Nisam bio pri internetu oko nedelju dana, video sam malopre prepisku na mailing listi i slazem se u potpunosti sa idejom da se tema ovde preseli, da se ne guši mailing lista (inače, ovde Soulloot sa mailing liste). Pre svega, da pohvalim Fazliju koji je otvorio temu i već postavio neke materijale. Nadam se da će toga biti još, a ja bih krenuo već sada..
Pre svega, hteo bih samo da apelujem na to da postavljamo što više materijala, i da diskusije budu što korektnije, bez nekulture (i jalovih nekonstruktivnih prepucavanja) kojom političke teme obiluju. Nadam se da je ovaj moj apel nepotreban na ovom forumu, ali tema je zapaljiva na svim drugim forumima, pa možda i ovde nije na odmet da se napomene da se sa posebnom pažnjom pristupi ovoj temi.
Naime, sledeći video koji ću postaviti se bavi idejom da je cela ideja antropogenog (dakle, čovekom uzrokovanog) globalnog zagrevanja zapravo samo politička propaganda zarad uvođenja dodatnog oporezivanja bogatih zemalja i sprečavanja razvoja afričkih zemalja. Naime, kada god je imperijalizam krenuo da se obračunava sa nejakima, morao je svom stanovništvu da navede neki plemenit razlog zašto to radi. Mi danas znamo da je krstaški pohod bio pljačkaški pohod, a ne "sveti rat", ali u 11-om i 12-om veku krstaši su govorili kako idu da oslobađaju Hristov grob. U 17-om i 18-om veku su Englezi govorili kako idu u kolonizaciju ostatka sveta da bi im doneli civilizaciju (posetiocima ovog foruma bode oči ironija da je Engleska donosila civilizaciju u Indiju!), iako mi danas znamo da je ekonomsko izrabljivanje bila svrha.
Iako je dovoljno očigledno šta se krije iza "donošenja demokratije Iraku", možda nije svako upućen u to šta se krije iza propagande o antropogenom globalnom zagrevanju. Naime, to je izgovor (u koji je velik deo Zapada itekako poverovao) da se Africi spreči razvoj u isto vreme dok mi na malim ekranima gledamo kako zapadne humanitarne organizacije dele pomoć izgladneloj deci u Africi i osećano se darežljivo i divno jer im pomažemo (ni ne sanjajući da ih izrabljujemo - OK, ex-YU nekada ni 1% koliko EU/SAD sve vreme). Sami Afrikanci bi prosto bili prezadovoljni ukoliko bi im prosto EU/SAD dale fer tržište pamuka i sličnih proizvoda (a za koje EU/SAD daju državnu pomoć svojim proizvođačima i dovode Afriku u ne-fer položaj). U isto vreme bi bankarski kartel najvećih svetskih banaka preuzeo na sebe sprovođenje ekološkog poreza, koji bi pomoću WTO možda uspeli uvaliti i BRIK zemljama (da im uspore razvoj). Mnogo je interesnih grupa koje bi profitirale, a nikakva korist za običan narod (plus tragedija, tj nastavak tragedije, za Afriku).
Dakle, film je na adresi:
http://video.google.com/videoplay?docid=-5576670191369613647#Doduše, nakon skandala Climategate i nakon propale konferencije u Kopenhagenu, cela stvar i nije više toliko iznenađujuća, ali neka ovog materijala na uvid.
Inače Vaclav Klaus, češki predsednik, je napisao knjigu na tu temu. Evo dve vesti o tome:
1) BBC:
Nova knjiga Vaclava Klausa
Da li ljudsku vrstu izazovi nošenja sa klimatskim promenama možda guraju i u novo doba totalitarizma? Da li oni stvaraju klimu straha, i da li ih prati atmosfera kontrole iz nekakvih centara moći? Odgovor na sva ova pitanja, ukoliko na globalne ekološke probleme gledate iz prespektive predsednika Češke Republike Vaclava Klausa, nedvosmisleno je potvrdan.
Klaus je, naime, upravo objavio knjigu pod naslovom "Plava planeta, zeleni okovi", sa podnaslovom "Šta je ugroženo, klima ili slobode?".
ceo tekst na:
http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2008/05/080530_klaus_book.shtml2) Agecija Beta:
Vaclav Klaus nastavlja svoj krstaški rat protiv ekologa
Češki predsednik Vaclav Klaus, u svojoj novoj knjizi "Plava planeta u opasnosti", nastavlja svoj krstaški rat protiv ekologa, koje zove ekologisti, i panike koju seju, kako kaže, tvrdeći da se planeta zagreva.
ceo tekst na:
http://www.e-novine.com/svet/svet-vesti/29162-Vaclav-Klaus-nastavlja-svoj-krstaki-rat-protiv-ekologa.html