Mi smo vrlo prijateljski raspolozeni prema buddhizmu opcenito. Guru je imao i kip Buddhe u svojem vrtu na vrlo istaknutom mjestu (primjetio sam da je i Tagora jako cijenio, jos gomilu vise ili manje poznatih indijskih du'ovnih i ostalih javnih licnosti), u knjigama je uvijek vrlo pohvalno govorio o Buddhi. Tako da, ne znam kakve su Mu sve slali izvjestaje u 1970-80'tim, ali buddhizam je u pogledu Juge bio istaknut da obrate paznju i jave sto se desava
? Tko zna zasto?
Mozda je to bilo vrijeme kada je Branko nasao onu Veljacicevu knjigu u knjizari i tako je sve krenulo?
A inace, sto se tice Juge i Ananda Marge... ne znam smijem li ovdje da za tu temu uzimam vise mjesta ili da se micem na tantru... pokusat cu biti kratak, Marga Guru je tvrdio da je Tito bio njegov osobni prijatelj preko pisama. Ta pisma nisu nikada objelodanjena, iako bi bila prvoklasna senzacija, ali on je tvrdio da ga je Tito namjeravao posjetiti, ali zbog starosti i drzavnih obaveza nije nasao mogucnosti, ali mu je zato pisao i da je on na ta pisma odgovarao. Glavni tajnik AM u to doba mi je kasnije osobno potvrdio da su znala diplomatska kola iz jugoslavenskog konzulata u Calcutti dolaziti (obicno nocu), da su dobili upute da od ljudi iz kola prime ili predaju postu. Kada sam i sam kasnije bio u Indiji u nasoj ambasadi u Deliju su mi potvrdili da je konzulat u Calcutti zatvoren nedugo nakon Titove smrti (mozda slucajnost), ali Marga Guru je u svojim knjigama uvijek isticao da je Juga bila jedina zemlja na svijetu koja je pokusala uvesti odrzivo samo-upravljanje zaposlenika privredom za kakav se slican (doduse bez marksistickih elemenata) sustav i AM zalaze. Iako je bio izrazit anti-komunist, bio je vrlo blagonaklon prema Jugi i Titu, i stalno isticao da je Juga jedina komunisticka zemlja u kojoj ce AM slobodno djelovati jer Titova uprava nece raditi nikakve probleme sirenju AM u Jugi. Tako su poslani misionari (s dodatnim uputama na sto da obrate paznju). Tokom 80'tih su bila javna predavanja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Sarajevu, misionari su hodali u narandzastim uniformama, i nikada nikakvi problemi, dok su druge yoga i vjerske skupine tada pratili, neke cak i zastrasivali agenti tajne policije, redovna policija i sl. Tako da... dok ste spomenuti, ima nesto u tome.
Dobro, malo smo of-topic...