Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Theravada / Odg: Bhikkhu Ñanajivako (Čedomil Veljačić)
« Poslednja poruka damir zg poslato Novembar 11, 2017, 19:42:15 »
Pročitaj još jednom šta je Dhammika napisao. Dižeš sebi pritisak bez veze.  :D
Evo, pažljivo sam pročitao i preveo. Vidljivo je da prijevod potvrđuje ono što sam u prethodnom dopisu tvrdio.
…Zanimljivo da spominjete Ven Nyanajivako, koji mi je bio prijatelj. Zapravo, u 1978. godini je živio kod mene nekoliko mjeseci. Uvijek je imao problem naći smještaj koji bi mu odgovarao. Znali smo voditi dugačke razgovore o zapadnoj filozofiji. Zapravo, mislim da imam jednu staru fotografiju njega i mene. Probat ću je naći i poslati ti je…
…Ovo je što se sjećam u vezi Nyanajivako. Živio je kod mene, jer mu je bilo teško pronaći odgovarajući smještaj. Ovo nije neuobičajeno za zapadnjačke redovnike na Sri Lanki. Iskreno, manastiri nisu uvijek izrazito duhovna mjesta; poneki zapadnjaci imaju poteškoće s privikavanje na običaje na Sri Lanki, nepoznavanje lokalnog jezika može dovesti do nesporazuma, itd. Što se tiče Nyanajivaka, znam da je inzistirao na čistoj kupaonici/ toaletu i ako nije bila samo za njega, nije mu bilo ugodno. Pitao me da li može odsjesti kod mene, u velikom bungalovu u Peradeniya-i i ja sam rekao da može. Prije toga sam ga bio sreo dok je bio odsjeo kod Ven Nyanaponika, u mjestu Neureliya (u planinama), kao i povodom nekoliko drugih prilika. Dok je živio kod mene sretali smo se uglavnom za vrijeme ručka i često bi nakon toga znali voditi duge razgovore, obično o istočnjačkoj i zapadnoj filozofiji. Uvijek sam ga doživljavao kao pristojnu, vrlo obrazovanu (pomalo teoretičarsku) osobu koja je s velikim veseljem dijelila svoje golemo znanje s drugima. Nikada nije bio dogmatičar i bio je zainteresiran čuti mišljenja različita od njegovih. Mislim da je jedina stvar kod njega zbog koje sam se osjećao neugodno bilo to što je bio lagano anti-semitski, a što povezujem s njegovim prijeratnim odrastanjem i obrazovanjem. Međutim, kao mnogi anti-semiti, iako nije volio "Židove" volio je pojedinačne Židove. Nyanaponika je bio Židov i znam da je Nyanajivako gajio prema njemu najveće poštovanje – kao prema učenjaku, meditatoru i redovniku. U to vrijeme bilo je jako malo stranih stvari dostupnih na Sri Lanki. No, jedan moj američki prijatelj na sveučilištu mi je znao dati Time časopise nakon što bi s njima završio i ja bi ih proslijedio na N, što je on stvarno cijenio. Mislim da se osjećao pomalo "odsječeno" na Sri Lanki. Nakon nekoliko mjeseci mi je rekao da je uspio naći drugi smještaj i otišao je. Mom slugi je dao vrlo velikodušni iznos novca kada je odlazio. Nakon nekoliko godina me posjetio da mi da jedan članak koji je napisao o Evoli, talijanskom budistu 1930-tih godina, mislim da je bio objavljen u Buddhist Studies Review-u. Više se nikad nismo sreli. U to vrijeme postojala su tri tipa zapadnjačkih redovnika na Sri Lanki – oni koji su došli prije WWII (drugi svjetski rat), oni koji su došli nakon (uglavnom egzistencijalisti, N. je bio predstavnik ove grupe) i "hippy generacija" grupa, čiji sam ja bio dio. Uglavnom smo se družili unutar vlastite grupe i iako smo svi poznavati N., zapravo se nije puno miješao s drugima. Pregledao sam svoje stare fotografije, ali ne mogu naći niti jednu sa N. Moje druge stare fotografije su u Australiji. Žao mi je….
2
Ostalo / Odg: Akademska predavanja o razvoju istocne filozofije
« Poslednja poruka Sati poslato Oktobar 16, 2017, 13:02:41 »
Hvala, Legendo!  :andjali
3
Ostalo / Akademska predavanja o razvoju istocne filozofije
« Poslednja poruka Fazlija poslato Oktobar 15, 2017, 23:55:50 »
Vrlo zanimljiva i jednostavna predavanja o razvoju indijske, kineske, tibetske i japanske duhovne misli. Kroz seriju od 36 polusatnih predavanja, predavac daje lako razumljiv pregled glavnih pravaca istocne misli...


OVDJE

4
Theravada / Odg: Meditacija
« Poslednja poruka Fazlija poslato Oktobar 04, 2017, 00:39:34 »
Preporucio bih takodjer i homeopatiju: http://udruzenjehomeopata.com/

U Srbiji ima vrlo dobro homeopatsko drustvo. Cesto im dolaze i predavaci iz inozemstva i primaju domace pacijente.

Jedino ne bih preporucio indijskog doktora Mahesh Gandhija, jer je poznat da pacijentima posvecuje 15-20 minuta razgovora, sto mislim da nije dovoljno za kvalitetnu homeopatsku dijagnostiku. Inace, ostali srpski i strani homeopati su za preporuciti. :ok
5
Theravada / Odg: Meditacija
« Poslednja poruka Sati poslato Oktobar 03, 2017, 08:07:45 »
Ono što Dhammika savetuje u knjizi "Uvod u budističku meditaciju"
jeste da je meditacija odlična za oslobađanje od stresa, pomaže da postanemo smirenije, srećnije osobe, ali da ukoliko imamo neki psihološki problem kao što je depresija, svakako da treba da sledimo uputstva stručnjaka i prepisanu terapiju. Pogrešno je osloniti se na samolečenje ili pomoć učitelja meditacije koji nije stručnjak za tegobe koje imamo. Zato bih preporučio da se držite terapije i saveta lekara. A kada ona prođe, pažljivo posmatrajte šta se dešava pri meditaciji, naročito misli koje hrane i podstiču stanje depresije. Pokušajte da ih posmatrate sa više neutralnosti, a sa manje angažovanosti, kako i savetuje vipassana.
 :andjali
6
Theravada / Odg: Meditacija
« Poslednja poruka Aleksandarr poslato Oktobar 02, 2017, 20:51:48 »
Pošto me muči povremeno aksioznost i nešto manje depresija. Usled povremenih jakih stresnih situacija. Sitan stres mi nije problem. Mislio sam da sam se tih problema rešio. Pošto svakodnevno meditiram. A ispade da nisam. Ma da mi meditacija dosta pomaže. Ne sumnjam da će ti problemi da se reše u budućnosti. Samo treba da se ide dublje u teoriju i praksu. Trenutno imam neku terapiju od psihijatra. Neki lek kao Lorazepam i Eloryqa (antidepresiv). Male doze treba da pijem. Koliki problem može da bude za meditaciju? Znam da bilo šta što zamućuje svest nije prihvatljivo za meditaciju. Iz tog razloga alkohol više ne konzumiram ni u malim količinama. A ovu terapiju treba da ispoštujem da bih mogao da idem na posao. Mora da se radi. :)
7
Theravada / Oxford Buddha Vihara Srbija
« Poslednja poruka Sati poslato Oktobar 02, 2017, 20:33:53 »
27. avgusta otvorili prvi theravada budistički manastir u Srbiji, tačnije u Čortanovcima.  :andjali
Ako biste da nas posetite, pročitajte ovo
8
Obaveštenja / Odg: Srednji put
« Poslednja poruka Sati poslato Avgust 24, 2017, 14:55:38 »
Otvaranje prvog budističkog manastira u Srbiji 27,. avgusta u Čortanovcima. :andjali

Otvaranje
9
Theravada / Odg: Budističke grupe na brdovitom Balkanu
« Poslednja poruka Fazlija poslato Avgust 15, 2017, 00:02:29 »
Slovenski buddhisticki manastir Samanadipa kod Trebnja trazi nezaredjene pomocnike. To je obicno nezaredjena osoba koja zeli zivjeti neko vrijeme u manastiru i pomagati monasima, prije svega u kupovini i nabavi za manastir (monasi ne smiju koristiti novac), kuhati za njih i pomagati im u ostalim poslovima. Za uzvrat nude stan i hranu i dovoljno slobodnog vremena za proucavanje buddhizma i meditaciju.

Vise o tome procitajte - OVDJE
10
Theravada / Odg: Bhikkhu Ñanajivako (Čedomil Veljačić)
« Poslednja poruka Fazlija poslato Avgust 14, 2017, 20:10:15 »
Moze lako biti da je Veljacic kritizirao abrahamske religije kao krivotvorinu starije, kako je on zvao, arhajske kulture koja se protezala od Indije do Bliskog istoka... pa je Dhammika to shvatio kao netrpeljivost ka Jevrejima i njihovoj religiji.

Veljacic je doista prezirao sve tri abrahamske religije podjednako, i u njima gledao primitivno krivotvorenje jedne dublje duhovnosti za koju je vjerovao da se njegovala na Bliskom istoku, Indiji i Kini u predbiblijsko doba. I sam je radio na istrazivanju ostataka jainske religije u predislamskoj Arabiji, pogotovo Jemenu. No to ne znaci da je na bilo koji nacin mrzio narode koji danas slijede te tri abrahamske religije, Jevreje, Arape, Irance, Evropljane itd.

Vjerovatno ga je Dhammika potpuno krivo shvatio... sto me ne bi zacudilo od jednog hippy-ja  :dsmeh
Stranice: [1] 2 3 ... 10