Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Ostalo / Odg: Akademska predavanja o razvoju istocne filozofije
« Poslednja poruka Sati poslato Oktobar 16, 2017, 13:02:41 »
Hvala, Legendo!  :andjali
2
Ostalo / Akademska predavanja o razvoju istocne filozofije
« Poslednja poruka Fazlija poslato Oktobar 15, 2017, 23:55:50 »
Vrlo zanimljiva i jednostavna predavanja o razvoju indijske, kineske, tibetske i japanske duhovne misli. Kroz seriju od 36 polusatnih predavanja, predavac daje lako razumljiv pregled glavnih pravaca istocne misli...


OVDJE

3
Theravada / Odg: Meditacija
« Poslednja poruka Fazlija poslato Oktobar 04, 2017, 00:39:34 »
Preporucio bih takodjer i homeopatiju: http://udruzenjehomeopata.com/

U Srbiji ima vrlo dobro homeopatsko drustvo. Cesto im dolaze i predavaci iz inozemstva i primaju domace pacijente.

Jedino ne bih preporucio indijskog doktora Mahesh Gandhija, jer je poznat da pacijentima posvecuje 15-20 minuta razgovora, sto mislim da nije dovoljno za kvalitetnu homeopatsku dijagnostiku. Inace, ostali srpski i strani homeopati su za preporuciti. :ok
4
Theravada / Odg: Meditacija
« Poslednja poruka Sati poslato Oktobar 03, 2017, 08:07:45 »
Ono što Dhammika savetuje u knjizi "Uvod u budističku meditaciju"
jeste da je meditacija odlična za oslobađanje od stresa, pomaže da postanemo smirenije, srećnije osobe, ali da ukoliko imamo neki psihološki problem kao što je depresija, svakako da treba da sledimo uputstva stručnjaka i prepisanu terapiju. Pogrešno je osloniti se na samolečenje ili pomoć učitelja meditacije koji nije stručnjak za tegobe koje imamo. Zato bih preporučio da se držite terapije i saveta lekara. A kada ona prođe, pažljivo posmatrajte šta se dešava pri meditaciji, naročito misli koje hrane i podstiču stanje depresije. Pokušajte da ih posmatrate sa više neutralnosti, a sa manje angažovanosti, kako i savetuje vipassana.
 :andjali
5
Theravada / Odg: Meditacija
« Poslednja poruka Aleksandarr poslato Oktobar 02, 2017, 20:51:48 »
Pošto me muči povremeno aksioznost i nešto manje depresija. Usled povremenih jakih stresnih situacija. Sitan stres mi nije problem. Mislio sam da sam se tih problema rešio. Pošto svakodnevno meditiram. A ispade da nisam. Ma da mi meditacija dosta pomaže. Ne sumnjam da će ti problemi da se reše u budućnosti. Samo treba da se ide dublje u teoriju i praksu. Trenutno imam neku terapiju od psihijatra. Neki lek kao Lorazepam i Eloryqa (antidepresiv). Male doze treba da pijem. Koliki problem može da bude za meditaciju? Znam da bilo šta što zamućuje svest nije prihvatljivo za meditaciju. Iz tog razloga alkohol više ne konzumiram ni u malim količinama. A ovu terapiju treba da ispoštujem da bih mogao da idem na posao. Mora da se radi. :)
6
Theravada / Oxford Buddha Vihara Srbija
« Poslednja poruka Sati poslato Oktobar 02, 2017, 20:33:53 »
27. avgusta otvorili prvi theravada budistički manastir u Srbiji, tačnije u Čortanovcima.  :andjali
Ako biste da nas posetite, pročitajte ovo
7
Obaveštenja / Odg: Srednji put
« Poslednja poruka Sati poslato Avgust 24, 2017, 14:55:38 »
Otvaranje prvog budističkog manastira u Srbiji 27,. avgusta u Čortanovcima. :andjali

Otvaranje
8
Theravada / Odg: Budističke grupe na brdovitom Balkanu
« Poslednja poruka Fazlija poslato Avgust 15, 2017, 00:02:29 »
Slovenski buddhisticki manastir Samanadipa kod Trebnja trazi nezaredjene pomocnike. To je obicno nezaredjena osoba koja zeli zivjeti neko vrijeme u manastiru i pomagati monasima, prije svega u kupovini i nabavi za manastir (monasi ne smiju koristiti novac), kuhati za njih i pomagati im u ostalim poslovima. Za uzvrat nude stan i hranu i dovoljno slobodnog vremena za proucavanje buddhizma i meditaciju.

Vise o tome procitajte - OVDJE
9
Theravada / Odg: Bhikkhu Ñanajivako (Čedomil Veljačić)
« Poslednja poruka Fazlija poslato Avgust 14, 2017, 20:10:15 »
Moze lako biti da je Veljacic kritizirao abrahamske religije kao krivotvorinu starije, kako je on zvao, arhajske kulture koja se protezala od Indije do Bliskog istoka... pa je Dhammika to shvatio kao netrpeljivost ka Jevrejima i njihovoj religiji.

Veljacic je doista prezirao sve tri abrahamske religije podjednako, i u njima gledao primitivno krivotvorenje jedne dublje duhovnosti za koju je vjerovao da se njegovala na Bliskom istoku, Indiji i Kini u predbiblijsko doba. I sam je radio na istrazivanju ostataka jainske religije u predislamskoj Arabiji, pogotovo Jemenu. No to ne znaci da je na bilo koji nacin mrzio narode koji danas slijede te tri abrahamske religije, Jevreje, Arape, Irance, Evropljane itd.

Vjerovatno ga je Dhammika potpuno krivo shvatio... sto me ne bi zacudilo od jednog hippy-ja  :dsmeh
10
Theravada / Odg: Bhikkhu Ñanajivako (Čedomil Veljačić)
« Poslednja poruka Sati poslato Avgust 07, 2017, 08:35:50 »
Pročitaj još jednom šta je Dhammika napisao. Dižeš sebi pritisak bez veze.  :D
Stranice: [1] 2 3 ... 10