Svaka mu čast za aktivizam, samo bih hteo da skrenem pažnju na nekoliko stvari koje se spominju unaokolo, a mislim da su bitne:
1) postoji opasnost da neko ne zloupotrebi tu reputaciju koju on sada ima - podvala lažnih informacija i slično. Oni se ipak trude da to spreče, kao što se vidi u donjem intervjuu.
2) neki kritičari govore da se wikileaks bavi samo tračevima među diplomatama - što nije tačno - tračevi su prosto najzanimljiviji u mas-medijima (najbolje se prodaju) ali ima tu i bitnih informacija o odnosu Kine i S.Koreje, o stavu arapskih zemalja prema Iranu i slično. Ko zna šta nas još čeka - najavljuju se infomacije o bankama i slično.
3) koliko god ove informacije ne bi čudile nekoga ko manje gleda TV, a dobija informacije iz "alternativnih" izvora (pojedine radio stanice, podkasti i sajtovi, ili čita recimo Čomskog i sl) ipak su bomba za nekoga kome je na TV-u hiljadu puta ponovljeno da SAD šire demokratiju po Iraku i tome slične gluposti. Mene je iznenadilo koliki broj ljudi to veruje, ali to je logično - mediji bombarduju informacijama, a mi prosto ne stignemo da filtriramo sve to.
Njegov intervju, ima i prevod na srpski
http://www.ted.com/talks/julian_assange_why_the_world_needs_wikileaks.html@Sati
A u stvari niko ne opovrgava autentičnost i istinitost depeši, niti pokreće odgovornost za recimo krađu informacija o stranim diplomatama (DNK, brojevi računa itd.) koju je naredila Hilari.
Ovo me podsetilo na George Carlina koji je jednom rekao nešto poput - they don't investigate themselvs in this country... the power does what it wants to.