Autor Tema: Budizam i monaski zivot na Sri Lanki  (Pročitano 14582 puta)

Sati

• Administrator
  • Član
  • Pol: Muškarac
Odg: Budizam i monaski zivot na Sri Lanki
« Odgovor #15 poslato: Avgust 17, 2010, 20:51:23 »
Kad smo već kod lepih slika, vredi pogledati i ovaj link:

http://www.matthieuricard.org/en/index.php/gallery/

Jeste da nije Sri Lanka, već Indija i naročito Himalaji, ali svejedno  :kez:

dexlukic

• Novi član
  • *
  • Istina je skrivena u nama!
« Odgovor #16 poslato: Mart 03, 2011, 00:27:00 »
Zdravo svima.

Planiram za nekih par godina da odem u neki budistički centar na Tajlandu i da budem tamo 2-3 godine  :kez: . Čuo sam da kada odete na Šri Lanku i ako napustite monašku zajednicu, to Vam i ne ide baš u prilog, dok je na Tajlandu druga priča. Tamo Vam ide u prilog ako jedan deo života provedete u manastiru, bilo to i mesec dana.

Pa me interesuje zna li neko od Vas koliko je komplikovano otići tamo? Znam da je dosta jeftin život i da stranci mogu da postanu monasi. Možda grešim?  :zviz:

Izvinjavam se ako sam postavio pitanje na pogrešnoj temi.  :andjeo:

miki

• Novi član
  • *
« Odgovor #17 poslato: Mart 03, 2011, 21:22:44 »
Zdravo svima.

Planiram za nekih par godina da odem u neki budistički centar na Tajlandu i da budem tamo 2-3 godine  :kez: . Čuo sam da kada odete na Šri Lanku i ako napustite monašku zajednicu, to Vam i ne ide baš u prilog, dok je na Tajlandu druga priča. Tamo Vam ide u prilog ako jedan deo života provedete u manastiru, bilo to i mesec dana.

Pa me interesuje zna li neko od Vas koliko je komplikovano otići tamo? Znam da je dosta jeftin život i da stranci mogu da postanu monasi. Možda grešim?  :zviz:

Theravada drustvo iz Minhena je prikupilo informacije o mogucnostima meditativnog povlacenja. Informacije su nazalost na nemackom, ali mozez barem da nadjes nazive manastira i nihove adrese na internetu.

http://www.buddhismus-muenchen.de/home/download/Retreatfuehrer%20Asien%20-%20Jan%202010.pdf

dexlukic

• Novi član
  • *
« Odgovor #18 poslato: Mart 03, 2011, 21:29:23 »
Zdravo svima.

Theravada drustvo iz Minhena je prikupilo informacije o mogucnostima meditativnog povlacenja. Informacije su nazalost na nemackom, ali mozez barem da nadjes nazive manastira i nihove adrese na internetu.

http://www.buddhismus-muenchen.de/home/download/Retreatfuehrer%20Asien%20-%20Jan%202010.pdf
Zahvaljujem.  :ok
Znam pomalo nemacki, tako da cu se snaci.

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #19 poslato: Mart 03, 2011, 21:43:07 »
Imaš i ovde spisak centara na Šri Lanki i to onih gde možeš da se sporazumevaš na engleskom

http://www.vipassana.com/resources/meditation_in_sri_lanka.php

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #20 poslato: Mart 04, 2011, 10:37:55 »
ja bi vjerovatno otisao dole nakon sezone, oko desetog mjeseca i ostao bar do nove godine, ovisi o financijskin situacijama al opet iman feeling da kad bi nestao dole da se nebi vratija nikad =)

a ovaj prvi hram naplacuje svega 25kn dnevno sta je mnogo manje nego sta ja utrosim ovde na hranu + caj + dim. Smjestaj i hrana. covice koji hit.
Imas i Goenka centar koji ti ne naplacuje nista cini mi se, ali za to bi ja radje otisao u Italiju ili Njemacku u Goenka centar, negdje blize jer kao mnogo ljudi ne izdrzi taj ne-prirodni ritam od par sati sjedenja dnevno. I sve ti to stisne u 10 dana.

dexlukic

• Novi član
  • *
« Odgovor #21 poslato: Mart 04, 2011, 13:41:01 »
ja bi vjerovatno otisao dole nakon sezone, oko desetog mjeseca i ostao bar do nove godine, ovisi o financijskin situacijama al opet iman feeling da kad bi nestao dole da se nebi vratija nikad =)

a ovaj prvi hram naplacuje svega 25kn dnevno sta je mnogo manje nego sta ja utrosim ovde na hranu + caj + dim. Smjestaj i hrana. covice koji hit.
Imas i Goenka centar koji ti ne naplacuje nista cini mi se, ali za to bi ja radje otisao u Italiju ili Njemacku u Goenka centar, negdje blize jer kao mnogo ljudi ne izdrzi taj ne-prirodni ritam od par sati sjedenja dnevno. I sve ti to stisne u 10 dana.

Nisam znao da se to naplacuje. Kada god gledam reportaze o tim centrima, vidim da monasi prose hranu (Tajland, Sri Lanka). Ostale troskove nemaju, bar koliko ja shvatam. Moj drug je bio na Tajlandu, i kaze da kada bih ziveo tamo, mimo monaske zajednice bih mogao sa hiljadu evra da zivim godinu dana. Znam i da neki meditacioni centri naplacuju samo hranu, sto opet ne bi trebalo da je mnogo skupo.

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #22 poslato: Mart 04, 2011, 14:52:38 »
Ma to su i meni rekli, da je tamo 100 dolara mjesecno plafon za trositi. A jos u hramu ne trosis nista, ovo ti oni naplacuju kao hranu i smjestaj. Iako mislim da je situacija drukcija kad se zaredis i kad naucis jezik.

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #23 poslato: Jun 04, 2011, 00:27:49 »
Zdravo svima.

(Postavljam odgovor u ime našeg monaha koji je trenutno na Šri Lanki)

Na Tajlandu je sasvim normalno da ljudi u vreme monsuna odlaze u manastire, postaju monasi, meditiraju i zive po monaskim pravilima. Nakon monsuna (90 dana) se "skidaju" i vracaju svom civilnom zivotu. Na Sri Lanki uglavnom ne postoji takva praksa, ali ima ljudi koji to i ovde rade. Nije prekrsaj ako si bio monah pa si se "skinuo" i vratio civilnom zivotu. Medjutim, kultura u Sri Lanki "ne voli" da osoba koja je postala monah posle nekog vremena prestane biti monah pa se vrati civilnom zivotu. Za "domace" je velika sramota ako su se skinuli i vratili civilnom zivotu. Jos pogotovo ako su te osobe iz nekog manjeg mesta u Sri Lanki. Ali ne obracaj paznju na to, ponavljam, to nije prekrsaj! Manastir "Nauyana" dozvoljava takvu praksu, pa ima dosta ljudi koji ovde dolaze svake godine u vreme monsuna, uzimaju Samanera ordinaciju i posle monsuna se vracaju kuci.

Preporucujem ti da prvo dodjes u Sri Lanku, ostanes u "Nauyana" manastiru, vidis da li je monaski zivot za tebe, pa tu i postanes monah ako se odlucis za to. Posle mozes do Tajlanda, nije daleko. Ovde ima najvise monaha sa Zapada ali i iz svih krajeva sveta, vecina njih je pre bila u Burmi ili Tajlandu pa ces imati informacije iz prve ruke o nacinu zaredjivanja na Tajlandu, ako bas tamo zelis biti monah. Biblioteka je odlicno opremljena knjigama o Theravadi, Mahajani i Zen-u. Manastir je odlicno organizovan (prvi je u Sri Lanki, a verujem medju najbolja tri manastira u Aziji).

Mislim da se monaska viza na Tajlandu placa, ali znam sigurno da je za monahe u Sri Lanki viza besplatna. Ako se zaredis u "Nauyana" manastiru, oni resavaju svu potrebnu birokratiju oko tvoje vize. Viza se dobija na godinu dana.

Civili u "Nauyana" manastiru koji ostaju na meditaciji, ne placaju nista za hranu i smestaj!

Adresa je: Nauyana Monastery, Pansiyagama.

Iz Kolomba hvatas autobus za mesto Melsiripura i tu bilo koga da pitas za manastir svi ce znati da ti objasne kako da stignes do njega (imas na raspolaganju autobus ili tuk-tuk od Melsiripure do skretanja za manastir. Ako uzimas tuk-tuk on te vozi do ulaza u manastir, autobus te ostavlja kod Budinog drveta na raskrsnici kod skretanja za manastir. Od te raskrsnice, ako dosao autobusom, mozes tuk-tukom do manastira ili da hodas, nije daleko, cca 30-45 minuta setnje).

Glavni monah je Bhante Arijananda i on ce ti pomoci oko svega, IZUZETAN je covek!! Nemoj da te zbunjuju podaci sa Vikipedije, tamo pise da je glavni monah Bhante Arijadama, ali njega skoro da i neces videti jer svo vreme provodi u svom kutiju, meditira i pise knjige, tako da je Bhante Arijananda zaduzen za sve u manastiru!

http://en.wikipedia.org/wiki/Na_Uyana_Aranya

Gore u drugoj meditacionoj sali, meditacioni ritrit traje 365 dana, 24h dnevno. Manastir je ogroman, nemoj da se izgubis :) Iz dana u dan nicu novi, odlicno opremljeni, kutiji za monahe. Sve u svemu, jedan mali grad u dzungli :) Postoji i ambulanta za lakse povrede.

Slike iz "Nauyane":

https://picasaweb.google.com/nyanatusita/NaUyana#

Eto, nadam se da sam ti pomogao, bar malo ;) Srecno, pa pisi kako je ;)

Pozdrav!

dexlukic

• Novi član
  • *
« Odgovor #24 poslato: Jun 04, 2011, 01:00:50 »
Hvala puno na odgovoru. Mnogo mi znaci.  :ok

Kako stvari stoje, trebalo bi sledece godine u julu da odem tamo na 2 meseca. Ako sve bude islo po planu, a ja se nadam da hoce. Kada kazem TAMO. mislim na neki budisticki centar na Tajlandu ili okolini.
Samo me interesuje u kom stepenu treba poznavati engleski jezik da bih se snasao tamo i moze li se uopste sa engleskim jezikom tamo snaci?

Srdacan pozdrav!

Aparigraha

• Iskusni član
« Odgovor #25 poslato: Jun 04, 2011, 11:03:24 »
Dexlukic, blago tebi! Ti si srecan covek  :ok
Ne, gospodine! Nisam prosvetljen. Ali sam prilično eliminisan! (Ananda Mangala Mahanayakathera)
ekaggata jit

Ex01

• Punopravni član
« Odgovor #26 poslato: Jun 04, 2011, 13:16:21 »
Kako stvari stoje poslje ljeta ne mogu nigdje, dobio sam jako dobar posao u gradu koji bi mi bilo šteta propustit. Nisam ni siguran mogu li na petodnevno povlacenje u Srbiju ali zato znam da ce mi posao biti fleksibilan dovoljno da se mogu na dnevnoj bazi posvetiti osobnim stvarima i cak nestati na dan dva. Problem je nestajanje na duze vrijeme... a da mi je nuzno otici u samostan i vjezbat i nije, cak i sam Buda to kaze

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #27 poslato: Jun 04, 2011, 15:46:28 »

Kako stvari stoje, trebalo bi sledece godine u julu da odem tamo na 2 meseca. Ako sve bude islo po planu, a ja se nadam da hoce. Kada kazem TAMO. mislim na neki budisticki centar na Tajlandu ili okolini.
Samo me interesuje u kom stepenu treba poznavati engleski jezik da bih se snasao tamo i moze li se uopste sa engleskim jezikom tamo snaci?

Srdacan pozdrav!

Dex, ako već planiraš za Tajland, evo ovaj blog pratim već jedno vreme, a mislim da ti može biti od pomoći

http://wanderingdhamma.wordpress.com/meditator-experiences/

dexlukic

• Novi član
  • *
« Odgovor #28 poslato: Jun 04, 2011, 16:11:56 »

Srdacan pozdrav!

Dex, ako već planiraš za Tajland, evo ovaj blog pratim već jedno vreme, a mislim da ti može biti od pomoći

http://wanderingdhamma.wordpress.com/meditator-experiences/
:sesir Zahvaljujem.  :ok

Sati

• Administrator
  • Član
« Odgovor #29 poslato: Jun 06, 2011, 21:48:43 »
Evo naša obaveštajna mreža sa Šri Lanke šalje još jedan izveštaj  :kez2:
-----------

Raspitao sam se kod monaha za Tajland.. Dobio sam ovu web adresu sa spiskom manastira i centara na Tajlandu:

http://www.hdamm.de/buddha/mdtctr01.htm

Najpoznatiji je, sto se tice ljudi sa Zapada, manastir Wat Path Nanachat. To je bio prvi manastir za osobe sa Zapada gde su oni mogli doci i postati monasi, ili ostati tamo na meditaciji kao civili, ako sam dobro razumeo monahe koji su tamo bili, pa su posle dosli u Sri Lanku. Govori se engleski jezik, tako da to nije problem. Ovaj manastir je pokrenuo cuveni ucitelj Adjan Ca, upravo zbog stranaca.

I u Burmi ima mnogo manastira i centara gde se moze otici, ali je, kazu, dosta komplikovanije zbog vize i ostale birokratije u odnosu na Sri Lanku i Tajland.

Preporucujem da prvo kontaktiras centar u koji zelis otici, pa posle videti sa konzulatom Tajlanda u Zagrebu oko vize. Osoblje je veoma ljubazno! Adresa konzulata u Zagrebu je:

Gundulićeva 18/IV, 10 000 Zagreb,
tel/fax: +385 1 48 30 359; radno vreme: radnim danom od 09h-12:30h
e-mail: konzulat.kraljevine.tajland/at/zg.t-com.hr

Srecno!