Autor Tema: Nyingma predaja na nasem tlu...  (Pročitano 6162 puta)

Fazlija

 • Član
 • *****
 • Poruke: 805
 • Karma: +309/-0
 • Pol: Muškarac
Nyingma predaja na nasem tlu...
« poslato: Novembar 15, 2010, 16:54:02 »
Od sada i medjunarodne stranice Shechen skole (nyingma tradicija) mogu se citati na nasem jeziku:
http://shechen.org/main.php?change=Croatian

Nyingma majstor dolazi u Zagreb ovog ljeta:
http://shechen.org/pdf/zagreb-khyentse.pdf
 
Domace stranice Shechen skole tibetskog buddhizma:
http://www.shechen.hr/
 
 :andjali

Bango

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 3
 • Karma: +9/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Nyingma predaja na nasem tlu...
« Odgovor #1 poslato: Januar 30, 2011, 01:40:33 »
Ispravak linkova :
http://www.shechen.org/index.php
http://karuna-shechen.org/
(u gornjem meniu izabrati jezik Hrvatski)
Događaj koji je najavljen, bio je ovog ljeta u Zagrebu.( Informacije o tom događaju  mogle su se naći na webu i po forumima)
Radilo se o dolasku Yangsi Rinpoche-a nove inkarnacije Dilgo Kjence Rinpochea.U njegovoj pratnji bili su i Rabjam Rinpoche glavni patrijarh Shechen loze inače unuk Dilgo Kjence Rinpochea i tutor mladog Yangsi Rinpoche-a. U posjeti je bio i Jigme Khyentse Rinpoche jedan od najbližih učenika Dilgo Kjence Rinpoche-a kao i Matthieu Ricard poznat kao auotor knjige “Sreća”. Nekih mjesec dana prije posjetio nas je i Dzigar Kongtrul Rinpoche.
 
Mogu reći da smo bili izuzetno počašćeni njihovom odlukom da za prvo promoviranje Yangsi Rinpoche-a izvan Butana izaberu baš Hrvatsku i posjete našu Sangu.
http://www.shechen.hr/
 
Možda izvana ne djeluje da je Sanga nešto pretjerano aktivna (mislim na web koji se ne mijenja duže vremena), ali možemo se pohvaliti velikim brojem prevedenih korjenskih trkstova, komentara, objašnjenja… (preko 2000 stranica teksta). Uz to nam jedan do dvaput godišnje dođe jedan  od učitelja da ispredaje neku oblast budističkog učenja. Tako su i za ovu godinu najavljene posjete, ali o tome više kada se utvrde točni datumi.
Cijelu sangu vodi Rabjam Rinpoche pa tako radimo po identičanom programu kao bilo koji Senchen samostan u Nepalu, Indiji ili Tibetu.
 

Fazlija

 • Član
 • *****
 • Poruke: 805
 • Karma: +309/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Nyingma predaja na nasem tlu...
« Odgovor #2 poslato: Januar 30, 2011, 13:21:42 »
Bango, mozda da objavis popis prevednih knjiga s cijenama, nacinom narudzbe i sl.  :bravo:

Bango

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 3
 • Karma: +9/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Nyingma predaja na nasem tlu...
« Odgovor #3 poslato: Februar 05, 2011, 02:07:59 »

Kad sam spomenuo prijevode prije svega sam mislio kao podrška praktikantima, nije nam bila namjera knjige puštati u slobodnu prodaju. Ali kako je ovo budistički sajt odlučio sam neke naslove ponutiti, možda se zalomi neko istinski zainteresiranim za Vađrajansku praksu.

Kako to biva sa tantrom ne mogu se svi tekstovi dati na čitanje jer postoji formalna zabrana čitanja za neupućene, odnosno jedan dio tekstova su sadane i upustva sa komentarima  na određenu praksu, koju smiju čitati samo oni koji su bili prisutni na opumoćenu. Uz ove tekstove postoje interne publikacije tipa dnevne prakse Sechen samostana, koje se jednako tako ne mogu dobiti. Nekoliko kniga su objavljene na engleskom i mogu se javno nabaviti iako teorecki ne bi ih trebali čitati oni bez opunomoćenja, ali ako su već objavljeni ne vidimo nekog pretjeranog razloga da branimo njihovo čitanje.

Sve od prevoda rađeno je u malim tiražima, onoliko koliko je potrebno našoj sangi. Svi koji su bili okupljeni oko Sechen društva mogli su ih nabaviti. Nekih naslova više nema, a nekih se nađe još poneki primjerak. To i nije neki veliki problem jer planiramo reizdanja svih naslova (možda i još nešto novo). Nadam se da bi sva reizdanja trebala biti gotova za nekih dva mjeseca. Što se tiče cijena one su takve da pokriju osnovne troškove. Kreću se oko 10 do 25 eura, zavisno od broja stranica i kvaliteta izrade.

Zainteresirani za knjige mogu se javiti meni privatnom porukom ili na mail - info@shechen.hr
Ako knjiga ne postoji na lageru mogu se rezervirati od slijedećeg izdanja.

Publikacije Sechen:

Sanitdeva : Bodhisatvacaryavatara – «Vodič kroz Bodisatvin način života» Tekst je preveden sa engleskog iz izdanja tibetanske biblioteke u Dharamsali. Ova verzija prijevoda dolazi od tibetaskog orginala sa komentarima učitelja Thogme Zanpoa u vidu dijaletičke rasprave. Obično za ovo dijelo kaže se da je budistička Biblija.(Nema na lageru, može se rezervirati)(A4 cca 90st)

Patrul Rinpoche : Kunsang Lamai Zhalung – «Riječi mog savršenog Učitelja» Kako je Senchen tradicija nosilac Patrul Rinpoche-ve linije prenosa ovo je bila jedna od prvih knjiga koja je prevedena. Daje jednostavan i detaljan uvid u « ngondro » – preliminarne prakse (sustav promišnjanja i meditacija od kojh se počinje u svim tibetanskim tradicijama).  Pravo tantričko štivo pa tako je potrebno za prakticiranje dozvola Učitelja, sadana i još popratnih objašnjenja. ( Nema na lageru, može se rezervirati) (A4 320st)

Patrul Rinpoche : « Riznica srca Prosvjetljenih bića » Još jedno djelo Partul Ripoche-a u kojem u svom beskompromisnom stilu objašnjava cjelokupni budistički put. Posebna vrijednost ove knjige su komentari Dilgo Khyentse Rinpoche-a na Patrulov korjenski tekst.
(ima na lageru)  (A5 214 st)

Dilgo Khyentse Rinpoche: « Prosvijetljena hrabrost » - Objašnjenje Atišinog Sedmodjelnog treninga uma. Knjiga je sastavljena od serije Dilgo Khyentse Rinpoche-ovih predavanja tokom njegovog posljednjeg posjeta Francuskoj u ljeto 1990. Sadrži upute od tonglena do pratičnog savjeta kako promjeniti životne teškoće u sredstva napretka. Knjigu zaključuje tekst – «Temeljna načela treninga uma «  od Jamyang Khyentse Wangpo-a (A5 125 st) ( ima još nešto sitno)

Dilgo Khyentse Rinpoche: - « Odličan put u prosvjetnjenje » Usmena učenja na korjenski tekst Jamyang Khyentse Wangpo-a . Još jedna verzija ngondra, Potrebno opunomoćenje za prakticiranje od strane Učitelja. (A5 86 st)(možda još po koja)

Dilgo Khyentse Rinpoche: « Dragulj ispunjenja želja » Praksa Guru Yoge u skladu sa Longchen Nyingting tradicijom. Detaljno objašnjenje Guru Yoge koja se radi na kraju ngondra ili kao zasebna praksa po zavšenju ngondra. Ovo sigurno nije naslov od kojeg bi trebalo početi proučavati Budizam. Potrebno opunomoćenje Učitelja.(A5 99 st)

Sechen Rabjam Rinpoche: « Učenje o praksi Ngondra « Uvodna objašnjenja preliminarnih praksi i busističkog puta uopće.Sastavljeno na osnovu predavanja Rabjama Rinpochea povodom prvog posjeta Zagrebu 2002 god. (uvjek su vrijedna uvodna objašnjenja, jer do njih je nekako teže doći nego li do kompleksnih tantri) (možda poneka) (A5 130 st)

Sechen Rabjam Rinpoche: «Srce prosvjetljenja» Komentar Sechen Rabjam Rinpoche-a na dva korjenska teksta, Patrul Rinpochea - «Riznica srca prosvjetljenjih bića » , i  Shechen Gyaltsapa-e «Veliki lijek koji pokorava prijanjanje za predodžbu o stvarnosti ». (A5 208 st)

---------------

Mihajlo Pažanin «Skrivene poruke tibetanskog budizma» Za kraj jedna knjiga koja je po mnogo čemu iznimka. Knjiga je nastala iz potrebe da se mogu pratiti budistička učenja. Naime, kada se kao početnik proučava tibetanski budizam veoma brzo se pokažu problemi, ne poznavanje pojmova, veliki broj tema, poprilična složenost... Stoga je stalno je postojala potreba za nečim što bi bilo nešto kao terminološki riječnik, ili nekakva knjiga koja bi u osnovnim crtama objašnjavala budističke teme, i koja bi se mogla koristiti kao priručnik kad se zapne sa studiranim tekstom.
Poslije dugog nagovaranja Mihajla, našeg glavnog prevodioca i predavača, uspijeli smo ga ubjediti da napiše ovakvu knjigu. Iako ovo štivo nema težinu korjenskog teksta ili tumačenja učitelja, pokazalo se da svako ko je čitao ovu knjigu nije imao nikakvih problema u praćenju predavanja ili opunomoćenja. Gdje je god bilo moguće citirani su  učitelji.(A5 211st)
Knjigu nismo mi objavili nego je dana vanjskom izdavaču da bi bila dostupna što većem broju ljudi. Mislim da je još ima na lageru. (jedna od varijanti za narudžbu
http://www.vbz.hr/Skrivene-poruke-tibetanskog-budizma_b15409.aspx )


Nadam se da će ova literatura biti nekom od koristi.

OM MANI PEME HUNG

zelenisok

 • Novi član
 • *
 • Poruke: 29
 • Karma: +4/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Nyingma predaja na nasem tlu...
« Odgovor #4 poslato: Septembar 22, 2013, 00:52:52 »
Ne radi se o nasim prostorima, ali evo, ja sam preveo prvi deo teksta Patrul Rinpoce-a, i postavio link ka engleskom prevodu celog teksta koji prica o tome kako treba drugim bicima, evo teme ovde: http://forum.yu-budizam.com/budizam-na-wikipediji/devet-razmatranja/

Bodhisattva Mahadeva

 • Punopravni član
 • ***
 • Poruke: 109
 • Karma: +33/-0
 • Pol: Muškarac
Odg: Nyingma predaja na nasem tlu...
« Odgovor #5 poslato: Februar 21, 2019, 15:38:53 »

Clanak o Mihajlu Pazaninu, voditelju Shechena - OVDJE