Autor Tema: Slobodna tema  (Pročitano 7862 puta)

Fazlija

• Član
  • Pol: Muškarac
Odg: Slobodna tema
« Odgovor #15 poslato: Februar 13, 2012, 14:59:13 »
Dobio sam ih danas na telefon. Iz crkve su mi javili privatni broj gdje se sada okupljaju. Sastaju se sada po kucama :) Covjek je isprva zvucao malo zbunjen, ali se kasnije raspricao. Mozda je bio u dubokom meditativnom stanju kada sam zvao? Idem u cetvrtak do njih pa cu vas izvjestiti kakva su bila iskustva. Mozda uslikam kakvu fotku ili snimim kratki filmic na mobitel. I pohvalio vas je... malo smo se raspricali pa je rekao da su u Srbiji vrlo aktivni theravada buddhisti. Culo se vec za vas, kaze. Svaka cast!

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #16 poslato: Februar 13, 2012, 17:09:45 »
Ajde nek ti je sa srećom  :andjali

kondanja

• Član
« Odgovor #17 poslato: Februar 13, 2012, 17:37:26 »
sve sam pročitao i pratim te :alal
Plemeniti hvali ubijanje bijesa - sa njegovim slatkim vrhom i otrovnim korijenom - jer ubivši ga u sebi kajanja nemamo. (Sn 1.71)

Fazlija

• Član
« Odgovor #18 poslato: Februar 17, 2012, 20:44:21 »
Bio sam sinoc konacno kod edinburske sanghe: http://www.theravadanbuddhists.co.uk/home Pao im je malo broj pa su otkazali javni prostor u kojem su se okupljali i sada se nalaze kod jedne obitelji koja je u vrtu uredila malu meditacijsku dvoranu. Nisam slikao nazalost, jer mi se istrosila baterija na mobitelu. Ovo mi je bio ustvari prvi odlazak na neko theravada okupljanje. Jako me je dojmila izravnost i jednostavnost cijelog dogadjaja. Na pocetku smo jedno 20 min. pjevali palijske zahvale Buddhi, dhammi, sanghi  :mraz Nakon toga 45 min. meditacija  :joga:  Pa caj i razgovor do dugo u noc  :pivo

Kazu da cesto dolaze redovnici iz Ratanagiri samostana i drze par dana treninge i sl. Jako vole Ajahna Abhinandu koji ce uskoro drzati seminar u Srbiji. Kazu da je veliki ljubitelj nogometa. Jedno nisam razumio jednu stvar... Kada sam ih pitao zasto ne naprave neko javno predavanje u Edinburghu, pozovu nekog od redovnika da odrzi predavanje za sire mase, rekli su da je propovijedanje zabranjeno u theravadi?! Kao Buddha je zabranio da se tako drze predavanja?! Ako netko zeli predavanje, treba zatraziti redovnika da odrzi predavanje. Pa rekoh, zatrazite ih da odrze javno predavanje za sve koji to zele cuti. Znam da su u Srbiji drzali ti isti redovnici javna predavanja (mozda ih je Branko sluzbeno zatrazio da odrze, mislim si kako moze u Novom Sadu, a ne moze u Edinburghu). Kazu da oni odrze za njih samo predavanje zatvorenog tipa, ne da javno oglasavaju... tko hoce moze vidjeti preko web stranice (nisam doduse posve razumio koja je razlika izmedju "propovijedanja" preko web stranice i plakata ili TV reklame). Pa sad ne znam doista jel' to neka opca politika ili je samo edinburska podruznica malo sramezljiva i treba nekog dobrog organizatora da im brojka skoci?!

panonac

• Iskusni član
« Odgovor #19 poslato: Februar 17, 2012, 20:54:41 »
Odlican izvestaj Fazlija! Branko, a i drugi upuceniji, ce sigurno znati vise o tome, a ja koliko znam Buddha je zabranio misionarstvo, odnosno preobracanje. U svim tekstovima se govori o tome da je Buddha doso u neko mesto i negde se smestio pa su ljudi dolazili da ga nesto pitaju ... Bar ja nisam primetio da je negde isao na javne skupove, trgove i slicno da propoveda svoje ucenje.
put je dug, vremena je malo

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #20 poslato: Februar 17, 2012, 21:57:47 »
Zahvaljujem na iscrpnom izveštaju našem dopisniku na terenu  :bravo:
Nešto ste tu zapetljali oko tih javnih nastupa. Nemam pojma, možda u Engleskoj postoji neki zakon, pitaćemo Adjana kad dođe. Ali je zato Srbija jedna liberalna zemlja i svako ima pravo da javno ispolji svoja religijska opredeljenja. Pa čak i da na javnom mestu govori o budizmu onima koji hoće da ga slušaju. Eto, nije ni kod nas ve tako crno kao što se čini  :D

Pozdravi naše budističke prijatelje  :sesir

Fazlija

• Član
« Odgovor #21 poslato: Februar 18, 2012, 22:32:06 »
Pozdravi naše budističke prijatelje  :sesir

Prenio pozdrave, danas sam sa jednim ovdasnjim buddhistickim bracnim parom koji zive nedalko mojeg hotela bio na vegy rucku u pubu i setnji gradom. Pokazali su mi tiho mjesto u sredistu grada, malu kapelicu stalno otvorenu za javnost u dvoristu teoloskog fakulteta (goticko zdanje koji slici vise na skolu Harry Pottera), gdje navodno Ajahn Punno voli meditirati kada navrati u ovu opcinu :)
« Poslednja izmena: Februar 18, 2012, 22:33:47 Fazlija »

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #22 poslato: Februar 19, 2012, 09:11:14 »
Da, Ajahn Puñño je zanimljiv lik. On nastoji da koliko je to u Engleskoj moguće sledi praksu lutajućih monaha. Tako ode iz Ratanagirija sa šatorom na 7-10 dana, te luta okolinom živeći samo od one hrane koju isprosi  :)

Fazlija

• Član
« Odgovor #23 poslato: Februar 20, 2012, 00:14:49 »
Hm, to je zanimljiva praksa. Mogli bi bas imati tako nekoliko mjesta (vjerovatno kod buddhistickih svjetovnjaka) na kojima bi mogli nocivati u proputovanju... Bas gledam ovdasnje beskucnike i prosjake kako prose cijeli dan po ulicama na ovoj hladnoci. U toplije vrijeme bi mozda mogli monasi tako lutati, odsjedati na nekim mjestima i odlaziti dalje moleci usput hranu... Bas bi bilo zanimljivo cuti njegova iskustva.