Budizam > Zajedničke teme

Reči koje vas inspirišu da idete Srednjim putem

(1/13) > >>

Sati:
Nije utihnuli mudrac onaj ko ćuti,
ako je pun zabluda i neizvežban,
već onaj ko i korisno i štetno,
tačno odmerava, kao da u ruci vagu drži.
Ko prozre oba sveta, unutrašnji i spoljašnji,
taj se utihnulim mudracem zove.

Dhammapada, stihovi 268-269

Buda je govorio o zadovoljenosti i koristi koja dolazi od življenja na tihim i lepim mestima. Manje podražaja za čula može nam pomoći na putu ka slobodi od neznanja. Međutim, on time nije hteo da nam kaže kako treba da budemo protiv sveta čula. Ađan Ča često je govorio: „Ako nisi u stanju da vežbaš u gradu, tada nećeš moći da vežbaš ni u šumi.“ Takođe bi dodao: „Ako nisu u stanju da vežbaš kad si bolestan, tada nisi u stanju da vežbaš ni kad si zdrav.“ Drugim rečima, sve je naša praksa; uključujući i taj osećaj da nismo u stanju da vežbamo sa „tim“. To je mudrost koja prepoznaje istinu.

Ađan Munindo

 :D

Acko:
Mozda necu biti inspirativan ali ja jos dobro pamtim kad je Fazlija na mejl listi napisao "meditirati moras savaki dan pa makar umro"!

Ne znam za ostale,na mene je ovo imalo uticaja. :)

Sati:

--- Citat: Acko ---Mozda necu biti inspirativan ali ja jos dobro pamtim kad je Fazlija na mejl listi napisao "meditirati moras savaki dan pa makar umro"!

Ne znam za ostale,na mene je ovo imalo uticaja. :)
--- Kraj citata ---

 :ok
Za ostale (sa tvoje tačke gledišta) ionako nije ni bitno.

Fazlija:

--- Citat: Acko ---Mozda necu biti inspirativan ali ja jos dobro pamtim kad je Fazlija na mejl listi napisao "meditirati moras savaki dan pa makar umro"! Ne znam za ostale,na mene je ovo imalo uticaja. :)
--- Kraj citata ---

Bas mi je drago da te nadahnulo na du'ovnu praksu!!! :apl

To je na tragu stvari koje su i meni nadahnjujuce. Prije svega to je duh koji slijedimo u Ananda Margi, a koji kaze da meditirati moras 2 x dnevno bez obzira na okolnosti, sjedeci, lezeci, zdrav, bolestan, u javnom prijevozu... A druga stvar je jedan stih iz... cini mi se da je... Shiva Samhite koji kaze da yogin treba nastaviti svoju meditaciju i po cijenu zivota (dakle, pa makar umro).

Veliki sam zastupnik toga da se: a) zasjedne, b) da se pri tome sto duze radi meditacija. Sto duze, to bolje. Naravno, prvi uvjet je redovitost. Makar kratko, ali redovito (2 x dnevno), a onda trajanje. Samo kod tih duzih sjedenja se proizvode stvarno vazni proboji... Barem ja na to tako gledam?!  :misli:

 :yoga

Caliburn:
Kao odgovor na temu:

"Svako preterivanje nije zdravo."

Caliburn

 :naocare:

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju