Bio sam sinoc konacno kod edinburske sanghe:
http://www.theravadanbuddhists.co.uk/home Pao im je malo broj pa su otkazali javni prostor u kojem su se okupljali i sada se nalaze kod jedne obitelji koja je u vrtu uredila malu meditacijsku dvoranu. Nisam slikao nazalost, jer mi se istrosila baterija na mobitelu. Ovo mi je bio ustvari prvi odlazak na neko theravada okupljanje. Jako me je dojmila izravnost i jednostavnost cijelog dogadjaja. Na pocetku smo jedno 20 min. pjevali palijske zahvale Buddhi, dhammi, sanghi
Nakon toga 45 min. meditacija
Pa caj i razgovor do dugo u noc
Kazu da cesto dolaze redovnici iz Ratanagiri samostana i drze par dana treninge i sl. Jako vole Ajahna Abhinandu koji ce uskoro drzati seminar u Srbiji. Kazu da je veliki ljubitelj nogometa. Jedno nisam razumio jednu stvar... Kada sam ih pitao zasto ne naprave neko javno predavanje u Edinburghu, pozovu nekog od redovnika da odrzi predavanje za sire mase, rekli su da je propovijedanje zabranjeno u theravadi?! Kao Buddha je zabranio da se tako drze predavanja?! Ako netko zeli predavanje, treba zatraziti redovnika da odrzi predavanje. Pa rekoh, zatrazite ih da odrze javno predavanje za sve koji to zele cuti. Znam da su u Srbiji drzali ti isti redovnici javna predavanja (mozda ih je Branko sluzbeno zatrazio da odrze, mislim si kako moze u Novom Sadu, a ne moze u Edinburghu). Kazu da oni odrze za njih samo predavanje zatvorenog tipa, ne da javno oglasavaju... tko hoce moze vidjeti preko web stranice (nisam doduse posve razumio koja je razlika izmedju "propovijedanja" preko web stranice i plakata ili TV reklame). Pa sad ne znam doista jel' to neka opca politika ili je samo edinburska podruznica malo sramezljiva i treba nekog dobrog organizatora da im brojka skoci?!