Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Zajedničke teme / Odg: Korisni linkovi
« Poslednja poruka Fazlija poslato Novembar 14, 2018, 22:28:24 »
 :ok  svaka cast sveti co'ece!  :bravo:
2
Zajedničke teme / Odg: Korisni linkovi
« Poslednja poruka Sati poslato Novembar 14, 2018, 08:01:57 »
Hajde kad smo kod linkova, evo još jedan,
za one koje zanima učenje palija, a na osnovu samih Budinih govora.

3
Theravada / Odg: Suan Mokkh - Vrt oslobođenja
« Poslednja poruka Sati poslato Novembar 14, 2018, 07:59:58 »
Ne, to je pisao Đorđe, koji živi u Tajlandu evo već godinu dana. Inače jedan od vernih članova Srednjeg puta :ok
4
Zajedničke teme / Odg: Korisni linkovi
« Poslednja poruka Bodhisattva Mahadeva poslato Novembar 13, 2018, 15:47:27 »


Odlican izvor vrhunskih orijentalnih naslova.
Stotine knjiga za besplatno skidanje ne teme budizma, vedante, tantre, yoge i taoizma - OVDJE
 :andjali
5
Theravada / Odg: Bhikkhu Ñanajivako (Čedomil Veljačić)
« Poslednja poruka Fazlija poslato Novembar 06, 2018, 22:20:15 »
Pa... ja mogu prihvatiti Veljacica i kao antisemita. Ne kazem da je on to doista bio, ali cak i u slucaju da jeste, meni bi to bilo prihvatljivo. Ne kazem da bi mi se to svidjalo ili da bih ga u tome podrzavao, ali mogao bih prihvatiti da je to bilo istina. Postoje razne vrste antisemitizma, kao i svakog drugog osjecaja. Od blagog podozrenja, do ubilacke mrznje. Osobno bih bio sklon vjerovati da cak i u slucaju da je kod Veljacica bilo natruha antisemitizma da to nije bilo nista vise od blage kritike... Mada sam skloniji vjerovanju da je sve jedna pogreska i krivo razumijevanje.


Stvar je jednostavno u tome da mi ne prihvatamo stvari onakvima kakve one jesu. Mi ne prihvatamo mogucnost da bi Veljacic mogao biti i antisemita. Opiremo se tome, reagiramo bijesom. Ali sta ako je on to i bio? Meni ne bi bio nista manje drag. Postoje mnogi ljudi koje cijenimo jako zbog njihovih dobrih strana, ali ne odobravamo njihove lose strane. Veljacic nije po tom pitanju izuzetak. Ja mislim da je on imao mnogo dobrih i ponesto losih strana. Ne kazem da bi antisemitizam bio jedna od njih, ali sta ako jeste... ostajem otvoren i za tu mogucnost.Osim toga, Sati to nije nigdje objavio kao ozbiljnu tvrdnju. Tek piskaranje jednog anonimca na forumu. Mislim da je to cuo od bhante Dhammike, a tako je i naveo...
6
Theravada / Odg: Bhikkhu Ñanajivako (Čedomil Veljačić)
« Poslednja poruka damir zg poslato Novembar 06, 2018, 21:01:58 »
Fazlija, ti si dobronamjeran čovjek. Ti i ja se zapravo slažemo. Od Satija si i ti zatražio da kaže što je rekao taj njegov ''živi svedok'', ali i prema tebi je kao i prema meni utonuo, kako kažeš, u ''plemenitu šutnju''. Ako nije ironija, prije bih rekao da je to neplemenita šutnja. Ne možeš pljunuti na čovjeka, zalijepiti mu uvredljivu etiketu i onda bez ikakvog daljeg objašnjenja utonuti u ''plemenitu šutnju''! Kažeš ''Sati je samo prenio što je čuo...''. Pa u tome i jeste problem! Prenositi ovako ružne, neprovjerene tvrdnje, bez obzira o kome se radilo, je nedopustivo i zapravo Sati iznosi svoj stav. Je li Sati mislilo na posljedice po osobu na koju se to odnosi? Je li pomislio da je to sve možda laž? Č.V. ima kćer, brata, nasljednike, prijatelje, poznanike, poštovatelje, međunarodno je poznat... A ovako olako, rekao bih ležerno, gotovo iz nekakve rekreacije, iz anonimnosti o jednom Veljačiću tako govoriti...To nikada nisam radio. A čitavo Veljačićevo djelo i život govore suprotno.   
[size=78%]Tvoj primjer s dalmatinskim kuharom nije odgovarajući, možda zanimljiv, ali nikako uvredljiv. Od Satija se ne traži nikakvo dokazivanje, izvori... kada je to čuo, gdje, od koga i sl. jer je to nebitno. Nego što je rečeno da je došao do toga zaključka. Zar je to tako teško reći? Jeste, ako ono što je rečeno ne potvrđuje da se radi o antisemitizmu. Uopće u to ne vjerujem i smatram da je sve to vrlo ružno i više govori o onima koji to iznose nego o Č.V.-u. U tvom primjeru je dovoljno što si konkretno naveo da mu je kuhao i pjevao. Nikoga ne zanima sadržaj pjesama, što je pjevao i sl. Ali da si naveo da je pjevao uvredljive pjesme o nekom narodu, onda bi bilo relevannto što je pjevao odnosno njihov sadržaj. Ova laž je zapravo u strahovitoj suprotnosti s cjelokupnim životom Č.V.-a i kad bi sve to bilo istinito poništilo bi sve ono što je napisao i u skladu s tim živio. Bio bi nevjerodostojan i licemjeran. A on to nije.[/size]
7
Zajedničke teme / Odg: Budistička umetnost
« Poslednja poruka Fazlija poslato Novembar 04, 2018, 21:55:08 »
Ja sam mislio da ces mi onu prvu kupiti kao nagradu cim ti vratim 50 EUR koje ti dugujem i... svi sretni i veseli  :to Ja tebi pare, ti meni knjigu.


Ali ni ova druga nije losa  :ok  Prihvacam ponudu! Ovako jos bolje prodjes!  :kez:
8
Zajedničke teme / Odg: Budistička umetnost
« Poslednja poruka Sati poslato Novembar 04, 2018, 12:21:52 »
nažalost, još nisam prosvetljen  :kez:

ali mogu ti ponuditi nešto drugo, ali srodno  :D
The Grandeur of Gandhra
9
Zajedničke teme / Odg: Budistička umetnost
« Poslednja poruka Fazlija poslato Novembar 03, 2018, 12:32:28 »Trazim prosvjetljene ljude dobra srca koji bi mi kupili - ovu knjigu  :kez:
10
Theravada / Odg: Bhikkhu Ñanajivako (Čedomil Veljačić)
« Poslednja poruka Fazlija poslato Novembar 03, 2018, 12:23:08 »
Ma nemoj se uzrujavati Damire, ako osjecas nepravdu onda je najbolje da je otrpis. Promatras koje posljedice izaziva u tvojem tijelu i umu. Nacinis iz nje svoju meditaciju.


Sati je samo prenio sto je cuo, i ostao je u plemenitoj sutnji. Ja sam svojedobno cuo pricu o dalmatinskom kuharu koji je kuhao i pjevao Veljacicu na Sri Lanki, i vjerovatno bio posljednji Jugoslaven koji je Veljacica zivog vidio na Pustinjackom otoku.


Kada bi me sada pitao da to dokazem, da navedem izvore... ne bih mogao. Pricala mi jedna moja prijateljica koja je srela tog Dalmatinca osobno negdje na Korculi ili tako negdje... Isto tako Sati cuo, prenio, nema dokaza... nikakvih... i svima nam ostaje Veljacic u lijepom sjecanju.


A Jevreji se nece na njega ljutiti, jer su ionako uvijek krivi za sve, a imaju i para pa lakse otrpe klevete i lazi :kez2:
Stranice: [1] 2 3 ... 10