Samo bih te još pitao gdje si naučio sve to o taoizmu? Samostalno si istraživao, ili si ipak bio dio neke grupe ili nečeg sličnog?
Moji izvori o taoizmu su trostruki, a ipak posve posredni. Najvise sam naucio kroz razgovore s jednim izuzetnim majstorom jedne drevne azijske misticne skole (jedared sam imao priliku upoznati takvog majstora i pricati s njim). On me je ponesto naucio o osnovnoj simbolici taoizma. Drugi izvor su Tajvanci. Naime, Ananda Marga je dosta jaka na Tajvanu (kao jedinom nekomunistickom dijelu Kine na kojem je AM mogla djelovati). Lokalna taoisticka kultura, kao i ona prenesena s kineskog kopna nakon revolucije, izrazito su jake na Tajvanu. Postoji jedno vrlo skladno medjusobno razumijevanje, pa cak i mijesanje, indijskog tantrickog ucenja Ananda Marge i tajvanske taoisticke kulture. Imao sam priliku nekoliko puta pricati s nekolicinom vrlo ucenih profesora s Tajvana, clanova AM, a opet osobama cije obitelji pokoljenjima njeguju neke oblike taoisticke kulture. Oni su mi takodjer dali vrlo zanimljive informacije i uvide u osnove taoistickog ucenja. Naravno, sve je to vrlo povrsno i samo informativno za nekoga tko se nikada nije bavio praksom, ali ipak dolazi od ljudi koji poznaju ucenje i praksu (Einstein je jednom rekao: ako nesto doista shvacas, znat ces to jednostavno objasniti). I treci, naravno, izvor, je citanje zapadnih prijevoda... ali to u Aziji nikada nije bio prihvacen nacin ucenja bilo kojeg du'ovog sustava. Te stvari se moraju uciti od majstora tog sustava, pod njihovim vodstvom, uz tumacenja osnovnih spisa i uz osobnu praksu i stjecanje iskustva. Ako se stvari makar samo informativno propitkuju, onda je isto bolje pitati majstore i praktikante, nego sam citati prijevode bez sluzbenih komentara.