Autor Tema: Da se prebrojimo :)  (Pročitano 369686 puta)

Fazlija

• Član
  • Pol: Muškarac
Odg: Da se prebrojimo :)
« Odgovor #75 poslato: Septembar 19, 2010, 12:42:49 »
To znaci da u svakom zivotu odmeditiras samo po 100 dana, i na koncu - game over, ode u Nirvanu. To je lako, zasto onda ljudi meditiraju duze od 100 dana? 100 po 100, i u jednom od zivota - buc, Utrnuce!  :andjeo:

Kada smo vec kod toga, ima jedna zanimljiva prica s mojim Guruom. Bio je jedan Ananda Marga monah i ucitelj meditacije u Americi (negdje tamo u 1970'tim) koji je upoznao nekog mladica, inicirao ga i ovaj je poceo vrlo redovito meditirati. Odrzavao je vezu s monahom, i nakon nekog vremena se cak i preselio u yoga ashram i nastavio raditi kao dobrovoljac na duhovnim i drustvenim programima lokalne Ananda Marge. Nakon 3 mjeseca ovaj je ucitelj (acarya) trebao putovati u Indiju na susret s Marga Guruom, pa je pozvao i ovog mladica da podje s njim. Zelio ga je predstaviti Guruu kao svojeg novog i vrlo vrijednog ucenika. Ucitelj je kupio avionske karte za obojicu, a mladic je rekao da se zeli prije puta jos samo vidjeti s roditeljima. Dogovorili su se da se nadju na aerodromu na dan leta. No, mladic se nikada nije pojavio. Ucitelj je odgodio putovanje, danima ga je bezuspjesno trazio. Ispostavilo se da su sve adrese koje je dao ucitelju bile izmisljene. Cak se raspitivao i na policiji da li mu se mozda nesto desilo, ali nikoga s tim imenom nisu niti trazili u policiji, niti je zaprimljen u bolnice, niti u mrtvacnice... Momku se jednostavno izgubio svaki trag.

S nekoliko tjedana odgode ucitelj je ipak odletio u Indiju nakon sto se uvjerio da mladicu nema traga. Stalno je razmisljao o mladicu i bio je dosta tuzan i zabrinut povodom svega. Podnosio je Guruu izvjestaj o radu lokalnog ogranka, a Guru ga je stalno zapitkivao: ima li jos nesto sto mi zelis reci? Nakon cega bi ovaj opet podnio neki sitnicu o radu, a Guru bi ga opet zapitao: ima li jos nesto sto mi zelis reci? Na koncu je monah shvatio da Guru mozda zeli da mu kaze za tog momka, i ispricao mu je cijelu pricu.

Anandamurti se samo nasmijao. Rekao je da je taj momak zivio u drevno doba kada je na Zemlji bio Shiva (utemeljitelj tantricke duhovnosti) te da je bio iniciran od nekog Shivinog sljedbenika. U tom je zivotu samo jednom sjeo meditirati, samo je 3 puta ponovio svoju mantru i nikada se vise nije bavio duhovnoscu. Onda je opet taj momak zivio u doba kada je na Zemlji boravio Krshna (drugi veliki tantricki guru), i opet je bio iniciran od nekog Krshninog sljedbenika. U tom je zivotu 3 dana redovito radio svoju meditaciju, i nakon toga nikada vise u tom zivotu.

Na koncu je Anandamurti zakljucio: Vidis, on je u ovom zivotu cak 3 mjeseca redovito meditirao... Ja sam jako zadovoljan njegovim duhovnim napretkom!!!

Naravno, svi okupljeni su se nasmijali, a Guru je objasnio da je s momkom sve u redu te da mu je samo bilo dosta meditacije i da je jednostavno utekao. A monahu je laknulo jer je shvatio da se s momkom nista lose nije desilo.

Tako da ima raznih prica o tome koliko dana treba meditirati  :bravo:

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #76 poslato: Septembar 19, 2010, 19:57:50 »
 :bb

Idu ti dani. već 21.   :ok

Aparigraha

• Iskusni član
« Odgovor #77 poslato: Septembar 19, 2010, 22:57:28 »
Vecerasnja meditacija bila je divna. Talasi prijatnog uzbudjenja strujali su mojim telom. Zahvalnost, radost i ljubav ispunili su mi um koji je postao zacudjujuce britak, jasan, ostar poput vrha noza. Ljubav, ljudi, samo ljubav, zahvalnost, tolerantnost, razumevanje i postovanje svih oblika zivota mogu spasiti svet.

Ne, gospodine! Nisam prosvetljen. Ali sam prilično eliminisan! (Ananda Mangala Mahanayakathera)
ekaggata jit

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #78 poslato: Septembar 20, 2010, 09:28:59 »

22.

:andjali

kondanja

• Član
« Odgovor #79 poslato: Septembar 20, 2010, 18:22:52 »
 :bb + :andjali
Plemeniti hvali ubijanje bijesa - sa njegovim slatkim vrhom i otrovnim korijenom - jer ubivši ga u sebi kajanja nemamo. (Sn 1.71)

oblica

• .
  • Član
« Odgovor #80 poslato: Septembar 20, 2010, 20:11:10 »

Aparigraha

• Iskusni član
« Odgovor #81 poslato: Septembar 21, 2010, 12:08:07 »
Za jucerasnji dan  :bb :stid
Ne, gospodine! Nisam prosvetljen. Ali sam prilično eliminisan! (Ananda Mangala Mahanayakathera)
ekaggata jit

kondanja

• Član
« Odgovor #82 poslato: Septembar 21, 2010, 17:27:52 »
 :bb :bb + :andjali
Plemeniti hvali ubijanje bijesa - sa njegovim slatkim vrhom i otrovnim korijenom - jer ubivši ga u sebi kajanja nemamo. (Sn 1.71)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #83 poslato: Septembar 21, 2010, 19:50:21 »

23.

:andjeo:

Aparigraha

• Iskusni član
« Odgovor #84 poslato: Septembar 21, 2010, 23:26:10 »
ekaggata jit

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #85 poslato: Septembar 22, 2010, 11:40:02 »
 :b

24.

:sesir

kondanja

• Član
« Odgovor #86 poslato: Septembar 22, 2010, 14:03:02 »
 :bb + :andjali

oblica

• .
  • Član
« Odgovor #87 poslato: Septembar 22, 2010, 17:57:58 »

Aparigraha

• Iskusni član
« Odgovor #88 poslato: Septembar 22, 2010, 19:22:38 »
ekaggata jit

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #89 poslato: Septembar 23, 2010, 09:00:20 »
 :b

25.

:zviz: