Mislim da se previse brines. Bas sam jucer gledao? Ponukao me je onaj momak sa forum.hr-a koji se brine da mu ne padne secer u krvi ako ode u posjetu buddhistickom samostanu?! Nisam mogao da vjerujem koje sve izgovore ljudi ne nalaze? Onda sam bas isao gledati yu-budizam.com i pokusao se unesti u ulogu sto bih mislio da nista ne znam, da sam zbunjen, preplasen i nesiguran, i da trazim prve informacije o buddhizmu u zivotu... Jedino sto bih mijenjao jeste da se rubrika Uvod stavi na prvo mjesto (prije novosti na sajtu... mozda da se tu radije koristi pojam stranica, a ne sajt? ali to nema veze sa pocetnicima). No jednom kada udjes u uvod, onda je sve jasno. Sve ide po redu, nista ne fali?!
Mozda jedino kada bi covjek bas bio vrlo izbirljiv, onda onaj cijeli desni stupac o theravadi, saborima i raskolima zajednice da se makne u zasebnu rubriku o skoli theravade. To nekog pocetnika moze zbuniti, kakva sada theravada, sto je to? Ili mozda nekoga preplasi previse informacija samo u uvodu. Ali i to bas kada mislim sto sve najgore moze da se dogodi nekome na stranicama o buddhizmu? Ima svakakvih ljudi. Nikada ne znas koga sto moze zbuniti?
Ne mozes svima ugoditi. Tko trazi taj ce se malo zanimati i citati. Ne moze biti mnogo bolje. Imas sve po redu, imas sve na svojem jeziku. Imas osnovne stvari izlozene u posebnoj rubrici (mozda samo da i one karte Indije kuda je Buddha hodao i buddhistcke blagdane maknes u rubriku s theravadom, jer to pocetnike vjerovatno ne zanima, a nekome bi mogao da padne i secer). Ko ne razumije, moze slobodno da ide kod Sai Babe. Evo sta o tome kaze moj omiljeni Ajahn Joil:
Otac Joil o sai babi, vracarama i gatarama. Tako to rjesavaju Crnogorci. U Crnoj Gori kada se turisti zale na uslugu, konobar im kaze: ako ste dosli da zanovijetate, mozete odmah da idete u Grcku. A mi tu razmisljamo jel' pocetnicima sto fali. Da, fali im, hljeba preko pogace...