Autor Tema: Novosti na sajtu yu-budizam.com  (Pročitano 8962 puta)

Sati

• Administrator
  • Član
  • Pol: Muškarac
Novosti na sajtu yu-budizam.com
« poslato: Mart 10, 2011, 19:51:37 »
Narada Mahathera: "Suština budizma"

http://www.yu-budizam.com/texts/narada/01.html

:)

Sati

• Administrator
  • Član
Odg: Novosti na sajtu yu-budizam.com
« Odgovor #1 poslato: Mart 11, 2011, 12:15:01 »
Ayya Khema: "Dajem vam svoj život - Autobiografija budističke monahinje rođene na Zapadu"

ovde

tek prva dva poglavlja, ali biće još uskoro  :)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #2 poslato: Mart 15, 2011, 23:07:19 »
Novi nastavak pod naslovom
"Bekstvo u egzil"

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #3 poslato: Mart 15, 2011, 23:10:03 »
Još dva poglavlja Naradine knjige:

Preporađanje i

Uslovljeni nastanak

panonac

• Iskusni član
« Odgovor #4 poslato: Mart 16, 2011, 22:13:38 »
Obe knjige su divne i prevodiocima želim da im se trud posreći!

:ok :srce :bravo:
 :hvala
put je dug, vremena je malo

Pravda

• Novi član
  • *
« Odgovor #5 poslato: Mart 18, 2011, 12:06:29 »
 :andjali

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #6 poslato: April 02, 2011, 11:12:21 »
Novosti za april  :)

Šravasti Dhammika: Uvod u meditaciju
Nezaobilazan tekst za sve koji se tek susreću sa budističkom meditacijom i žele da razjasne sebi njezinu svrhu, tehnike i filozofiju koja iz svega toga stoji.

Suština budizma Narada Mahatera (prevod Leo Pravda)
Odajući svetlu počast Buddhi, Sri Radhakrishnan kaže: „U Gautami Buddhi nalazimo vrhunski um Istoka, kojem nema ravnog u pogledu uticaja na misao i život čovečanstva, on je osnivač religijske tradicije čije uporište nije ništa manje široko i duboko od bilo koje druge. On pripada istoriji svetske misli, opštem nasleđu svih obrazovanih ljudi, a prema intelektualnom integritetu, moralnoj čistoti i duhovnom uvidu, on je nesumnjivo jedna od najvećih ličnosti u istoriji sveta.“

Ayya Khema: Dajem vam svoj život (prevod Nastasja Rakić)
Dug je bio put od Berlina, grada mog rođenja, do ovde, u Budinoj kući u Algauu, gde danas živim. Ta dva mesta zapravo razdvaja samo devet stotina kilometara, ali između njih se prostire čitav moj život. U svojoj petnaestoj godini morala sam da napustim Nemačku, zato što mi tadašnji progon Jevreja nije ostavljao drugog izbora. Imam sedamdeset četiri godine i nosim smeđu odoru budističke monahinje.

Bhikkhu Bodhi: Plemeniti osmostruki put
Suština Budinog učenja može se sumirati u dva principa: četiri plemenite istine i plemenita osmostruka staza. Prvi princip obuhvata teoriju i prvenstvena reakcija koju on izaziva jeste razumevanje; drugi obuhvata praksu, u najširem smislu te reči, i pre svega poziva na vežbanje.

Assalāyana sutta (MN 93) -- Govor Assalayani
Mladi braman dolazi kod Bude kako bi sa njim raspravljao o tezi da su bramani najviša među kastama.

Sāmagāma sutta (MN 104) -- Kraj Sāmagāme

Buda izlaže procedure koje treba da obezbede harmonične odnose unutar monaške zajednice.

Pattakamma sutta (AN IV.61) -- Četiri dobra dela

Pathamaidhalokika sutta (AN VIII.59) -- Od ovoga sveta
Koje vrline ženu usrećuju u ovome, a kojem u narednom svetu.

unicus

• Punopravni član
« Odgovor #7 poslato: April 02, 2011, 14:01:17 »
 :bravo: hvala... :bravo: ... :to

panonac

• Iskusni član
« Odgovor #8 poslato: April 03, 2011, 21:26:29 »
 :bravo: :andjali :bravo:
put je dug, vremena je malo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #9 poslato: Maj 23, 2011, 18:31:26 »
Novosti za maj

Pali kanon grupa
Sistematsko proučavanje Budinog učenja kako je izloženo u Mađđhima nikāyi, a na osnovu kursa koji je održao Bhikkhu Bodhi

Ayya Khema: Dajem vam svoj život (prevod Nastasja Rakić) -- Poglavlje: Ratne godine u Šangaju

Ćundi sutta (AN V.32) - Govor princezi Ćundi

Avesta - kult mudrosti u Iranu - poglavlje iz knjige Indijska i iranska etika (u suradnji s Radom Iveković), Svjetlost, Sarajevo, 1980.

Mahānāma sutta (SN LV.37) -- Mahānāma -- Po čemu se poznaje nezaređeni sledbenik?

Bahukāra sutta (AN III.23) -- Velika korist -- Tri vrste ljudi donosi veliku korist drugima. [pali]

Sevitabba sutta (AN III.26) -- Uzor -- Na koga da se ugledamo?

:sesir

kondanja

• Član
« Odgovor #10 poslato: Maj 24, 2011, 18:06:34 »
...ja mislim, Čedomil Veljačić, pa Ti, za Balkan za ovaj prostor, jugoistočnoevropski Zapad! - za budizam, živio...
Plemeniti hvali ubijanje bijesa - sa njegovim slatkim vrhom i otrovnim korijenom - jer ubivši ga u sebi kajanja nemamo. (Sn 1.71)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #11 poslato: Maj 24, 2011, 21:33:33 »
hvala, prijatelju  :sesir

al ne ostavljajte me samog, dajte i vi se malo uključite, velik je ovaj naš Balkan, ima mesta za sve  :)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #12 poslato: Decembar 11, 2011, 00:07:34 »
Novosti za decembar (stigao Deda Mraz)  :kez2:
http://www.yu-budizam.com/bud27f.html

Ađan Ča: Tako jednostavno: 108 poređenja o Dhammi
    Ono što je potrebno za pročišćenje uma jeste jasno posmatranje. Posmatranje jeste budno čekanje. Posmatranje je jasno u smislu da u tome nema uplitanja sviđanja ili nesviđanja. Na primer, ako neko želi da zna pravu prirodu ljutnje, treba da vidi ljutnju kada se ona pojavi u umu, bez nesviđanja (ili sviđanja) objekta ljutnje. Sa ispitivanjem misli bez ikakvog sviđanja ili nesviđanja, prava priroda misli počinje da se razotkriva. Tada postaje jasniji zakon koji upravlja mentalnim elementima. Dolazi do shvatanja na koji način su napetost i patnja izazvani u našem umu. Onda ćemo znati kako da izmaknemo patnji i uživamo u unutrašnjem miru.

Bhikkhu Sumedha: Budistički pogled na bol, napetost i bolest (preveo Leo Pravda)
    Ono što je potrebno za pročišćenje uma jeste jasno posmatranje. Posmatranje jeste budno čekanje. Posmatranje je jasno u smislu da u tome nema uplitanja sviđanja ili nesviđanja. Na primer, ako neko želi da zna pravu prirodu ljutnje, treba da vidi ljutnju kada se ona pojavi u umu, bez nesviđanja (ili sviđanja) objekta ljutnje. Sa ispitivanjem misli bez ikakvog sviđanja ili nesviđanja, prava priroda misli počinje da se razotkriva. Tada postaje jasniji zakon koji upravlja mentalnim elementima. Dolazi do shvatanja na koji način su napetost i patnja izazvani u našem umu. Onda ćemo znati kako da izmaknemo patnji i uživamo u unutrašnjem miru.

Rāgavirāga sutta (SN XLV.41) -- Hlađenje strasti [pali]

Samyojanappahānādisuttachakka (SN XLV.42-47) -- Uklanjanje okova itd. [pali]

Anupādāparinibbāna sutta (SN XLV.48) -- Potpuno oslobođenje bez prijanjanja [pali]

Pathamanānātitthiya sutta (Ud VI.4) -- Različite askete (1)
    Buda koristi čuveno poređenje sa slepcima i slonom da bi ilustrovao jalovost raspravljanja o nečijim stavovima i mišljenjima.

Dutiyanānātitthiya sutta (Ud VI.5) -- Različite askete (2)

Tatiyanānātitthiya sutta (Ud VI.6) -- Različite askete (3)

kondanja

• Član
« Odgovor #13 poslato: Decembar 11, 2011, 09:02:41 »
nakon više mjeseci od moje pohvale Veljačiću i tebi (ali ima ih/vas još) zapravo velikim rezultatima/posljedicama vašeg rada na jedinu ljudsku svijest (koju "imamo") ovih prostora  - uvjeren sam u to - tek sam jutros primijetio da nisam odgovorio na sadržajni dio tvog poziva na moje/naše uključivanje u zajedničku stvar/posao, pa ću to sada učiniti, prvo (što mogu):

- biti prisutan (kritički, nadam se) kroz kratke primjedbe na ovom sajtu/forumu (u perspektivi, pisati eseje, rasprave o budizmu); suučestvovati (nevidljivo) u svemu što se događa na ovom sajtu/forumu; u perspektivi, obećati (ali kada će to biti, sada ne mogu znati) učešće u živoj zajedničkoj grupnoj praksi zajedno sa svima nama/vama

drugo (što ne mogu):

- ne mogu prevoditi s palija; ne mogu se formalnije udružiti u vaše Društvo, jer mi se uključivanje u njega ovako na daljinu čini besmislenim; ne mogu se uključiti u donacije ili praktičnu pomoć bilo kakvu, jer je moje slobodno vrijeme vrlo ograničeno i materijalna primanja skromna

svako dobro svima nama i

pozdrav 

Plemeniti hvali ubijanje bijesa - sa njegovim slatkim vrhom i otrovnim korijenom - jer ubivši ga u sebi kajanja nemamo. (Sn 1.71)

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #14 poslato: Decembar 11, 2011, 14:08:47 »
Kondanja, bez brige, koliko god da se uključiš, vredeće. Nadam se najviše za tebe samog  :andjali