Inace, sto se tice krscana... imaju odlican i vrlo kritican portal Kriz zivota:
http://www.kriz-zivota.com/ Vrlo kvalitetne clanke i priloge. I onda sam primjetio da i forum imaju... Odoh tamo, ulogiram se otvorim odmah dvije teme (Ananda Marga i buddhizam, sto bih drugo) kad... Nakon nekoliko dana, moderatori mi temu Ananda Marga preimenovali u Sekta Ananda Marga
Onda dok sam se zalio i izganjao pravdu, ipak mi na kraju vratili temu kako sam je sam nazvao. Ima jedan od moderatora koji je sasvim OK, on se malo zalozio. Kad, taman to proslo, poceo pisati, javilo se nesto ljudi da raspravljaju kad ono... jednog lijepog dana mi samo izbrisali profil (imaju mogucnost da ti daju trajnu zabranu pisanja) i temu Ananda Marga. Gledam ja, ne mogu se vise ulogirati, a tema nestala ko' da je nikada nije niti bilo. Bez ikakve rijeci opomene, samo najednom cenzura. Buddhizam ostavili, mozete da sudjelujete ako hocete
umjesto mene, jer sam ja dobio dozivotnu anatemu a da ne znam niti zasto? Inkvizicija bi mi barem procitala optuznicu, ovi niti to - mora da su iz Opus Dei-a.
Javim se ja ovom normalnijem moderatoru, kaze on, nista ne moze da ucini, ima kao jedan glavni super-moderator pa da se njemu javim. Javim se njemu, kad ono... muk, ne odgovara super-moderator... Tako da, eto, tako je proslo moje iskustvo na krscanskom forumu. I to na jednom od najliberalnijih portala.
To me je podsjetilo na dogadjaj kada je Marga Guru Anandamurti isao na svoju evropsku turneju pocetkom 1980'ih. Posjet Italiji je vec bio unaprijed dogovoren, ishodjene vize i sl. Kada se pojavio na granici docekala ga gomila talijanskih ucenika i onih iz drugih zemalja. Pustili cijelu pratnju preko granice i oni vec usli formalno u Italji, kad... trci carinik za njima i vice: nazad, nazad, treba jos nesto da obavimo. Vrate se oni svi nazad, kad on uze pasose i svima izudara preko viza pecat IZGON - NEPOZELJNA OSOBA.
Istjerali ih. I da skratim pricu, ovi nasi se danima raspitivali tko bi to mogao zakuhati: Neki su nagadjali komunisti, neki kapitalisti... Raspitivali se u policiji od kuda je to dosla zabrana ulaska, svugdje gdje su pitali zid sutnje. Nitko nista ne zna. Anandamurti je cijelo vrijeme mudro sutio i nakon par dana je samo rekao: Mozda je zabrana dosla od jedne vjerske organizacije? Nista vise nije rekao.
Kada je ukazao na taj smjer ovi nasi su se poceli raspitivati preko poznatih ljudi unutar Katolicke crkve. Konacno su dosli do nekih utjecajnih ljudi u Crkvi koji su se obecali raspitati. Nakon nekoliko dana je od jednog vrlo visokog svecenika (biskupa ili tako nekoga) dosla samo vijest da se prestanu raspitivati, da im ne mogu nista vise o tome reci, jer da je inicijativa za zabranu ulaska u Italiju dosla s najvise mjesta... Drugim rijecima od samog vrha Katolicke crkve.
Kada su tu vijest prenijeli Anandamurtiju (koji je tada vec bio u drugim zemljama u sklopu turneje), on je samo kratko prokomentirao: Da, boje nas se...
Tako da sam i sam osjetio katolicku cenzuru na jednom od njihovih liberalnijih foruma...