Inace,citao sam negdje da su stari Sloveni toliko bili privrzeni prirodi da su cak i svoje rituale izvidili na potpuno otvorenom prostoru,zbog cega danas i ne mozemo naci neke njihove spomenike,hramove i sl.
Postojali su hramovi slovenske religije, no bili su građeni od drveta, inače je tačno da se obredi uglavnom izvode na otvorenom, jer na kraju krajeva, ipak su posvećeni prirodi.
O ovome bih rado cuo jos,jer sam inace posebno zainteresovan za sve sto ide uz umiranje i smrt(posebno u tibetanskom budizmu).
Smrt se posmatra kao normalna pojava.
Pokojniku se ukazuje poštovanje i smatra se on pomaže svojim potomcima ukoliko se izvrše svi potrebni rituali.
U opštem slučaju smrt i zagrobni život nisu nešto loše, jer se radi o prelazu iz jednog u drugi svet.
Mada ima i specijalnih slučajeva, kao što je vampir. No, vampir, iako po formi spada u kult mrtvih (pokojnik koji se povampiri), po svojoj suštini spada u deo posvećen posmatranju prirode.
Danas se smatra da je vampir bio objašnjenje za izvesne zarazne bolesti.
Glavno oružje protiv vampira je beli luk - snažan prirodni antiseptik.
Zanimljivo, zar ne?
Zapravo, vampir je mitološko tumačenje jedne proste prirodne pojave.
I ne, nije tačno da vampir beži od krsta... to je zaista idiotska ideja... pokopan je ispod jednog, zar ne? :misli:
Uzgred, verovanje da ako se staje na kućni prag, da se time staje domaćinu kuće na gušu je deo kulta mrtvih.
Potiče još iz praistorijskog obreda sahranjivanja pokojnika ispod praga kuće u kojoj je živeo, kako bi njegov duh nastavio da bdi nad kućom i njenim žiteljima, a potomcima tog pokojnika.
Iz tog obreda, nastao je i mit o uziđivanju živih ljudi radi podizanja neke građevine (vidi narodnu pesmu "Zidanje Skadra").
Usput,da li u staro-slovenskim vjerovanjima mozemo naici na nesto sto bi bio pandan istocnjackim tradicijama,kao sto je,recimo,meditacija ili slicne tehnike(ili cak nirvana)?
Ne da ja znam. Zapravo, verovatno nikada nećemo saznati.
Problem je što su nosioci slovenske religije prestali da budu sveštenici (oni koji poseduju ukupno znanje religije), jer su bili proganjani i ubijani od strane hrišćana. Njihovo mesto je preuzeo običan narod, u skladu sa time koliko je zapamtio od obreda i rituala, s tim što je kroz vekove i kroz kontakt sa hrišćanstvom dosta toga zaboravljeno ili je zaboravljeno zbog čega se nešto čini, a došlo je i do delimične distorzije usled sinkretizma sa pravoslavljem.