Pa... narodna religija je samo preimenovala staru, a i to ne potpuno - i dalje imamo Vidovdan i slične nazive. Badnjak ne služi samo da se pali, već i da se drži u svakoj kući oko Božića. Sam Božić je možda nastavak slavljenja prolaska kratkodnevnice (u celom hrišćanstvu, ne samo kod Slovena), a Uskrs dolazak proleća. Primera je mnogo, ovo je samo par primera koji mi prvi padaju na pamet. Uglavnom, ne vidim da je mnogo šta izgubljeno, pogotovo s obzirom da ni tada 90% ljudi nije znalo ništa o teoriji "uravnotežene muško-ženske energije", kao što ni sada 90% ne zna skoro ništa o teologiji - ljudi su tada slavili, pevali i igrali, to i sada rade.
Što se tiče "viših slojeva društva", hrišćanstvo je delovalo politički, kao deo vezivanja za Vizantiju, i kao krupan deo spoljno-političkih odnosa u Evropi. Koliko je tu religioznosti, to je već posebno pitanje.
Ne znam, nekako ne vidim neki tragičan gubitak u gubljenju stare religije, osim folklora naravno, iako me sam folklor zanima dovoljno da slušam mp3-eve koje je Fazlija kačio.