Budizam > Vađrayana

Tibetanski budizam.

<< < (9/9)

Fazlija:
E stvarno me nasmijao ovaj clanak o iskustvu sa ljetnog seminara u jednom americkom vajrayanskom centru  :dsmeh


http://thetattooedbuddha.com/a-dharma-anarchist-goes-to-summer-buddha-camp-strong-language/


Ne shvacam samo kako je sve ovo dopusteno u jednom buddhistickom centru, i zasto se ne zabave vise meditacijom...

Fazlija:Tulku - vjerovanje u reinkarniranje visokih lama u tibetskom buddhizmu.

Ovo je vjerovanje u osnovi utemeljeno na ucenjima indijske (hinduisticke) tantre, pod cijim utjecajem je i nastao tantricki buddhzam popularan u Tibeti i Mongoliji, a koje uci da izmedju svijeta prolaznih pojava i duhovne slobode nema razlike. Na tom tragu su mahayanski i tantricki buddhisti usvojili (izvorno shaivisticku) ideju da za prosvjetljenu osobu izmedju samsare (vezanosti) i nirvane (duhovne slobode) nema razlike.

S obzirom da za prosvjetljen um nema nikakve razlike izmedju duhovne slobode i zivota u ovom svijetu, razvija se nacelo samilosti i dobronamjernosti (karuna i maitri) po kojoj prosvjetljena osoba odbija uci u Pari-nirvanu (konacno utrnuce) te se stalno iznova vraca u pojavni svijet kako bi pomagala drugim bicima.

Buddha izvorno nikada nije propovijedao ovakvo ucenje, mada to ne znaci da ga ne bi prihvatio ili na neki nacin odobrio. Poznato je da je Buddha vrlo nedvosmisleno odbijao tvrdnje i uvjerenja za koja je vjerovao da su neistinita i stetna. Ali isto tako postojala su i pitanja na koja Buddha nije htio dati izricit odgovor, nego ih je radije presutio. Bila su to metafizicka pitanja, o kojima Buddha nije zelio reci da su neistinita, ali je jednostavno smatrao da su nepotrebna i beskorisna. Jedno od takvih metafizickih pitanja s kojim su suvremenici suocili Buddhu za zivota bilo je i pitanje da li prosvjetljena osoba postoji ili ne postoji nakon smrti. Buddha im je odgovorio svojom poznatom tetralemom, tvrdeci da sa za arahante (prosvjetljene) nakon smrti tijela ne moze reci niti da jesu, niti da nisu, niti da i-jesu-i-nisu, niti da niti-jesu-niti-nisu... Drugim rijecima, to je pitanje posve izvan domasaja uma.

Buddha je pitanje reinkarnacije duhovnih osoba jednostavno podijelio u 4 kategorije.

Ulazak u tok: predstavlja prvi stupanj duhovnog postignuca, kada osoba u meditaciji sama za sebe spoznaje istinitost Buddhinog ucenja, sama uvidja da su istinite osnovne postavke ucenja (4 istine, 8-struki put itd.). Za takvu osobu Buddha je govorio da ce se iz zivota u zivot nastaviti baviti duhovnoscu te da ce dobiti konacno oslobodjenje najkasnije za 7 zivota.

Jednom povratnik: je stupanj u kojem ce se osoba jos samo 1 roditi i u slijedecem zivotu postici konacno oslobodjenje.

Ne-povratnik: je stupnja u kojem se osoba vise nece roditi u nasem tvarnom svijetu, nego u nekom od visih (rajskih) svjetova odakle ce vrlo lako zadobiti konacno oslobodjenje.

Arahant: plemenita i prosvjetljena osoba koja je tu i sada zadobila potpuno oslobodjenje, konacan uvid i koja se vise nikada i nigdje nece preporadajati.

Pod utjecajem indijske tantricke misli, mahayanski i tantricki buddhisti su razvili novu koncepciju i nazvali je - bodhisattva.

To je potpuno prosvjetljeno bice (arahant) koje se namjerno radja ponovno i ponovno kako bi stalno iznova pomagalo drugim bicima koja jos pate unutar pojavnog svijeta. Pa ipak, niti je Buddha u svoje vrijeme, a niti su kasniji mahayanski i tantricki buddhisti govorili o tome da bi se takva osoba mogla i trebala pronaci kada se opet rodi. Indijski buddhisti, ukljucujuci i samoga Buddhu, su taj proces ostavljali prirodnim. Vjerovalo se da takva osoba ma gdje da se rodi, gonjena svojim duhovnim sklonostima biva sama usmjerena na duhovni put. Nije se vjerovalo da bi takvu osobu trebalo pronalaziti i pomagati joj odmalena na duhovnom putu.

Tek u Tibetu radja se misao (posve strana indijskom buddhizmu) da bi tu osobu trebalo pronaci i ponovno ustoliciti na duznost koju je (navodno) obavljala u prethodnom zivotu. Tako nastaje vjerovanje u inkarnacije visokih lama - tulku.

Odlican americki dokumentarac Tulku (snimljen 2009.) govori o prvim zapadnim tulkuima. Djeci sa zapada koju su tibetske lame pocele prepoznavati i ustolicavati kao inkarnacije preminulih ucitelja. Odrasli u zapadnoj kulturi nesudjeni tulkui kriticki propituju svoju ulogu, ali ne bez dvojbi, zbunjenosti i lutanja u potrazi za sopstvenim identitetom. Film govori o zbunjenosti zapadnih tulkua i sumnjama koje sami imaju u pogledu uloge koja se od njih ocekuje.

FILM - TULKU (2009.)

Sati:
Hvala za post, Fazlija, šerovan je na FB profilu, da ne ostane neprimećen  :andjali

Fazlija:


Ah da, film je poucan i tragican u isto vrijeme. Svjedoci koliko se praznovjerja uvuklo u buddhizam s vremenom. Nazalost u filmu je isjecena jedna jako poucna izjava Dzongsar Khyentse Rinpoche-a o potrebi da se s tim praznovjerjem prestane.

IZJAVA

Sati:
Vrlo zanimljiva izjava. Potpisujem  :kez:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Idi na punu verziju