Autor Tema: Vaši omiljeni budistički citati  (Pročitano 209783 puta)

Sati

• Administrator
  • Član
  • Pol: Muškarac
Odg: Vaši omiljeni budistički citati
« Odgovor #765 poslato: Februar 03, 2015, 10:22:14 »
PUN MESEC,  3. februar 2015

Mudrost

Postani sam sebi oslonac! Ne štedi truda, mudar budi!
Bez mana i čist, u krug rođenja i smrti ući ponovo nećeš.

Dhammapada, 238

Kada se suočimo sa ogromnom konfuzijom, ka čemu se okrenemo? Možda je najbolje što možemo učiniti u tom trenutku da razvijamo strpljivu istrajnost. Ali u idealnom slučaju nećemo čekati da problemi postanu poput planine; pripremićemo sebe unapred. Jer kada smo jednom u sred vulkana, teško je znati gde je dole, a gde gore, gde je napred, a gde natrag. Istinska mudrost vidi jasno, bez obzira na uslove. Na taj način naše srce funkcioniše kada nema pohlepe, mržnje i obmane. Ovakvo razumevanje nam pokazuje smer u kojem bi trebalo da idemo. I na tom putu možemo sebe opominjati jasno videći koje su posledice pomanjkanja mudrosti, odnosno slepog reagovanja "za" i "protiv". Na primer, ako se susretnemo sa podsmehom drugih, nastojimo li da razumemo uzroke takvog ponašanja ili nepogrešivo krenemo da kritikujemo onog ko se podsmeva. Uvek je razumevanje to koje vodi do ispravnog postupka, a ne naše preporađanje kao nekog ko je "za" ili "protiv".

S ljubavlju,
monah Munindo

:andjali

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #766 poslato: Februar 17, 2015, 10:43:47 »
MLAD MESEC, 17. februar 2015.

Biti voljen

Ko je savršen u vrlini i uvidu,
učvršćen u Učenju, ostvario istinu,
ko je svoju dužnost ispunio,
toga mnogi dragim smatraju.

Dhammapada, 217

Težnje da živimo na način koji sledi istinu, na svim nivoima, nadahnjuju i pokreću našu praksu. Kako vreme prolazi i ulažemo sve više truda, ove plemenite težnje su sve zrelije, donose plodove jasnoće i razumevanja. Ali takva energija i uvid ne obećavaju zaštitu od bolnih osećanja, kao što je na primer osećaj usamljenosti. Sigurno se svako od nas susreo sa željom da nas drugi vole. Međutim, umesto da sledimo tu želju, šta se dogodi ako okrenemo pažnju ka unutra i razvijamo sposobnost srca da bude voljeno? Žudnja za ljubavlju je prirodna na jednom nivou, ali učiniti od nje jedini fokus interesovanja izraz je pogrešne pretpostavke da smo mi sami u suštini manjkavi. Iako je to možda bilo tačno na nekom ranijem stupnju našeg života, u ovom trenutku važnije je da na jedan blag način preispitamo svaku takvu pretpostavku.

S ljubavlju
monah Munindo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #767 poslato: Februar 20, 2015, 14:36:07 »

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #768 poslato: Februar 27, 2015, 09:57:13 »
912. Zahvalan zbog malih stvari

Jedan važan apsekat meditacije prijateljske ljubavi jeste da nekada mislimo o dobročinstvima koja smo primili od drugih ljudi. Svako do nas je primio nešto dobro od drugih. Ali da li se ikada toga setimo? Da li ikada pomislimo na dobrotu, na poklone dobrote koje smo dobili od drugih? A to nam može pružiti mnogo sreće, mnogo radosti da smo bili u mnogim situacijama bili obasuti nečijom dobrotom. Drugi kvalitet ovoga vida meditacije jeste da se učimo zahvalnosti zbog svih tih stvari. Ovde opet imamo mnoštvo razloga da osetimo zahvalnost za stvari koje nam se događaju, za blagoslove koje primamo u ovom životu. Ali, opet, o tome ne razmišljamo. Uglavnom smo zaokupljeni negativnim stvarima  i tako gomilamo patnju za sebe i druge. Zar ne bi trebalo da osetimo zahvalnost što smo uopšte ovde u sali za meditaciju? Mislimo li ikada o tome? Da li ikada osetimo zahvalnost za to što recimo možemo da vidimo? Da li ikada osetimo zahvalnost za to što smo zainteresovani za učenje, za duhovni život? Dakle, vrlo je važno za nas da osećamo zahvalnost  za te male stvari, sve one male stvari koje neprekidno primamo u životu.

Godwin Samararatne

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #769 poslato: Mart 05, 2015, 09:42:00 »
PUN MESEC – 5. mart 2015.

Transformacija

Ima onih koji otkriju da su u stanju
potpuno da prevaziđu konfuzne reakcije
i postanu trpeljivi poput zemlje,
neuznemireni besom,
poput grada čvrsti,
čisti kao jezero bez mulja.

Dhammapada v. 95

Kada me obori prehlada, čini mi se kao da će trajati zauvek. Oni koji pate od nesanice možda osećaju kao da će noć trajati zauvek. Zaljubimo se i ubeđeni smo da će tako i ostati. Nema ničeg pogrešnog u načinu na koji nam sva ta iskustva izgledaju. Reč je jednostavno o tome kako je informacija koja je stigla preko fizičkog čula registrovana. Na sreću, mi imamo isto tako i um kao organ čula. Kada je on uvežban, pokazuje nam mogućim da svojim sjajem strpljive istrajnosti zaseni druge čulne utiske. Moguće nam je, i potencijalno smo to i u stanju, da odlučimo da samo ostanemo sa tim načinom na koji nam stvari izgledaju i da tako transformišemo i samu percepciju. Kada strpljiva istrajnost  jeste blagi, brižan susret sa iskustvom, bez dodavanja ili oduzimanja bilo čega, tada prestajemo da budemo tek definisani svim tim uslovljenim stvarima.

S ljubavlju
Monah Munindo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #770 poslato: Mart 07, 2015, 13:43:35 »
913. Ubijanje

[Braman]
"Šta to kad ubijemo, spavamo mirno?
Šta to kad ubijemo, ne žalimo?
Koja je to jedna stvar, Gotamo,
čije ubijanje ti opravdavaš?"

[Buda:]
"Kad bes ubijemo, spavamo mirno.
Kad bes ubijemo, ne žalimo.
Ubijanje besa, o bramanu,
sa njegovim otrovnim korenom i slatkim vrhom:
to je ubijanje koje plemeniti hvale,
jer kada ga ubijemo, ne žalimo."

Dhanañđani sutta (Sn 7:1)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #771 poslato: Mart 18, 2015, 23:30:11 »
914. Znak

Kriviti druge zbog naših nevolja, znak je neznanja.
Kriviti sebe, početak uviđanja.
Ne kriviti ni sebe ni druge, znak je mudrosti.

Epikur

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #772 poslato: Mart 19, 2015, 08:20:47 »
Mlad Mesec - 19. mart 2015.

Pojednostavi

"Ako bi neko izrekao i hiljadu stihova
bez pravog značenja,
bolji je jedan jedini stih o Istini,
koji kad ga čujemo smiruje."

Dhammapada v. 102

Mogu još uvek vrlo živopisno da se setim situacije kada sam, mučen sumnjom, potražio pomoć mog učitelja Ađan Čaa. Njegov prvi odgovor bio je empatija: "I ja sam bio na tom mestu", rekao je tiho. A zatim dodao: "Ako je nešto samo po sebi nepouzdano, a mi se borimo da ga učinimo pouzdanim, patićemo." Tako očigledno! Obično rešenje svog problema pronalazimo u jednostavnom, a ne u sve komplikovanijem. Buda nam nije sugerisao da od jednostavnosti načinimo novu dogmu: Kad naiđemo na kompleksnost, moramo da se suočimo sa tim. Ali gornji stih dovodi u polje svesnosti svaku našu kompulzivnu sklonost, ukoliko je ima, da suviše komplikujemo stvari.

S ljubavlju
monah Munindo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #773 poslato: Mart 31, 2015, 22:57:30 »
915. Sankhare, mentalni obrasci

Svaka sankhara, svako uslovljavanje uma jeste prolazno, po svojoj prirodi nastaje i prolazi. Prolazi, ali sledećeg trenutka ponovo nastaje i to se ponavlja. Tako se sankhare umnožavaju. Ako razvijemo mudrost i počnemo objektivno da posmatramo, proces umnožavanja prestaje i počinje proces brisanja. Sankhara nastaje, ali meditant ostaje smiren; ona gubi snagu i biva izbrisana. Sloj za slojem, stare sankhare će izlaziti na površinu i biti izbrisane, pod uslovom da ste smireni. Koliko je sankhara izbrisano, toliko sreće uživamo, sreće oslobođenja od patnje. Ako su sve prošle sankhare izbrisane, uživamo beskrajnu sreću punog oslobođenja.

Goenka: Vipassana meditacija

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #774 poslato: April 03, 2015, 11:31:40 »
PUN MESEC - 3. april 2015.

Dileme

Ne biva utihnulim mudracem
onaj ko ćuti, pun zabluda i neznanja,
već onaj ko, kao da u ruci vagu drži,
odmerava i dobro i zlo.

Kad zlo izbegava,
tad se mudrac mudracem zove,
kad prozre oba sveta,
zbog toga se mudracem zove.

Dhammapada, 268-269

Kako možemo znati da li treba da delujemo ili ne? Suočeni sa dilemom, izazov je kako ostati otvoren za ono što nam govori srce, a u isto vreme biti otvoren za čitavu kompleksnost života. Povlačenje u samoću može biti oblik izbegavanja, ali to takođe može biti upravo ono što nam je potrebno. Naš svet bremenit je nepravdom i nejednakostima i mi prirodno želimo da pomognemo. Promišljena akcija može biti naš odgovor, ali to može biti i kontemplacija u tišini. Ključno je da naša odluka da li da delujemo ili ne proistekne iz sabranog promišljanja, ne iz naše averzije, i kao i uvek, da bude u skladu sa pravilima vrline kojih se držimo.

S ljubavlju
monah Munindo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #775 poslato: April 12, 2015, 17:10:38 »
917. Ko je bolji?

Kako sam vremenom sticao poverenje u praksu i učitelja, a potom u manastir u kojem sam se obreo, razvio sam neku vrstu opsesivne vezanosti za njih. Nisam bio u stanju da vidim bilo kakvu njihovu manjkavost i smatrao sam d abi svako trebalo da ih sledi. Kad bi ljudi došli u manastir, smatrao sam d aje moja dužnost da ih preobratim. Mogu da razumem kako se moraju osećati misionari. Kada ste veoma nadahnuti, vrlo vezani za nešto što vam je pomoglo, dalo vam sreću i uvid, osećate da morate svima o tome da pričate, bilo da oni to žele da čuju ili ne. I sve je to bio u redu dok su se Zapadnjaci koji bi s vremena na vreme dolazili kod nas slagali sa time. Bilo je lepo; nadahnuo bi ih i oni bi osetili istu takvu posvećenost, tako da smo osnaživali jedni druge. Sedeli bismo i razgovarali kako su naša tradicija i naš učitelj najbolji, kako smo otkrili nešto čudesno. Ali onda bi neizbežno u manastir stigao neki negativan Amerikanac ili Englez i ne bi se slagao sa svim tim. To se vrlo burno dogodilo kada sam bio negde u petog godini monaškog staža i kada se pojavio neki Amerikanac koji je prethodno posetio Zen centar u San Francisku. Stalno je nalazio neke mane Ađahn Čau, našem manastiru Wat Pah Pongu, theravada budizmu, Vinayi – imao je zamerke na sve. Bio je vrlo inteligentan i svakako da je sakupio mnogo iskustva idući od jednog do drugog učitelja, od jednog ašrama do drugog, od jednog manastira do drugog, nalazeći zamerke svakom od njih. Ubacivao bi crv sumnje u ljude: „Možda postoji i bolji način da se to uradi ili brži put. Možda je Ađahn Ča tek jedan staromodni niko i ništa.“ Priča se da u Indiji neki učitelj drži kurseve meditacije na kojima ljudi postaju sotāpanne skoro istog trenutka, na šta bi svako pomislio: „Nemam pojma jesam li ja već sotāpanna ili nisam. Kad bih učitelj došao i rekao mi, potvrdio, to bi zaista bilo sjajno znati gde se tačno nalazim na putu meditacije.“ Ali Ađahn Ča vam to neće reći.

I tako, osećao sam ogromnu averziju prema tom Amerikancu. Osećao sam potrebu da negiram svaki drugi oblik budizma, svakog drugog učitelja, svaku moguću alternativu Wat Pah Pongu i njegovom načinu funkcionisanja. Postao sam vrlo kritičan i kad god bi neko rekao: „Ja znam za bolji sistem“, umesto da slušam zato je on navodno bolji, smesta bih pronašao svaki mogući način na koji bih ga učinio gorim. Tako sam razvio naviku negiranja drugih učitelja i tradicija. Ali to mi nije donelo radost. Počeo sam d auviđam patnju u tome da uvek moram da nešto branim i pobijan nešto drugo što ugrožava sigurnost koju nalazimo u vezivanju. Ako nikada do kraja ne razumete sumnju, prirodu nesigurnosti u sopstvenom umu, možda ćete svim time biti preplavljeni i kada vam neko kaže: „Znam bolji način, brži način“, odmah počnete da sumnjate: „Možda stvarno ima bolji način, brži način?“ Ako je taj bolji način opisan vrlo racionalnim pojmovima, pomislićete: „Pa da, možda je ipak to način kako treba raditi“. Ali ako ste vezani i osećate lojalnost prema svom učitelju, pomislite: „Ne mogu to da učinim – bolje je ići sporim putem i biti siguran“. I krenete da omalovažavate svakoga ko tvrdi da postoji bolji ili brži put. No, ono što jeste važno razumeti, to je um ispunjen sumnjom. Video sam da nije do mene da odlučim koji je najbolji ili najbrži put da se nešto uradi, već da razumem sopstvenu nesigurnost. I tako sam počeo da istražujem to mentalno stanje koje nastane kad se u mom umu javi sumnja. Posle izvesnog vremena sam počeo da prihvatam bilo koju vrstu sumnje, gledajući na nju kao na jedno promenljivo stanje.

Ađahn Sumedho: The Five Hindrances

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #776 poslato: April 17, 2015, 10:26:10 »
Mlad mesec - 17. april 2015.

Saosećanje

Onaj ko nađe svoje utočište
u Budi, Dhammi i Sanghi
vidi jasnim očima
patnju, njen uzrok, oslobođenje
i Put koji vodi do istinske slobode.

Dhammapada, 190-191

Ponekad trenutak uvida nas dovede do saosećanja; u drugim prilikama saosećanje može biti to koje vodi do uvida. Bilo kako bilo, ako naša srca istinski veruju da sloboda jeste moguća, tada svakodnevni život jeste to što nas podučava. Vozimo se autobusom, na primer, posmatramo ljude oko sebe, pokušavamo da se otvorimo za univerzalnost patnje. Vidimo kako smo svi mi u tome zajedno i to nas može odvesti do razumevanja privida sopstva. Ne postoji zapravo "moja" patnja ili "tvoja" patnja, postoji samo patnja. Ili se to možda događa obrnutim smerom: naša predanost Utočištima otkriva jasnu perspektivu na to kako vezivanje uzrokuje patnju, a to u nama onda budi osećaj zajedničke tuge nad nesabranošću -- saosećanje.

S ljubavlju
monah Munindo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #777 poslato: Maj 02, 2015, 13:48:00 »
PUN MESEC, 2. maj 2015

Odgovornost

Dok živi muči se, kad umre muči se,
zločinac se muči i ovde i tamo.
"Zlo učinih", muči ga misao.
Još mu je gore kad u zlu se ponovo rodi.

Dhammapada, 17

Da bismo živeli odgovorno potrebno je da imamo poverenje u zakon uzroka i posledice; potreban je osećaj kako naši postupci telom, rečju i mislima imaju svoje posledice. Buda je ukazivao na jedno rafiniranije razumevanje ovog principa, a to je da te posledice nisu određene toliko našim postupcima, već namerom koja stoji iza njih. Naša posvećenost unutrašnjoj svesnosti generiše svetlost koja otkriva tu nameru. Ako te posvećenosti nema, nema ni svetlosti i tada ne vidimo jasno. Možda sebi postavimo direktno pitanje, ali nećemo biti u stanju da na njega direktno i odgovorimo. Velik deo konfuzije u životu jeste direktna i proporcionalna posledica uzroka koje sami stvaramo. Negovanje čistote namera jeste put kojim izbegavamo pad u haos.

S ljubavlju
monah Munindo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #778 poslato: Maj 17, 2015, 11:10:11 »
MLAD MESEC - 17. maj 2015.

Moć blagosti

Oni koji govore istinu
i daju blago ohrabrenje,
bez suparništva sa bilo kim,
te ja nazivam velikim bićima.

Dhammapada, 408

Kad držimo bebu u naručju, prirodno želimo da budemo blagi. Barem u izvesnoj meri, blagost je nešto što mi već poznajemo. Ali možda je potrebno da je još razvijamo. Na primer, mogu postojati situacije kada blagost izjednačavamo sa slabošću. U takvom slučaju, zamislite hirurga koji povezuje prekinute nerve ili mehaničara koji podešava sistem za kočenje. Tamo gde je potrebna preciznost, suptilnost jeste ključna. Slično tome, kada sebe kritikujemo u pogledu napretka u duhovnim stvarima, senzitivnost, blagost jeste izuzetno važna. Da, postoje situacije kada je potrebna odlučnost, ali vodimo računa da ne oponiremo drugima tek iz navike.

S ljubavlju
monah Munindo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #779 poslato: Maj 20, 2015, 09:26:33 »
918. Mudrost već imaš

Mudrost je nešto što mi već "jesmo". Biti mudar znači biti sabran. To ne znači prepuštati se emocijama i raspoloženjima, već ih biti svestan dok se pojavljuju i nestaju. Dopustiti im da budu baš takvi kakvi jesu, a ne pokušavati da ih analiziramo ili rastumačimo rečima: "Hm, šta bi ovaj fascinantni znak mogao da znači?"

Luang Por Sumedho