene osobnim misljenjima o nekoj situaciji. ja se necu prosvjetlit ovim, niti biti bolja osoba, naprednija, izdrzljivija, imunija na bolesti itd itd. taj me dio ne zanima. zanima me samo onaj dio kad otvorim oci a mozak kaze "Daj covice 7 i 30 je di ces se dignit, ostani jos malo spavat vidi sta je lipo" a ja ljepo napravim sve suprotno od ljepog i divnog.

Živa

• Administrator
  • Stariji član
  • Pol: Žena
« Odgovor #58 poslato: Februar 18, 2011, 16:02:14 »
Meni to tuširanje hladnom vodom baš i ne deluje tako strašno. Neki ljudi
naviknu da se tuširaju hladnom vodom i njima je verovatno kazna da se
tuširaju vrućom.
Bitna je namera, a namera je u ovom slučaju dobra, jer neko želi pomoći
sebi. Delo, možemo komotno nazvati dobrim, jer je zdravo za telo. Pospešuje
cirkulaciju i bistri um. I na kraju, imamo i dobar rezultat. Pa dobro, telu je u
nekom kratkom periodu u toku dana malo neprijatno, ali da li je to razlog da
kažemo da je u pitanju odstupanje od srednjeg puta? Ekstrem bi možda bio
da se satima tuširamo hladnom vodom i time sebi ozbiljno naškodimo.

Inače, u Pali kanon grupi sam pročitala ovakav savet, koji je prilično suptilan
i ne donosi trajne rezultate, ali na duže staze deluje. Napraviti spisak ometajućih
faktora i svakoga dana, barem dva puta u toku dana reći sebi, na primer ''Neću
biti lenj, već energičan i marljiv'' ili ''Čak i u teškim okolnostima, neću biti ljut,
biću strpljiv'' (Lekcija 33)
« Poslednja izmena: Februar 18, 2011, 16:08:46 Živa »

oblica

• .
  • Član
« Odgovor #59 poslato: Mart 07, 2011, 06:39:54 »