Budizam > Mahayana

Yogacara

(1/4) > >>

panda:
Yogacara je veoma uticajna skola mahajana budizma, koja je  svojim radom dotakle skoro sve ostale mahajana skole. Stavlja bitan aspekat na praksu i meditaciju, zatim koncept praznine i osam svesti, takodje i na objasnjenje da je sve u umu, pa ce cesto i naziva mind-only, samo um.

Osam svesti se odnosi na pet culnih svesti. Gde svako culo poseduje svoju svest, svest o telu se uzima kao peta svesta i predstavlja skup svih telesnih osecaja koje imamo, iako se naglasava culo dodira.
Sesta svest je nas obican um, koji sluzi za obradu podataka pet culnih svesti i uglavnom je vezan za nase svakodnevno razmisljanje, ona obuhvata i podsvest, tj. stanje spavanja.
Sedma svest nam daje identitet i uglavnom se vezuje za nas ego.
Osma svest ili alaya svest je izvor svih desavanja i u njoj se nalazi uzroci svih karmi koje cekaju da se ispolje i dobrih i losih.

oblica:
A zašto se naglašava čulo dodira?  :cvike

panda:
Koliko sam mogao da zakljucim iz dva razloga.

Ostale 4 svesti imaju jasno razijene organe vid-oci, sluh-usi, miris-nos, ukus-jezik, pa su verovatno tezili da telesnu svest svedu na jedno culo. Izabrali su dodir koji je dominantno culo sa nekoliko jasno izrazenih regija usne, sake, stopala, polni organi i dr.

Drugi  razlog je sto je dodir "najupornije" telesno culo, ostace aktivno i posto se smire ostale senzacije koje dolaze iz tela.

Fazlija:
Koliko je yogacara povezana s predajom Milarepine (Marpine, Naropine i Tilopine) skole yoge i kakve su medjusobne veze tih dvaju yogickih bastina?
 :bb

panda:
Nisam siguran, mislim da je glavni uticaj na tu liniju izvrsio Nagarjuna, medjutim yogacara ili ono sto je ostalo od nje je prisutna u tibetanskom budizmu, tesko je reci u kojoj meri jer se  stapala sa drugim skolama i tradicijama.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Idi na punu verziju